Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. február 26., péntek

MÉNES ATTILA: BIHARI – bemutató a Sufniban

Február 27-én, szombaton mutatja be a Katona József Színház Ménes Attila Bihari című drámáját, Mészáros Béla főszereplésével a Sufniban. Rendező Máté Gábor.

2013-ban Máté Gábor egy rádióinterjúban hallott először Ménes Attila készülő darabjáról, melyet Tar Sándor író élete ihletett. Az előző rendszer - sorsokat meghatározó - beszervezési módszereivel foglalkozó mű azonnal felkeltette a rendező érdeklődését. Már akkor biztos volt, hogy a drámát némi átdolgozás után a Katona József Színházban állítják majd színpadra.  Három évvel az együttműködés ötletének megszületése után most szombaton kerül sor a Bihari bemutatójára.

Fotó: Dömölky Dániel
A darabról Ménes Attila szavaival:

"A kádári titkosszolgálatoknak a művészeti életből is számos embert sikerült beszervezniük, és mindenkit más alapon zsaroltak meg, hogy elérjék, hogy együttműködjön a hatóságokkal. Ez a történet egy jelentős magyar írónak, Tar Sándornak a beszervezéséről szól és arról, hogy a szocializmus bukása után Tar ügynökmúltjának híre kipattant. Itt jegyezném meg, hogy a darabbeli figurába más, egyéb karaktereket is belesűrítettem, tehát nem csupán és nem kizárólag Tarról van szó, akadt számos más bukás is a közelmúltban, ami nagy figyelmet keltett."  A Katona blogra készült teljes interjú itt olvasható.


banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink