Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. február 22., hétfő

KÁLLAI '90 címmel fotókiállítás nyílt Kállai Ferenc életéről a Pesti Magyar Színházban

A Kállai Ferenc Alapítvány, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány és a Pesti Magyar Színház Keleti Éva fotóművész képeiből rendezett kiállítást KÁLLAI '90 címmel a Pesti Magyar Színház Szalonjában.

A kiállítás  a KÁLLAI FERENC EMLÉKÉV budapesti eseménye, KELETI ÉVA ihletett fotóin a feledhetetlen színművész, Kállai Ferenc közel 60 színházi és magánéleti pillanatát örökítette meg.


A megnyitón beszédet mondott Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, a Kállai Ferenc Alapítvány kurátora, Toldi Balázs, Gyomaendrőd város polgármestere és Dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke.

Keleti Éva fotóművész mellett a pályatársak közül jelen volt Haumann Péter, a Nemzet Színésze, Dániel Vali, Moór Marianna, Breuer Ottó, Roskó János és Laczkó Albertné, a Kállai Ferenc Díj korábbi kitüntetettjei.


Zalán János igazgató beszédében elmondta, milyen fontos a hagyományok ápolása és az, hogy ne csak megőrizzük, de beszéljünk is közös színházi múltunkról. "Nagyon hálásak vagyunk Keleti Évának, hogy idejét és energiáját nem kímélve segített létrehozni a Kállai emlékév gerincét jelentő Kállai ’90 vándorkiállítást, amelynek nem titkolt célja, hogy a színházba járó budapesti és vidéki közönség ismerje, és ne feledje a nagyok között az egyik legnagyobbat" - mondta el Zalán János.


Toldi Balázs, Gyomaendrőd város polgármestere arról beszélt, mennyire szerette szülővárosát Kállai Ferenc, és a város híven híres szülöttéhez ápolja a Nemzet Színésze emlékét. Dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke pedig a vándorkiállítás következő állomásait ismertette: a kiállítás a Pesti Magyar Színház után a Nemzeti Színházban és a Vígszínházban, majd a vidéki Nemzeti Színházakban is látható lesz a Kállai Ferenc emlékév lezárásáig. 

Keleti Éva fotói hűen mutatják Kállai Ferenc pályájának legszebb pillanatait, és magánélete jeleneteit. A fotókról az együtt töltött, sok-sok kedves óra meghittsége sugárzik, az egymás ismeretén alapuló őszinteség, ugyanakkor két nagy művész (a színész és a múló pillanatot legendává örökítő fotós) egymás iránti szeretete és megbecsülése. A képek örök időkre az emberi emlékezetbe vésik a megrázó, poétikus, töprengő vagy kacagtató, ugyanakkor múlandó, elillanó pillanatot, amit színháznak hívnak. 


A kiállítás 2016. március 22-ig látható a Pesti Magyar Színház épületében, melynek címe: 1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4.

Fotó: Kozma János
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink