Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. április 15., péntek

Szabó Balázzsal indít a Budapest Park

Április végén újra kinyit a Budapest Park, a nyitókoncertet pedig a Szabó Balázs bandája adja majd. A későtavaszi időpont a szabadtérrel, no meg persze a zenekarral kombinálva szinte a nyári fesztiválok hangulatát idézi. Aki ellátogat, az nem pusztán egy könnyűzenei koncerttel, hanem egy igazi kulturális élménnyel lehet gazdagabb.

Szabó Balázs a Csöndkabát akusztikus koncertsorozat lezárultát követően sem pihen, 28-án, csütörtök este a Budapest Park 2016-os szezonját nyitja. Napjaink egyik legérdekesebb művésze – énekes, zeneszerző, dalszerző, mesemondó, bábszínész. Igazi színfolt a mai magyar zenében.


Szabó Balázs a Suhancos zenekarral vált ismertté, holott már azelőtt is számos területen megmutatta tehetségét. Dolgozott fel Juhász Gyula verseket, egy egész lemezt szánt Faludy erotikus költészetének, több bábszínháznak is tagja volt. Otthonosan mozog műfajok között, bátran kezébe meri venni a legkülönfélébb hangszereket a gitártól a hegedűn át a kavalig. A már említett Suhancosban is minden hangszert ő szólaltatott meg. Ebben a 2009-ig működő zenekarában FankaDeli saját, határozott véleményének hangot adó rapje mellett képviselte a lírai oldalt. A szétválás után továbbvitte és kiteljesítette ezt a vonalat. Még ugyanezen évben megjelent ül.dög.élek szólóalbuma, amit nem sokkal később a Szabó Balázs Bandája nevű formáció követett, majd további lemezek, díjak, telt házas koncertek.

Szabó Balázsnál az egyik legszembetűnőbb dolog, hogy mennyire sokrétű a művészetben. Miért fontos ez? Mert a koncertjein ebből rengeteg minden visszaköszön. Ezáltal lesznek ezek sokkal többek, mint egy-egy hagyományos könnyűzenei esemény, s aligha lesz ez a Budapest Parkban másként: lendületes, de ha kell finom, néhol szomorkás, de többnyire vidám muzsikája a modern funky és a népzene lényegének bámulatos keveréke, melyet irodalmi igényességű szövegek tesznek ízessé. 

Irodalmi igényesség – az elcsépeltnek hangzó kifejezés nem csupán udvarias túlzás.

Szabó Balázs dalainak megfejtését bevallása szerint nem szereti könnyen odaadni a hallgatóinak – ez többek között abban nyilvánul meg, hogy ég és föld a különbség a saját szerzeményei és a mai könnyűzenei szövegek között. Utóbbiakban mintha esetlen köznapi beszédet hallanánk, amit izzadtságszagú rímek törnek meg. Szabó Balázs viszont igyekszik felnőni saját, elismert irodalmi alapokon nyugvó feldolgozásaihoz. A szöveg nála egy újabb hangszer, dallama van, hangzásával is üzen. 

Az irodalmi hatások végigkísérik pályafutását. Az Átjárók dupla album második fele, Az ember itt Pilinszky verseit dolgozza fel. De a 2014-ben megjelent, Fonogram díjas Élet elvitelre című lemezére is került föl vers, méghozzá kortárs költőtől (Grecsó Krisztián: Ami elhasadt). A versek zenébe történő bevonása egyébként nem csupán szenvedély nála. Szabó Balázs nem titkolt célja az irodalom megszerettetése a szélesebb közönséggel, s ugyanez igaz az általa képviselt népi vonalra is.

Illetlenség lenne szó nélkül elmenni a banda mellett, ami az élő példa arra, hogy a könnyűzenében mennyire helye van a hagyományos hangszereknek, még ha jelen esetben ezek többségén Szabó Balázs játszik is. A zenekar tagjai ugyanis profin idomulnak a stílushoz (Harangozó Sebestyén – gitár, ének; Ölveti Mátyás – cselló, ének; Acsády Soma – basszusgitár; Ferencz László – dob).

A Szabó Balázs Bandája gyakori fellépő fesztiválokon, de a kisebb városok kulturális eseményein is könnyen beléjük lehet botlani. Ahogy a zenekar (mindnyájunk szerencséjére) egyre elismertebbé válik, úgy tölt meg egyre nagyobb termeket. A Budapest Park nem kis falat, de azt gondolom, hogy érdemes lehet minél előbb bebiztosítani a helyet. A koncert előtt egyébként a Lóci játszik gondoskodik majd a megfelelő hangolódásról. Elsőre könnyednek tűnő dallamaik mögött ott van az a plusz, ami az este főattrakciójánál egyenesen megkerülhetetlen lesz.

Szabó Balázs valódi elmélyülést igényel – nem kell megijedni, ez nem verselemzést jelent. Csak nyitottnak kell lenni. Modern, a lehető legjobb értelemben véve ízig-vérig magyaros szórakozás – ezt kínálja Szabó Balázs és bandája. Mert nem (csak) sírva vigad a magyar.

Egy kis kedvcsináló:Írta: Csátvák Soma
Fotó: www.teleelettel.hu
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink