Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. szeptember 18., vasárnap

A TOTÁL FILMKLUB DOKUMENTUMFILM SOROZATA AZ EGYETEMES EMBERI JOGOKRÓL A 2016-2017 TANÉVBEN

A sorozat célja az, hogy néhány filmen bemutassuk, hogy hogyan dokumentálja a film a történelmi, társadalmi, politikai, művészeti és közösségi eseményeket és történéseket.

Mire is szolgál a dokumentumfilm?
Van-e funkciója a tájékoztatásban, az eligazításban és az információk átadásában?
Tud-e manipulálni, véleményt torzítani vagy a társadalmi hangulatot, véleményt befolyásolni a dokumentumfilm? A valótlan állításoknak van-e következménye? Mik a dokumentumfilm elkészítésének etikai elvárásai?  Vannak-e ilyen elvárások?

A moderátorok filmenként különbözőek, tekintettel a témára!
Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta
Pikó András újságíró, a Klubrádió műsorvezetője           
                                                                                                                                            
Helyszín: Bálint Ház 1067. Budapest, Révay utca 16.
Időpontok: csütörtöki napokon, 17:30-tól

2016. szeptember 29.: Káin gyermekei

színes, magyar-francia dokumentumfilm, 2014. 104’
Rendező és forgatókönyvíró:  Gerő Marcell
Moderátor: Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta
Beszélgetőpartnerek: Gerő Marcell rendező és Gönczöl Katalin kriminológus

A Káin gyermekei című dokumentumfilm Monory Mész András 1985-ben Magyarországon készült Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. E vállalkozás kiindulópontja az olthatatlan kíváncsiság - mi lesz a megbélyegzettel? Mi lesz azokból a fiúkból, akik kamaszkorukban embert öltek, egész fiatalságukat börtönben töltötték és legalább 25-28 évesek, amikor szabadulnak? Most, harminc évvel - több mint egy emberöltővel - később már tisztán látszik, milyen irányba kanyarodott az akkori kamaszok, mostanra meglett férfiak sorsa. Sors, bűn és örökség - Káin gyermekeinek szemén keresztül.

2016. október 27.: tititá
                                                                            
színes, magyar dokumentumfilm 2015. 90’
Rendező: Almási Tamás
Moderátor: Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta
Beszélgetőpartnerek:  Almási Tamás rendező és Snétberger Ferenc zenész, a Snétberger-központ alapítója

A 18 éves Anti szenvedélye a gitározás. Az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Váratlan lehetőség éri, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből. 60 fiatal társával együtt felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. A komfortos világ ígérte elvarázsolja a fiatalembert. Csodát remél. Azonban hamar kiderül, hogy hátránya hatalmas, még roma diáktársaihoz képest is. Nem ismeri a kottát, nincs támogató zenészcsalád a háttérben, nem szokott a rendszeres gyakorláshoz.
Az érzékeny és szerethető fiú története tele van váratlan fordulatokkal. Őszintesége, sajátos humora pillanatok alatt magával ragadja a nézőt. Antin keresztül bepillanthatunk a zenei tehetség központ munkájába is. Nagyszerű zenei betétek és emlékezetes „tábori” pillanatok színezik az egészestés dokumentumfilmet.

2016. november 24.: Kitaszítottak

színes, feliratos dokumentumfilm, magyar felirattal 2011.
Rendező: Bársony Katalin Romédia Alapítvány
Moderátor: Pikó András újságíró, a Klubrádió műsorvezetője
Beszélgetőpartner: Bársony Katalin rendező

A film 2011-ben készült, és az európai romák hazatelepítését, kitoloncolását mutatja be; azt, hogy maguk az érintettek hogyan látják az eseményeket. A film főhősei Anita, Nasmija és Sedat Koszovóból származó szülők Németországban született gyermekei. Németország és Koszovó között ingázva a film a roma fiatalokat szólaltatja meg, bevonva őket az európai migrációról szóló vitába. A film elkészítését a Koszovói Nyílt Társadalom Alapítvány és a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések program támogatta.

2016. december 15.: Beteg (Bolesno)

színes, feliratos, horvát dokumentumfilm  2015.  95’
rendező: Hrvoje Mabić 
Moderátor: Pikó András újságíró, a Klubrádió műsorvezetője
Beszélgetőpartner: Vajda Júlia szociológus-pszichológus

16 éves korában Anát szülei pszichiátriára vitték, hogy kigyógyuljon homoszexualitásából.
Ötévnyi intézeti trauma után, Ana ismét szabad, de meg tud-e küzdeni múltja démonjaival?

2017. január 19.:  Érintés (Touch)

színes, feliratos  koreai  dráma   2012. 
Rendező: Lee Su-jin      
Moderátor: Pikó András újságíró, a Klubrádió műsorvezetője                        
Beszélgetőpartner: Asbóth Márton Társasság szabadságjogokért (TASZ) Betegjogi-és Önrendelkezési Programvezető

Suwon (KIM Ji-young) gondviselőként dolgozik, olyan betegekkel foglalkozik, akik teherré váltak a családjuk számára és szanatóriumba helyezték őket. A férje, Dongsik (YOO Jun-sang) korábban a nemzeti lövészcsapat tagja volt, de alkoholproblémái miatt lefokozták középiskolai edzővé. Suwon egyre fásultabbá válik, amikor két váratlan fordulat is bekövetkezik életében. Férje belekeveredik egy cserbenhagyásos gázolásba, a lányát pedig szexuálisan molesztálják. Suwon felkeresi lánya molesztálójának otthonát, ahol Jinho édesanyját találja, aki betegsége miatt fájdalmak közt haldoklik. A család a kétségbeesés mocsarába süllyed, de a legutolsó pillanatban eljön a megváltás.                   

2017. február 9. : Tévedhetetlen szerelem (Love never Fails)
színes, feliratos  koreai dráma   2013.  112’
Rendező: Lee Su-jin      
Moderátor: Pikó András újságíró, a Klubrádió műsorvezetője
Beszélgetőpartner: Vajna Virág jogász, mediátor
                                                                              
Adott egy középiskolás lány kiemelkedő tanulmányi eredményekkel. Az édesanyja számára annyira fontosak az osztályzatai, hogy egy pillanatra sem veszi le a szemét lányáról. A lány mindent megtesz, hogy megfeleljen az anyja elvárásainak, de amikor elmeséli, hogy még jobb eredményeket ért el, csak szidalmakban részesül. A lány apját lefoglalják a saját problémái. Az orvos apának bíróság elé kell állnia az asszisztense szexuális bántalmazása miatt. Még a rendőrségre is beviszik egy taxisofőrrel történt nézeteltérése következtében.

2017. március 2.: Az elhallgatott gyalázat

színes, magyar, dokumentumfilm  2013.  53’
Rendező: Skrabski Fruzsina
Moderátor: Pikó András újságíró, a Klubrádió műsorvezetője                                 
Beszélgetőpartnerek: Skrabski Fruzsina rendező és Pető Andrea szociológus, történész
                                                               
"A háborúkban egyfajta hadviselési formának számít a nők megerőszakolása, de talán a legbrutálisabbak e tekintetben a Magyarországot megszálló szovjet katonák voltak. A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven- és kétszázezer között van az 1945-ben Magyarországon megerőszakolt nők száma." Megszólalnak az akkori áldozatok, vállalva a felkavaró, borzalmas visszaemlékezéseket. Miként viselte meg a nőket és az egész társadalmat ez a megaláztatás? Sokan még most is titokban tartják a történteket, ráadásul jogilag sem vonták felelősségre azokat, akik ezt elkövették. A témáról a regény alapján (Kovács Judit: Megtagadva - mélyinterjúk alapján!) Mészáros Márta játékfilmet készít, várható elkészülése és bemutatása 2016. II. félév.


2017. március 23.: Meleg férfiak, hideg diktatúrák

színes, magyar dokumentumfilm, 2015.  90’
Rendező: Takács Mária
Moderátor: Pikó András újságíró, a Klubrádió műsorvezetője
Beszélgetőpartnerek: Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Hanzli Péter a Háttér Társaság ügyvivője és Takács Mária rendező

A másfél órás kreatív, szocio - dokumentumfilm azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába. Hét idős meleg férfi személyes élményei, a kikért titkosszolgálati akták, a mai társadalmi és jogi környezet tükrében értelmezik az elmúlt 50 évet. Takács Mária dokumentumfilmje több évig készült és intimen mutatja be, milyen lehetett melegként élni 1989 előtt Magyarországon.
               
2017. április 27.: A szovjet sztori

magyarul beszélő színes háborús, történelmi, dokumentumfilm  2008. 88’
Írta és rendezte: Edvins Snore
Moderátor:  Bárdos Csaba  filmtörténész, filmesztéta
Beszélgetőpartner: Ungváry Krisztián történész
                                                                                             
 „A második világháború. Nácik gyilkolnak civileket. Szardínia-eljárásnak nevezik. Az áldozatokat egymásra fektetik, mint a szardíniákat, így könnyebb sok embert rövid idő alatt elpusztítani. De ez a film nem a nácikról szól…” Ez A szovjet Sztori. Edvin Snore lett rendező dokumentumfilmje egy ördögi hatalom története, a nácikkal kollaboráló kommunistáké, akiknek a bűnei sokáig tabunak számítottak. A több évig forgatott, díjnyertes dokumentumfilm olyan, eddig elhallgatott tényekkel szembesíti a nézőket, mint hogy a németek a Szovjetunióban tanulmányozták a koncentrációs táborok működését, vagy hogy az 1932–33-as, több millió halálos áldozatot követelő ukrajnai éhínséget a birodalom vezetői idézték elő. A szovjet sztoriban neves történészektől és a korszak túlélőitől hallhatjuk a XX. század legnagyobb népirtásának történetét.
­­­******
"Az emberiség legszebb álma volt"
... míg valóra nem vált. - A szovjet sztori. Napjainkban már mindenki tisztában van Hitler és a nácik rémtetteivel, a kommunizmus és a Szovjetunió bűneiről azonban hajlamosak vagyunk megfelejtkezni. Edvin Snore, lett rendező filmje közel két évig készült. A "Szovjet sztori" a néző elé tárja azt a kevesek által ismert történelmi tényt, hogy a németek a Szovjetunióban tanulmányozták a már 20 éve működő koncentrációs táborokat és, hogy 1932-33 telén Ukrajnában több millió embert éheztettek halálra.
               
2017. május 18.: Szeretet történet (Liebe Geschichte)

színes, osztrák, feliratos dokumentumfilm , 2010.  98’
Rendezők: Simone Bader és Jo Schmeiser
Moderátor: Pikó András újságíró, a Klubrádió műsorvezetője
Beszélgetőpartner: Vajda Júlia szociológus-pszichológus
A beszélgetésen a film interjúalanyai – szereplői – is részt vesznek.

A film (angol címe - Love History) bepillantást ad a náci örökséggel rendelkezők női oldaláról. Ezzel a filmmel Simone Bader és Jo Schmeisser egy régóta hiánypótló témát dolgozott fel.  Abban a korban a nők nemcsak egy „náci felesége”-ként voltak jelen, hanem politizáló aktivistaként, elkövetőként, segédként és röpcédula osztogatóként hirdetve az eszmét. A 98 perces dokumentumfilm a hozzátartozók családtörténeteit meséli el ebből a korból. A film a bécsi és linzi mozivászonra kerülése után az izraeli dokumentumfilm fesztiválon is többször vetítésre került. A film egyrészt izraeli nők által adott interjúk gyűjteménye, akik még gyermekként vagy fiatalkorúként a nemzetiszocialista Bécsből Londonba tudtak menekülni, másrészt női emigránsok másod és harmadgenerációs tagjai. 
Az interjúk 2006 és 2007 nyarán készültek. A film a nemzeti szocializmus és a Shoah utóhatásait mutatja be az elkövetők és tettestársak női leszármazottainak szavain keresztül.
Az interjúk Bécs nyilvános helyein kerültek felvételre. banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink