Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. március 15., kedd

Március 15 - avagy így emlékeznek a határon túl

Írta: Soós Koppány

Hősiesség, kitartás, hazaszeretet- mind a nemzeti ünnepünkhöz köthetőek. Oly különleges e dátum, hisz a forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb eseménye zajlott le 168 évvel ezelőtt. A Pilvax Kör tagjainak példaértékű tettei mind a mai napig elevenen élnek az igaz magyarok szíveiben. Többek között Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Vidats János és Jókai Mór is úgy vélték, hogy a sajtószabadság elérése az egyik legfontosabb tényező a magyar szabadság kikiáltásának érdekében. Vágyaik az igazság után elegendő erőt adtak ahhoz, hogy szembeszálljanak az elnyomással, így még aznap kinyomtatták a 12 pontot, és Petőfi lelkesítő költeményét, a Nemzeti dalt, melynek hallatán több tízezres tömeg csatlakozott a forradalmárokhoz. A Városi Tanács és a Helytartótanács is aláírták a követeléseket, s senki sem esett áldozatául e napnak. Sajnos a forradalom nem hozta el a szabadságot, ám ennek ellenére mindnyájan büszkén emlékezhetünk meg hőseinkről, kik értünk is haltak.

Történhet bármi, átrajzolhatják akárhányszor a térképet, a magyarságot akkor is összeköti a nyelv, a kultúra, s ez törhetetlen. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a határon túli magyar városok ünnepi megemlékezései:

Zilah

A város Szilágy megye központja. Minden évben komoly szervezés előzi meg az ünnepséget. Wesselényi Miklós szobrának megkoszorúzása a legfontosabb az esti fáklyás felvonulás mellett.

forrás: www.kepeslapok.wordpress.com

Kolozsvár

Erdély fővárosában kerül sor a legrangosabb rendezvényekre. A nap egyik legfontosabb eseménye Petőfi emléktáblájának megkoszorúzása, emellett a zászlós felvonulás az egyik leglátványosabb a magyar városok közül.

forrás: www.maszol.ro

Nagyvárad

Nagyvárad Bihar megye központja, s Erdély egyik legjelentősebb városa. Szacsvay Imre szobránál minden évben magasztos beszédek hangzanak el, erőt adva a magyarságnak. Az eseménysorozatok Nagyvárad olaszi református templomában érnek véget.

forrás: www.reggeliujsag.ro

Arad

Arad városa kiemelten fontos a forradalom végkimenetelében, tudniillik itt végezték ki a 13 aradi vértanút. A hősök tiszteletére emelt szobrot minden év március 15-ei napon megkoszorúzzák. Továbbá különböző kulturális eseményeket szokat rendezni a városban.
forrás: www.csikgergyelyarad.ro

Sepsiszentgyörgy

Székelyföld legnépesebb városában az egyik legnagyobb ünnep a forradalom kitöréséről való megemlékezés. A Gábor Áron- szobor, Gróf Mikó Imre – szobor és a Szemerjai csata emlékműve a legfontosabb helyszínek, itt minden évben tiszteletet adnak a forradalomban résztvevőknek.
forrás: maszol.ro

Szatmárnémeti

Szatmár megye központjában Petőfi Sándor emléktáblájának megkoszorúzása az egyik legfontosabb esemény március 15-én. Az István téren lévő Petőfi- szobor pedig a másik jelentős helyszín, ahol a koszorúzás mellett ünnepi beszédek is elhangzanak.
forrás: www.frissujsag.ro
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink