Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. április 5., kedd

Szegregált roma településen dolgozik a Katona

• egy Heves megyei roma közösségben, Szúcs-bányatelepen egyedülálló civil felzárkóztatási program indult
• a mintának szánt Eltáv projekt célja a helyi szegregátum képletes és szó szerinti megnyitása
• a Katona színházpedagógus szakemberei és színészei három éven át dolgoznak együtt a helyi közösséggel


A téli előkészítő munka után a program hivatalosan szombaton indult el a szúcs- bányatelepi cigány közösség, az Autonómia Alapítvány és a Katona együttműködésében. A szerteágazó projektben a színház és az alapítvány szakemberei heti rendszerességgel tartanak gyerek és felnőtt közösségépítő és oktatási programokat a Katona színészeinek és budapesti középiskolások részvételével, Emellett létrehoznak egy közösségi színházi előadást, amely a társadalmi törésvonal két oldalán élők együttes munkájának eredménye lesz. A cél a helyiek mentális és fizikai szegregációjának lebontása, másik oldalról pedig a programban részt vevő fiatalok társadalmi érzékenységének javítása.

„A Katona elkötelezett abban, hogy teret adjon a társadalmi problémáknak színházban és a saját eszközeivel, így színházpedagógiai módszerekkel az iskolákban, civil közösségekben történő kibeszélésére. Az Eltáv program során ennél is tovább megyünk: szeretnénk elérni, hogy nézőink a passzív befogadói szerepből a részvétel felé mozduljanak: ne csak a színházi előadások révén akarjanak gondolkodni napjaink társadalmi problémáiról, hanem saját tehetségükkel, idejükkel, civil vállalásaikkal vegyenek részt azok megoldásában, jelen esetben egy roma szegregátum megnyitásában” – mondta Máté Gábor, a Katona igazgatója.


Ennek megfelelően az érdeklődők számára a következő lehetőségek állnak nyitva: egy ősszel induló civil egyetem keretében, illetve a program kampányában megoszthatják a civil szférában szerzett eddigi gyakorlati tapasztalataikat, illetve alkalmanként szállást biztosíthatnak az Eltáv budapesti eseményeire érkező szúcsiaknak. Az érdeklődők jelentkezését a Katona mostantól folyamatosan várja a vegh.ildiko@katonaszinhaz.hu címen.

Az Eltáv fontos része az Autonómia Alapítvány mikrofinanszírozási-adósságkezelő programja: a helyiek az Autonómia által alkalmazott önfinanszírozó közösségek (CAF) módszerrel „bankot” is létrehoznak, amely hozzájárul pénzügyi kiszolgáltatottságuk mérséklődéséhez és pénzügyi tudatosságuk javításához.


A program szúcsi helyszínét adó felújított közösségi házat a Szúcs Községért Egyesület biztosítja a programhoz.

***

További információ:
Végh Ildikó, programfelelős
Katona József Színház
T: 20 559-7143

Béres Tibor, programfelelős
Autonónia Alapítvány
T: 30 516-5632
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink