Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. március 23., szerda

Fábián György: Szent László-vér (könyvrecenzió)

A történelmi rejtélyekről fátylat lerántó, egyúttal fordulatokkal teli és akciódús történetek már régóta nagy kedvencei a néző- és olvasóközönségnek: a legnépszerűbbek közé tartoznak George Lucas Indiana Jones-filmjei vagy Dan Brown eredetileg 2003-ban publikált műve, A Da Vinci-kód. A magyar szerzők közül Fábián György próbálkozott meg hasonló jellegű regény megírásával, ráadásul nem is egy alkalommal.

Fábián György a budapesti katonai főiskola elvégzését követően az ELTE televíziós újságírás szakán szerzett médiaszociológus diplomát, majd 1993 és 2014 között a Kisalföld napilap újságírójaként tevékenykedett. Munkájáért több elismerést vehetett át, 2009-ben például megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. A Szent László-vér a Győri Apokrif Könyvek sorozat második köteteként látta meg a napvilágot, amelyet a Mária-fegyver előz meg, utóbbiban a főszereplők többségét is megismerhetjük. Aggodalomra azonban semmi okunk nem lehet, hiszen aktuális könyvünk az előzményregényben történtek ismerete nélkül is teljes egészében élvezhető.

A sztorit csaknem 600 oldalon keresztül, összesen 77 fejezetre (a prológust és az epilógust nem beleszámítva) tagolva ismerhetjük meg, ami elsőre rengetegnek tűnhet az érdeklődők szemében – ugyanígy elrettenthet néhány embert az is, hogy az események több idősíkon játszódnak. Hasonló felépítéssel már ezt megelőzően is találkoztam Valerio Evangelisti Nicholas Eymerich-ciklusa kapcsán, ám ahogy akkor, úgy ezúttal sem lesz gondja a térben és időben való ugrálással a figyelmes olvasóknak. A Szent László-vér univerzuma három nagyobb dimenzióra osztható fel. Az egyikből a lovagkirály, Szent László a kódexekből és más írott forrásokból javarészt kimaradt regéjét ismerhetjük meg, ami az egész mű hátterét adja. A másikban a XIX. századba repülünk vissza, ahol Vilhelm Thomsen dán nyelvész, Kőnig Gyula magyar matematikus és Vaszilij Radlov orosz kutató nyomozásának lehetünk szemtanúi a felettébb titokzatos, úgynevezett „orkhoni leletek” ügyében, melyek magyarázatul szolgálhatnak az ősmagyarság ködbe vesző múltjával kapcsolatban. A cselekmény döntő többsége a harmadik síkon, napjainkban játszódik. Egy ismeretlen, tárca nélküli miniszter – akit ismerősi köre ma már csak a „szürke eminenciás” néven emleget – megelégeli jelenlegi helyzetét, és úgy dönt, hogy néhány Árpád-házi ereklye felhasználásával maga veszi kézbe az ország irányítását. Ördögi terve végrehajtásában egyedül az előzményregényből megismert ötös (Farkas Gábor újságíró; Giorgio Fabiani őrnagy; Angelica Lynch, a MI6 magyarországi vezető rezidense; Janszky Polenszka Andrea vatikáni titkosügynök és Hajós Róbert vállalkozó) igyekszik megállítani, de amint azt sejteni lehet, egyáltalán nem lesz könnyű dolguk. Földön, vízen és levegőben egyaránt fel kell venniük a harcot a Felkentek Serege nevű titkos szervezettel, az akciók mellett pedig természetesen nem maradhat ki a hajsza a rég elfeledettnek hitt kincsek után sem…

Mindezek ellenére akadt számomra néhány problémás rész, amik felett nem tudok szó nélkül átsiklani, és akkor sem hagyhatom ki a következő pár megjegyzést, ha egy könnyed stílusban megírt munkáról és nem egy elgondolkodtató, filozofikus gondolatokkal teletűzdelt klasszikusról beszélünk. A főgonosz gondolatmenetében pár logikai buktatóra akadtam, annak tervét nem tartom részletekig kidolgozottnak. A szerző néhol szépen leírja az egyes események történelmi hátterét (a győri Szent László-körmenet kapcsán például), máskor viszont úgy éreztem, hogy ezeknek nem nézett utána megfelelően (lásd az asszasszinok esetét vagy a Heck fivérek kísérletét az őstulok feltámasztására). Ezeken kívül az író a beszédes nevek terén is lehetett volna picivel kreatívabb.

Ám ha mindezeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor is elmondható, hogy a Szent László-vér érdekes történetet vázol fel számunkra, és nem csak azok számára garantál feledhetetlen olvasmányélményt, akik érdeklődnek a magyar történelem és annak titkai iránt. A győriek számára még élvezetesebb lehet ez a képzeletbeli utazás, ugyanis jó néhány városi helyszín került feltüntetésre a kötetben.


Fábián György: Szent László-vér.
Tarandus Kiadó, Győr, 2015.
ISBN: 978-615-5584-15-2
584 oldal (ebből a sztori: 9–578. o.)
puhatáblás, ragasztott, kartonált kötés
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink