Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. április 1., péntek

Húsvét Erdélyben

Írta: Soós Koppány

Piros tojás, locsolkodás és versikék- szinte mindenkinek ezek jutnak eszébe a Húsvétról, viszont Erdély szokásai jóval többről szólnak, hisz mesés tájai értékes, s ritka hagyományokat őriznek.
A Kárpátok által körülölelt magyar haza a mai napig féltve vigyázza nemzeti értékeit. A lakosság úgy véli, hogy semmi sem lehet fontosabb a szülőföldnél, s azok értékeinél.  Erdély tájegységei mind egyedi módon ünnepelnek, különböznek a szokások, s a gasztronómia is.

Szilágyság

 A Réz-hegység és  a Meszes-hegység által határolt vidék fő különlegességei az étkezési szokásokban nyilvánulnak meg a locsolkodás és a piros tojás mellett. Nem hiányozhat az ünnepi asztalról a kocsonya, sonka, s a kalács. Ugyancsak ennyire népszerűek a borok és pálinkák is, eme italok a térség védjegyei. További érdekesség, hogy Erdély legvallásosabb térsége, a kalendáriumokban 3 nap is a húsvétnak van szentelve, mi több, az emberek ünnep előtt egy héttel minden nap részt vesznek a bűnbánó Istentiszteleteken.


Kalotaszeg

A magyar hagyományok őrzőjeként tartják számon a tájegységet. Jellegzetes a népművészeti kincseiről, melyek bármikor megcsodálhatóak. Varázslatos motívumai a Húsvét szimbólumaira is felkerülnek, a vérpirosra festett tojásokat ez után szalonnával fényesítik az asszonyok. Természetesen a locsolgatás, mint bárhol máshol, itt is jelen van.


Székelyföld

Bátran elmondható, hogy e térség lakói ragaszkodnak legjobban hagyományaikhoz. A Szent sír őrzése vagy a tűz és víz szentelés mind szerves részei a tradícióknak. Az ételszentelés is elengedhetetlen, mi több, a megszentelt ételmaradékot felkötik a gyümölcsfákra, hogy jó terméseket hozzanak. Ugyancsak ennyire fontos a határkerülés hagyománya, melynek jelentősége a földek megszentelése, s a források vizeinek megújulása. A tojás és a locsolás szintúgy jelen van.


Szatmár

Szatmár térsége a húsvéti szőttesekről nevezetes, melyeket a hímes tojások alá terítettek hajdanán. A gasztronómiában a kolbász, a torma és a füstöltsonka a legnépszerűbbek. Igazán érdekes bánásmódban részesültek az ételmaradékok, ugyanis elégették őket, mondván semmi se maradjon tehernek. A díszített tojások csak a locsolóknak járnak, akár bármelyik más magyar területen.Összegzésül elmondható, hogy Erdély tradíciói rendkívül sokrétűek, egyedi vonásokat őriznek régiói, ám mégis összeköthető az anyaországgal, s az elszakított terültetekkel.banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink