Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. március 20., vasárnap

Amikor a Kung Fu bezabálja a pandát

Írta: Pirmann Tamás

Bár elsőre nevetségesnek találtam magát az ötletet is, hogy egy állatos 3D animációs sztoriba ilyen tartalmakat próbálnak beleerőltetni, végül mégis rávettem magam, hogy megnézzem 2014-ben a Kung Fu Pandának akkor még csak két meglevő részét. Életem legkellemesebb csalódása volt animációs filmben. Lebilincselő volt az egész. A 3. rész sajnos ezt a mércét úgy tűnt már nem akarta megütni, de épp ezért is ezt a cikket a konkrét trilógiának fogom szánni, nem csak a frissen megjelent záróakkordnak.

A Kung Fu Panda sztoriját elég egyszerű felvázolni: adott Po, az ügyetlen, kövér, fiatal panda, aki megveszve rajong a Kung Fuért, és hőseiért, az Őrjöngő Ötösért. Családi levesbolti kisegítő munkája közben gyakran álmodozik arról, hogy ő lesz Kína legnagyobb hőse, majd egy nap a „sors akaratából” kiválasztódik, hogy ő legyen a Sárkányharcos, a Völgy védelmezője. Bár eleinte sem az őt kiképző mester, Shifu, a kis panda, sem az Őrjöngő Ötös nem rajong érte, végül mégiscsak sikerül megmentenie a Völgyet az azt fenyegető Tai-Lungtól, a hópárductól, aki bosszúra és hatalomra szomjazva visszatér.


Először is, bár úgy tűnik, maga a koncepció csak egy szimpla rajzfilmre elég, azt kell, hogy mondjam, hogy ez korántsem igaz. Ez a mese borzasztóan okos. Po azonosulásra tökéletes az útját kereső, humoros, de magát hibásnak tartó protagonistaként, Shifu, mint a bölcs mester, aki még maga sem egészen ért el a megvilágosodásig, illetve az is figyelemre méltó, hogy az Őrjöngő Ötös öt olyan állatként jelent meg, amelyek az öt legismertebb kung fu-stílust testesítették meg. Külön említést érdemel, hogy olyan neves színészek adják a szereplők hangját, mint Jack Black, Michael Douglas, Angelina Jolie, Lucy Liu és Jackie Chan. Az igazi „mesterei” azonban az egész világnak Oogway, a teknős, és Ping úr, a lúd. Oogway a templom vezető szerzeteseként Pot és Shifut – és ez által a nézőt - olyan bölcsességekre tanítja, mint „engedd el az irányítás illúzióját, hogy a jó és a rossz közti különbség csak nézőpont kérdése, hogy nincsenek véletlenek, vagy, hogy nem a cél fontos igazán, hanem a megtett út.” Ping úr karaktere azonban korántsem ilyen egyértelmű, mivel egy anyagias kispolgárként látszik, aki a film vége felé mégis megvilágosítja Po-t azzal, hogy a semmi, amivel az útja végén találkozott, csak azért tűnik annak, mert az út végén nem a célt, hanem önmagát találja meg az ember. Ez az elgondolkodtató és tanító habitusa a filmnek egyszerűen zseniális volt, arról nem is beszélve, hogy személyes bája és humora jól tálalta mindezeket a komoly gondolatokat. 


A második rész már Po előtörténetének rejtélyével foglalkozott, és egy sokkal komorabb arcát mutatta meg ennek a világnak. Így ez a film egy sokkal viharosabb és zaklatottabb arcát láttatta, mint bájos elődje. Itt Po ellenfele Shen, a páva – aki Gary Oldman hangjával talán a legkiválóbban szinkronizált rajzolt karakter valaha - aki egy jóslattól rettegve meg akarja öletni Pot és ezzel együtt elfoglalni Gong-Men várost. Fő összekülönbözésük azonban nem csak a közös múltjuk és a közöttük meglevő viszály, hanem egy újabb elvont fogalom, a „belső béke.” Po a mesében megjárja a poklot, csak úgy, mint Shen, azonban mindketten mást sajátítanak el a történtekből: míg Shen tartja magát ahhoz, hogy amit akar, azt magának kell megszereznie ebben a világban és felteszi sorsát arra, hogy rendet tegyen életében, addig Po megbékél végzetével és elfogadja, hogy régen milyen borzalmak történtek vele, így képessé válik továbblépni és legyőzni Shent. 


A harmadik rész mindezek tükrében figyelemre sem lenne méltó, ha nem viselné az előző kettő zsenialitásait a címében. A sztori itt mindössze annyi, hogy feltűnik Po apja, aki elviszi Pot titkos falujába, hogy megtanítsa őt pandaként élni és újraegyesítse családját. Azonban az idill nem teljes, hiszen Kai, a jak, Oogway egykori társa megszökik a szellemvilágból több mester elrabolt chije segítségével és készül leszámolni minden meglévő Kung Fu mesterrel. Azonban Po a végén elsajátítja a chi technikáját és legyőzi Kait, majd ez által érdemesnek választatik, hogy harcosból előlépjen tanítóvá. Sajnálatosan azonban e mögött nem fogunk több tartalmat találni, mint a „szeretet erejével minden lehetséges,” a „légy önmagad” és „a család fontos” szokványos rajzfilmes tanulságokat. Ettől függetlenül ez a rész sokkal közelebb áll az elsőhöz, lévén semmiféle sötét vonása nincs, azonban ez azt is eredményezte itt, hogy az egésznek nincs igazi izgalomfaktora. Ráadásul sok szereplő esélyt sem kap arra, hogy bármit is csináljon. Kai jelentéktelen jellem, csak egy közelgő fenyegetés. Po vér szerinti apja és Ping úr közt van ugyan egy féltékenységi viszálykodás, de nem igazán fontos, a többieket többségében meg Kai már jó előre rabul ejti. Po pedig igazából már csak ott van és hős, de ennyi. Ugyan a sztori szerint meghaladja önmagát, de az igazság az, hogy ennek semmi tényleges jele nem lesz. 


Mindent összegezve a Dreamworks a Kung Fu Pandával belemarkolt valamibe, ami mindig nehéz: összehozni a Kelet világát a Nyugat stílusában. Azonban többségében ezt az akadályt hatalmas sikerrel vette, és a Shrek mellett a legjelentősebb alkotása lett a stúdiónak. Ami engem illet, könnyedén zárta ki a Shrek első két részét is a helyéről, és minden erőmmel ajánlom azoknak, akik nem látták ezeket a meséket. Gyerekeknek különösen, ugyanis nem csak jól fognak szórakozni rajta, de alapvető életigazságokkal is gazdagodnak, melyek által maguk is kicsit bölcsebbekké válnak, mint azt a jelen társadalmi elvek engedik.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink