Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. november 2., szerda

Miyazaki és a Coca Cola gyermeki vagyunk

Klein Ádám

Még Vágvölgyi B. András Tokyo Underground c. könyvéből emlékszem erre a mondatra a japán popkultúrával foglalkozó műnek, az animéknek szentelt fejezetéből. Ez az idézet igen sokat mondó, hiszen arról világosít fel minket, hogy a japán popkultúra az amerikai mellet milyen erős hatásokkal bír a nemzetközi porondon. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint a hirtelen népszerűségre szert tett Pokémon GO telefonos játék, hiszen a sorozat sokak gyermekkorában meghatározó volt, ahogyan a Narutóra is. Filmek terén sem lehet okunk panaszra. Akira Kurasowától (A hét szamuráj) kezdve kiváló rendezők ismertek nemzetközi szinten mint Takeshi Kitanio yakuzával foglalkozó filmjeivel, illetve Takeshi Miike, aki mind a horror, mind a western műfajában tudott filmet rendezni.


Az előző cikkekben amerikai képregény, film és sorozat adaptációkról esett szó (és még fog is), de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a dolog távol-keleti részét sem. Magyarországon már a 90-es évek végétől kapott szárnyra az anime terjedése főleg a Dragon Ball Z-nek köszönhetően.

Mint ahogy a már említett sorozatnak alapjuk a képregény, úgy az animének a manga, ami a japán képregény megfelelője. Tehát az anime annak meganimált változata. Ha egy társaságban előkerül ez a téma, akkor nagy valószínűséggel az Akirát hozzák fel példának, ami nemzetközi szintre jutatta a műfajt 1988-ban. A nagy anime boomot az egyik legnagyobb anime rendező Hayao Miyazaki indította el az 1984-es Nauszika - A szél harcosai című animéjével, amely saját azonos című mangájából készült. Ez Miyazaki második rendezése, viszont az első olyan animéje, amiről érdemes beszélni.


A történet 1000 évvel az iparosodott világ pusztulása után játszódik, amikor a Földön az emberek külön királyságokban élnek, tartva egymás illetve a bolygót elözönlő bogarak fenyegetéseitől. Főszereplőnk Nauszika hercegnő, akinek a legfontosabb népe biztonsága. Nauszika karaktere és az őt körülvevő világ a film fő erejét adják. A bolygó lassú pusztulásra van ítélve, és a megmaradt emberek fennálló társadalmában szükség van egy olyan reményteli vezetőre mint Nauszika, akinek mondhatni hibátlan, erős jellemet írtak. A mű az ember és a természet viszonyának kérdéskörét járja körül, hiszen ha módja van rá, az egyén minden áron fölé akar kerekedni. Ezzel ellentétben Nauszika és népe az együttélést képviselik.

Miyazaki e világát lenyűgöző látvánnyal képes bemutatni, amelyhez kapcsolódik egy szintén kiváló zenei aláfestés, ami Hauromi Hosono munkája. A történet letisztult, érthető, Japán ill. a rajzfilmkészítés hagyományait megtartva mégis képes újat mutatni. Még ebből a majd negyven éves távlatból is az egyik legfontosabb alkotás az animék történetében. Miyzaki életművében és az egyre nagyobb tömegeket vonzó anime kultúra kedvelőinek ez még csak a kezdet.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink