Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. április 22., péntek

Erdély csodái 1. rész: A Gyilkos-tó

Írta: Mészáros Botond

 Ebben a cikksorozatban olyan erdélyi helyeket, természeti csodákat fogok bemutatni, ahova mindenképp érdemes elutazni, mert a jó hangulat, és a kikapcsolódás garantált. Azok számára, akik meglátogatták már Erdélyt, ezek a kincsek sokkal többet jelentenek, mint puszta turisztikai látványosságok, hiszen a részükké váltak. Az első részben a majdnem ezer méterrel a tengerszint felett elterülő, alig kétszáz éves Gyilkos-tó kerül bemutatásra.

A Gyilkos-tó (román nyelven Lacu Rosu, azaz Vörös-tó) a Keleti-Kárpátokban, azon belül pedig a Hagymás-hegységben található természetes torlasztó, és méltán nevezhető Erdély egyik legfestőibb tavának. A tó 1837 nyarán keletkezett, amikor a tőle keleti irányba fekvő Gyilkos-kő agyagos lejtőtörmeléke nagy esőzések hatására elzárta több patak folyását.

forrás: www.erdelyilatnivalok.blogspot.com

A Gyilkos-tó keletkezéséhez több legenda is kapcsolódik, a legismertebb szerint élt egyszer Gyergyó közelében egy csodaszép lány, aki a szentmiklósi vásárban beleszeretett egy daliás legénybe. A legény feleségül kérte a lányt, aki igent mondott, de az esküvőre nem kerülhetett sor, mert a legényt elvitték katonának. Esténként, amikor a nap a hegyek mögé ereszkedett, agyagkorsójával kiment a fenyvesek alá a csobogóhoz, és ott szomorkodott kedvese miatt. Egy vasárnap délután meglátta a lányt egy zsiványvezér, elrabolta és a hegyekbe vitte. A zsivány mindenét felajánlotta a lánynak: aranyat, ezüstöt, és gyémántos palotát is akart építeni neki, csakhogy a lány még mindig régi kedvesét várta vissza, csakis reá tudott gondolni. Amikor a zsivány rádöbbent erre, feldühödött, és kényszeríteni akarta a „foglyát” a házasságra. A lány a hegyekhez fordult segítségért, sikolyát megértették a sziklák, és eget-földet megrázó mennydörgéssel válaszoltak. Hatalmas vihar kerekedett, zuhogott az eső, és a villámok megvilágították a koromsötét éjszakát. Aztán, hajnaltájt egy iszonyatos földindulás mindent maga alá temetett, a lányt, a zsiványt és egy pásztort is a nyájával együtt. Reggelre már a völgyet teljesen elzárta a leomlott hegyoldal.

A tó évente rengeteg turistát vonz Hargita megyébe, a közeli lakosoktól kezdve a külföldi kirándulókig. Nem is csoda, hiszen az ember legszívesebben minden öt percben megállna fotózni, hogy megörökítse ennek a természeti látványosságnak minden kis részletét.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink