Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. február 5., péntek

Amikor az irodalmár motivál- beszélgetés Rácz Dávid Zsolttal

Készítette: Tóth Judit
Fotó: Rácz Dávid Zsolt
  
     Rácz Dávid Zsolt neve egyre többünk számára csenghet ismerősen. A 19 éves püspökladányi fiú több művészeti ágban is tevékenykedik, zenél, ír, rádiózik, motivációs tanácsokkal látja el az embereket a honlapján, és mindemellett szorgosan tanul. Beszélgettünk nemrég megjelent első könyvéről, gyermekirodalomról, és a magánéletéről is elárult néhány apró részletet. 
- Dávid, először is kérlek, mutatkozz be néhány szóban az Uploaded Magazin olvasóinak!

19 éves fiatal vagyok, Püspökladányban élek. Már egészen kiskoromtól fogva szerettem a verseket. Szüleim elmondása alapján már óvodásként is mindenki dicsért, mivel így rögtönözve mondtam rímeket, és könnyen tanultam meg a feladott szövegeket. Majd az általános iskolában is folytatódott  az irodalom szeretete nálam, így az emberek különböző versenyeken szavalásom hallatán ámulhattak. Középiskolában többen piszkáltak amiatt, hogy én a művészettel foglalkozom, de számomra ez a meghatározó lét. Még nem találtam meg az igazit, és egy komoly kapcsolat sem köthető életem egyes kövéhez sem, de jelenleg alakulóban van egy Szolnokhoz közeli kisvárosban élő hölgyeménnyel, aki nagyon tünemény. Ahogy középiskolai éveim teltek, megismerkedtem egy ott tanító költővel, Egri Lászlóval, aki sok tanácsot adott és saját újságjában is megjelent már versem. S ezzel a megjelenéstől kezdve szépen jönnek az irodalmi sikerek. Idén megjelent az első könyvem is.

-  Ahogy említetted, nemrégiben jelent meg első könyved, mely az Álarc mögötti valóság címet kapta. Mi volt a kötet alapgondolata, mi ihletett a megírásában?

A kötet alapgondolata az volt, hogy bemutassam, hogy egy szerelmi történetben egy fiú hogyan látja  a dolgokat, mivel eddig a legtöbb író női főszereplő elbeszélései alapján alkotott. S a történések során arra akarom az olvasó figyelmét felhívni, ne ítéljen a külső alapján, és merjen küzdeni egyes dolgokért amit szeretne, ha valóra válna.

-     Ahogy a rövid ismertetőben olvashatjuk, ez egyfajta motivációs regény is. A saját oldalad tanúsága szerint is nagyon fontos számodra az, hogy motiváld az embereket, hogy jobbá tedd az életüket. Ez egyfajta életcél a számodra?

Igen! Számomra ez a motivátori szerep és az írói lét egyfajta életforma is, ha mondhatom ezt, mivel én úgy tapasztalom, így tudom átadni érzéseimet az embereknek, és mivel számomra az embereken való segítségnyújtás is nagyon fontos, ezért mindenáron azon próbálok mozogni, hogy érzéseket, erőt és biztatást tudjak adni bárkinek.


-          Honnan meríted az inspirációt? Van-e példaképed, és te magad olvasol-e ilyen jellegű írásokat?

Én a hétköznapi csodákból merítek inspirációt. Szeretek sétálni sokat, és figyelni a természet,  és a hétköznapok apró jeleit. Sohasem szomorkodom! Ha éppen esik, ha fúj, ha süt a nap, mindig mosolygok, mivel elfogadom az aktuális állapotot, és megtalálom benne a szépséget. Mindenkiben és mindenben ott a belső szépség, csak tudni kell, hol keressük, és meg kell tudni becsülni.

-          Noha még nagyon fiatal vagy, saját oldalad, saját könyved, és közel 12 ezer Facebook-követőd van. Milyenek az olvasói visszajelzések? Hogyan kezeled azt, hogy ennyi ember követi a munkásságod?

Sokan mondják, hogy egyfajta celebségnek tekinthető már ez a követő szám, de én nem tartom ezt celebségnek. Én bárhova kerülök, ha sok ember megismer, mindenkivel közvetlenül tudok beszélni, mivel nem szeretem azt, ha az ember úgymond  elszáll magától. Én szeretnék mindig megmaradni az a tipikus hétköznapi fiú, aki mindig is voltam. Az olvasói visszajelzések pozitív véleményt ábrázolnak, mivel úgy vettem észre az olvasóknak tetszik ez a nem szokványos oldalról elbeszélő mű.

-          A versírás is fontos szerepet játszik az életedben. Mik az alaptémáid? Hogyan születik a vers nálad?

Alaptémám kimondottan nincs. Egyaránt tudok írni természetről, az emberi érzésekről, de akár egy adott tárgyról is. Nálam egy mű úgy születik meg, ha valami megfog, ha valamiben látom azt a különleges módot, ami nekem szívembe maradandót alkot és betölt egy adott helyet akkor arról születik egy vers.

-       A gyermekirodalomban is jelentek meg alkotásaid. Mit gondolsz, mi az, amit fontos egy gyermekeknek íródott történetben átadni? Ott is megjelenik a motiváló hangod?

Szerintem a gyerekeknek még nem az érzelem a legfontosabb, nekik a játékosság, a kis humor jelenléte a művekben, mivel ő életükben a játékok, az állatok fontos részt töltenek be. A motiváló hang árnyaltan megjelenik, mert azt álmai vannak mindenkinek, nem kortól függ a dolog és egy kis biztatás mindenkinek jól jön.

-          Zeneszerzéssel is foglalkozol. Milyen stílusban alkotsz, hogyan képzeljünk el téged eközben?

Igen, próbálok maradandót alkotni zeneszerzéssel kapcsolatban is. Régebben könnyűzenei iparban próbálkoztam, de mostanság régebbi zeneiskolai tanulmányaimnak köszönhetően próbálok komolyzenéket készíteni kisebb nagyobb sikerrel. Úgy történik nálam ez a folyamat, hogy leülök a zongorához és ott kitalálom a fő zenei vonalat, és aköré építem fel a többi hangszernek a hangzását. Bár mostanság szintén kacsingatok a könnyűzenéhez, de más terület felé, mint régebben, de számomra mindenfelé stílus meghatározó. Érzelmektől és hangulattól függ általában, hogy melyik stílust és azon belül is melyik előadót részesítem előnyben.

-          Milyen további terveid vannak? Hogyan látod magad 10 év múlva?


Terveim vannak természetesen. Szeretnék kiadni a közeljövőben egy verseskötetet és egy mesés kötetet is. Fontosnak tatom, hogy több területen megmutassam magam, ami mozgatja  a lelkem. Én az olvasókra bízom azt, hogy eldönthessék, hogy mi szerintük az erősségem. Jövő tanévben nagy akadály elé nézek, bizonyíthatok egy vizsgán amely után már én is dolgozó állampolgár leszek. 10 év múlva szeretném, ha lenne egy hölgy az életemben, de fontosnak tartom a családot is.  Nem azt, mondom, hogy lesz 10 év múlva gyermekem, de ha eljön az ideje szeretnék egy kislányt és egy kisfiút is. 
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink