Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. szeptember 24., szombat

Batman - Marvel vagy DC?

Írta: Klein Ádám


Bevezetésként hasonlítgassunk egy kicsit! Lehet, sokan unják már ezt, viszont a képregényfilmek és sorozatok estében fontos lehet, hogy melyik a jobb. Marvel vagy DC? Filmek terén kijelenthetjük, hogy a Marvel által felépített univerzum köröket ver a DC-re (egyelőre). Sorozatok terén a viszonyok nagyjából kiegyenlítettek, mind a két oldalon találunk jó és rossz példákat, viszont van még egy lényeges terület, amiről érdemes beszélni, ez pedig a rajzfilmek világa. A DC-nek minden évben sikerül előrukkolni olyan szuperhős rajzfilmekkel, amelyek az élőszereplős filmeket is felülmúlhatják. Ez érthető persze, hiszen egy rajzfilm elkészítése már a 70-es években is olcsóbb volt, és több lehetőséget nyújtott az alkotók számára.

A 90-es évek gyermekei még emlékezhetnek az akkori Batman, vagy akár az 5 évados Az igazság ligájára is. A DC már ekkor is képes volt felmutatni jó és elgondolkoztató történeteket, hűen a képregényekhez, és a képregényrajongók szerencséjére megtartották jó szokásukat.

A téma aktuális, hiszen nemrég jött ki az új Batman-rajzfilm, a Gyilkos tréfa, illetve érdemesnek tartom felhozni a tavalyi Batman vs. Robint-t. A Gyilkos tréfa története (1988) az egyik legjelentősebb Batmanstory, annak ellenére is, hogy a történet írója, Alan Moore szerint semmi emberileg fontos információ nincs benne. Esetlennek és tévesen megítéltnek tartja.


A film két részre osztható. Az első fele Barbara Gordon, vagy Batgirl körül forog, illetve Batmannel való viszonyáról szól, amely szorosan kapcsolódik a történet második feléhez, amelyben Batman újra felveszi a harcot Jokerrel. A harc kettőjük között, ahogy lenni szokott, inkább pszichológiai síkon folyik. Persze az ő esetükben tényleg két pszichopatáról van szó, hiszen mind a ketten embereket ölnek, és tény, hogy nem sokan öltöznek be bohócnak. A kérdés viszont az, hogy ki kerül ki győztesen a párbajból. Számomra egy jó akció mozi olyan, hogy a story közben kitombolják magukat, a vége pedig beszélgetésbe fordul át ( lásd: Kill Bill 1-2), és szerencsére itt is ezt kapjuk.

A történet folyamán láthatjuk is Joker eredettörténetét (legalábbis az egyiket a sok közül), amelyből Tim Burton is merített az 1989-es filmjéhez, továbbá Joker szinkronhangja nem más, mint Mark Hamill, Batmané pedig Kevin Conroy. Jobb nem is lehetne. A Gyilkos tréfa fogadtatása vegyes volt, ez pedig az erősen érezhető kettétagoltság miatt lehet, de egy próbát mindenképp megér mind a laikusok, mind a rajongók számára.

A Batman vs. Robin története komplikáltabbnak és eseménydúsabbnak mondható. Robin esetében ne a Dick Garrysonra asszociáljunk, hiszen ő már Éjszárnyként van jelen. Robin nem más, mint Daminen Wayne, vagyis Batman fia. A rajzfilmben ő kerül döntéshelyzetbe, hogy Batman vagy Karom oldalára áll, aki részese a Baglyok titkos társaságának, akik veszélyeztetik Gotham városát, közben pedig Karom eredettörténetébe is betekintést nyerhetünk.Figyelemreméltó példaként tehát ez a két Batman-rajzfilm bizonyíthatja azt, hogy a DC-ben igen is van potenciál, hogy a rajzfilmek terén eredményesebbet tud alkotni a Marvelnél.banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink