Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. április 22., péntek

Edvin Marton koncerten jártunk

Írta: Pirmann Tamás

Április 17-én a Kongresszusi Központban rendezték meg Edvin Marton lemezbemutató koncertjét. Az Emmy-díjas hegedűművész és zeneszerző világhírére a világ egyik legjobb hegedűvirtuózaként tett szert - mely titulust 1996-ban meg is nyerte Kanadában. Turnéi során eljutott Los Angelesbe, Moszkvába és Sanghajba is, köznyelven „a Hegedű Hercegének” is nevezik. Koncertjére feszült figyelemmel tekintett Budapest is; bár maradt néhány üres szék a teremben, egy kiváló műsorral tisztelte meg közönségét idén is.

forrás: wikipedia
A koncert tematikája alapvetően új albumának, a „Rock Symphony from Vivaldi to Metallica”-nak a bemutatása volt, bár egyéb különlegességek is feltűntek. Az őt részlegesen ismerő nagyközönség számára főként a már ismert zeneszerzők nagy alkotásainak feldolgozásai szolgáltak az öröm forrásául úgy, mint Vivalditól a Vihar, Liszt Magyar rapszódiája, a Queentől a Bohemian Rhapsody, a Metallicától a Nothing Else Matters, vagy közös előadása a Csicsó-zenekarral. Akik azonban jobban ismerték a művész munkásságát, azok olyan alkotásaiban is gyönyörködhettek, mint az Ocean Love, a Malibu Sunset, a 2013-as Fanatico, melyet a Kínai Nagy Fal ihletett, vagy a Tosca Fantasy, mely a Zürichi Jégrevű nyitózenéje is volt 2006-ban Jevgenyij Pluscsenko, olimpikon személyes ajánlásával. Virtuozitásának külön példájaként azt a Paganini-művet lehet megemlíteni, mellyel megnyerte anno a kanadai versenyt. Számomra azonban a koncert legátérezhetőbb és legfenségesebb darabja továbbra is a „Majestic” című alkotás volt, melyet Kozmér Alexandra bámulatos mozgása tett még emelkedettebbé. A számot egy dolog tette igazán különlegessé: míg Edvin Marton minden saját művét egyfajta szeretet és gyengédség hatja át, a Majestic kicsit elszakadt ettől, ugyanis előadásában az dominált, hogy minden hangjában megjelenjen az erő, és egyfajta komplexitás,némi epikus csengéssel fűszerezve, viszont ahhoz, hogy ezt át tudja adni a közönségnek, nem csak virtuozitásra és átélésre, de bátorságra is szükség volt, hogy maga a mű ne veszthessen erejéből azért, hogy könnyebben dúdolhatóvá és megjegyezhetővé váljon. Ez az élmény egyszeri és megismételhetetlen volt, ezt hallgatva és nézve teljesen ki lehetett zuhanni az időből. 


Előadásának rangját emelte a 17.századi eredeti Stradivari hegedű, melyen játszott; külön megemlítést érdemel nagyszerű zenekara, akik méltó támaszt nyújtottak ahhoz, hogy a művész brillírozhasson a magyar színpadon. Edvin Marton koncertjét már az eseményt megelőzően is nagy várakozás kísérte, majd a nagy napon közönségét végig megbűvölve mutatta be virtuozitását mind előadóként mind zeneszerzőként, és úgy hiszem, ez az élmény még sokáig megmarad azon szerencsések fejében, akiknek jegyet váltottak a koncertre.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink