Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. október 5., szerda

Csinálj olyat, hogy másnap szégyelld - 30Y Szekszárdon

Írta: Anta János Attila

Szentimentálé. Na, nem az album, nem. Egy olyan ember beszámolója következik, akit két éve még erős hányinger kapott el a Beck Zoli vezette alterkommandó minden egyes akkordjától.

Persze ehhez kellett Marci cimborám megannyi részeg éneke a görbe estékről, ahol előkerültek az Y dalok. De azóta rengeteg víz csordogált le a Duna végtelen szakaszán, és már sokadszorra döntöttem úgy, hogy megnézzem, mitől is akkora szám ez a 30Y. Aztán megint úgy jöttem ki a koncertről, hogy „öcsém, elvarázsoltak.”

Meglepő módon konstatáltam úgy egy hónapja, hogy Szekszárdon fog játszani a zenekar. Ugyan otthon még nem láttam őket, a Strand Fesztivál és a PEN mámorító fesztiválhangulatában Zoliék engem meggyőztek. A „hazai pálya” azonban nálam mindig egy furcsa szemöldökhúzással járt. Akármelyik zenekart láttam eddig fesztiválokon, rendre csettintettem. Akkor és ott sikerült meggyőzniük, Szekszárdba viszont eddig mindenkinek beletört a bicskája. Nem feltétlenül azért, mert nem nyújtottak a színpadon klasszis teljesítményt.

A koncert elején két barátommal távol ültünk le, magunkat nagyon mesterien távol tartva a részeg tömegtől. A színpadkép a srácoktól megszokható minimalista, egyszerű kialakítású volt. A számok alatt futó animációkat már láttam Zamárdiban is egy hónapja, akkor is tetszett az, hogy ennyire puritán, csupasz. Az ilyen vetítések engem mindig vonzanak. Nem ismétlődtek annyira sokszor, de megvoltak azok a számok, ahol a visszatérő motívumok ott voltak. (Ez legtöbbször a fekete alapon lévő arany 30Y logó volt.)

Nem sokat váratott minket Beck Zoli és csapata, pontban 21:00-kor a húrok közé csaptak. Edződtem, hiszen már viszonylag sokszor láttam a pécsi srácokat színpadon, sok koncertfelvételt is néztem meg tőlük, mégis minden alkalommal egy nagyon pozitív csettintéssel kísért mosollyal fogadom az első számot. A közönségen is látszott, hallatszott, hogy nagyon élvezte. Mi sem tettünk hát mást, felpattintottunk egy cserszegi fűszerest, és halkan dalolászva figyeltük a koncertet. A kivetítő kifejezetten zseniális ötlet volt, így azok, akik távol álltak – mint mi – láttak mindent.
A koncertet egy pillanatra sem hagyta leülni a zenekar. Ugyan nem történt sok átkötő szöveg a dalok között, de ez nem akadályozta meg a srácokat abban, hogy egy hatalmas bulit csináljon az amúgy nem túl pezsgő megyeszékhely életébe.

A számról-számra bontást most kihagynám. Elég csak annyi, hogy számtalan slágert játszottak el (Bogozd ki, Pécsi tánctanár, Sötét van) a setlist-re került az új szám, az „elsőre” is. A zenekar nagyon együtt élt a közönséggel, és a kontakt fordítva is megtörtént. Az időjárás is tökéletes volt, minden adott volt egy jó koncerthez. Jó is volt. A 30Y dalai közül a hozzám közelebb állók a gyorsabb tempójúak. Akár itthon hallom őket, akár koncerten. Viszont itt minden egyben volt. Egyben voltak a gyorsabb tempójú nóták, és a lassabb balladák is hozták azt, amit kellett. Zoli csillogó szemei elárulják, hogy mennyire szeret színpadon állni. Szereti azt, amit csinál. Ez teszi igazán művésszé, árad belőle a pozitív energia, a szeretet a közönség iránt, ami szintén kitett magáért, és ezt a zenekar is érezte.

Lehetne akár napokig, órákig magasztalni. A zárásban csak annyit említenék meg: ismét sikerült összehozniuk egy nagyon-nagyon jó koncertet. Hatalmas mosollyal jöttem kifelé, halkan dudorászva hogy „még egy perccel tovább…”


Játszhattak volna még egy perccel tovább. 
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink