Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. január 6., szerda

Elhunyt Vándor Kálmán

Írta: Pataki Anett

Kedden elhunyt Vándor Kálmán aranytollas sportújságíró és dalszerző.

Nálunk a dalszerzők homályba burkolózó figurák, akik létezéséről tudunk, de nem igazán firtatjuk a kilétüket. Pedig az esetek többségében nem az írja a dalt, aki előadja, hanem egy háttérbe húzódó alak.
forrás:www.nol.hu

Vándor Kálmán ilyen háttérben dolgozó dalszerző volt, ám ezzel párhuzamosan népszerű sportújságíróként tevékenykedett. Hosszú pályáját 1942-ben kezdte, és megjárta a Nemzeti Sporttól kezdve a Magyar Rádión át a Képes Sportig szinte az összes jelentős médiumot. 1956-tól nyugdíjba vonulásáig a Népszava munkatársa volt.

Mindeközben olasz slágerek magyarításával is foglalkozott. A nevéhez fűződő slágerek az Azzurro, a Mint a violák, a Távollét és az A szívem egy vándorcigány című dalok. Szerzeményeit a kor sztárjai, Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa, Aradszky László, Koós Kános, Korda Gyuri, Szécsi Pál énekelték, éneklik a mai napig.


Vándor Kálmán 1922-ben született és 2016. január 5-én, 94 évesen hunyt el. Emlékére következzen egy rövid válogatás az általa fordított dalokból.


banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink