Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. szeptember 16., péntek

Egy régi fabula

Írta: Fenyő Dániel

Apám mindig azzal példálózott, hogy kitartás és komoly munka minden siker titka, és erre neki van egy régi története. Az apjától hallotta, ahogyan ő az ő apjától, és így tovább. Évtizedeken át öröklődő fabula. A dédapa még esküvel is alátámasztotta, hogy látta az egészet.
Van két béka, akik beleesnek egy-egy tejjel teli vödörbe. Dédapámnál kút szerepelt, de a tejet abba pozícionálni nem túl valószerű, úgyhogy nagyapám már vödröt mondott, ahogy nekem is apám. De én akkor sem értettem. Mi történhetett, hogy ezek az ösztönlények a természetes megérzéseik ellenére is inkább ostobán a veszélyt választják?
Ne firtassam, mondta, csak üljek már nyugodtan és hallgassam tovább. Tehát beleestek - kezdi újra - és egyikük meghalt. - Itt nem volt semmi színezés, hogy hosszan tartó kínok, vagy bármi hasonló. - Meghalt és kész, nem kell őt siratni, de a másik, az a kitartó - kétségbeesett és elvakult - addig rúgkapált, míg alatta vajjá nem sűrűsödött a tej. Kitartás és kemény munka.
Ennyi volt az egész, és apám várt ugyanazzal a büszke arccal, amivel az ő apja is, hogy tovább örökíthette a legfontosabbat. Kitartás és komoly munka, fiam.
És én bólintottam, hogy megmaradjon az a mellkasba szívott levegőmennyiség, és a felfelé ívelt szemöldök alatti fürkésző tekintet. Meg az a mosoly, ami a karácsonykor feldíszített fa látványa után napokig ott marad. Bólintottam, mert szerettem volna, ha rám is ugyanúgy tekint, mint arra a fára.
Bólintottam, és tudtam, hogy ez a hagyomány itt megreked. A pasztőrözött tejek világában hasztalan egy ilyen tanulság.
Bólintottam, és minden elsüllyedt

banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink