Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. november 11., péntek

Velúr

Írta: Ábrahám ErikaKi dönti el, melyik a bőr igazi oldala, a sima, vagy a velúr?

Volt sógoromnak egy cipője. Pompás, sárga velúrbőr cipő volt, a történet idején már bejáratott, de még megrogyás előtti állapotban. Sógor szerette.

Volt apámnak egy szeretetgesztusa. Volt, a világ kezdete óta. Időnként jókedvében kipakolta a cipős szekrényt, sorba rendezte a lábbeliket párosával a gangon, egytől egyig mindenkiét a családban, mert mi utáltuk, ő meg a kedvünkért, hogy örüljünk, boldogan, a nap sütött, olyankor mindig sütött a nap, és fütyülés szállt a levegőben. És mindet kipucolta. Tükörsimára.

Nem tudom, mikor horkan fel az olvasóban a szomorú vagy kárörvendő felismerés, igen, az történt. Apám ezt a pompás sárgát egyszer jókedvében kibokszolta. Tükörsimára.

Vasárnap délelőtt volt, a nagyszobában ültünk, Forma 1-et néztünk bizonyára, hogy apa kiment, nem érdekelte, ha foci VB megy, aligha jut eszébe a cipőpucolás. Jövök a konyhából az ételillattal, lehuppanok a sámlira. És akkor.
Apa ragyogása, ahogy behozza a tükörsimát, nézd, Sanyikám. Sógor tekintetén a sűrű egymásutánban átfutó két hullám, ahogy nézi a tönkretett cipőt, a döbbeneté, és az önmérsékleté, megreccsent alatta a karszék, aztán nagy csend után az ítélet: ez nem az én cipőm…

A lassan szégyenbe vöröslő öreg arc.  A semmivé lett ajándék. Az elkullogó hát. Az elsötétlő délelőtt.
A történet ennyi. Tanulsága nincs.

Apám jó ember volt, sógor is az. A cipővel nem tudom, mi lett.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink