Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. április 20., szerda

MITEM: Angyalok a város fölött

Angyalok a város fölött címmel indították útjára a III. MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) programsorozatát. A rendezvényt Vidnyánszky Attila nyitóbeszéde – melyet olasz nyelvre is lefordítottak – és a MITEM hivatalos zászlajának felvonása nyitotta meg. Az április 24-ig tartó programsorozat első fellépői egyenesen Olaszországból érkeztek hozzánk. A Teatro Potlach Társulat, a hazai Kaposvári Egyetem növendékeivel karöltve egy különleges színházértelmezést tártak a szemünk elé. 

Az „előadás” eltért a megszokott passzív néző gondolatától és egy sokkal mozgékonyabb, aktívabb magatartást követelt meg, mivel nem egy lineáris történetvezetéssel rendelkező produkciót láthattunk, hanem különböző jelenetrészleteket. A nézők egy kijelölt útvonalon haladtak végig a Nemzeti Színház folyosóin és termein, illetve a színház körüli téren. A különböző jelenetek a színházi világ sokféle, színes előadási technikáit sorakoztatták fel. Az ének és a tánc is különböző módon jelentek meg, más-más történetet meséltek el. Találkozhattunk igéző hastáncos nővel, meg nem értett színésznővel, érzékien táncoló évődő szerelmespárral, éneklő dívával, falakon táncoló angyalokkal és hallhattuk Rómeót és Júliát szerelembe esni. 


Az Angyalok a város fölött cím csak a helyszíneket végig járva kap igazán értelmet. Ahogy a szinopszisban is írták: „különböző művészeti ágakat képviselő művész-angyalokkal találkozzon, akik segítenek az embereknek újra felfedezni már-már feledésbe merült hangulatokat, szavakat és érzelmeket…”. A színészeknek sikerült ezeket az emocionális érzelmeket, mint szerelem, harag, bánat, gyász, féltékenység, öröm átadniuk. 

A számtalan kisebb jelenet megértésében nem csak a jelmezek segítettek, hanem a Tetro Potlach tagjainak és a Kaposvári Egyetem diákjainak érett, nagyszerű játéka is, felkészülten, szakértően és mérhetetlen alázattal álltak a szerepük elé. A cudar idő ellenére is nagyszerű élményt adtak a magyar és olasz közönség számára. 

Az előadás izgalmasságát csupán a szervezéssel kapcsolatos felkészületlenség lankasztotta, mivel a nagyszámú érdeklődő nagyon lassan és kínkeservesen ért át az első ponton. S ezek után is több ponton akadtak olyan feltorlódott tömegek, ahol nagyon nehezen lehetett átjutni. De mindezek ellenére az előadás izgalmas, játékos és gondolatébresztő volt.

Írta: Ivicsics Kitti
Fotó: Kallos Bea / MTI
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink