Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. január 1., péntek

Az Ébredő Erő – SPOILERMENTES élménybeszámoló

Írta: Pirmann Tamás

[Szeretném a bejegyzést azzal indítani, hogy nem hajlandó kiszolgálni sem az óriási hypehullámon érlelődött elvakult fanatikusság homályát, sem másik részről a Star Wars-t abszolút nem kedvelő nézők élvezetből való kellemetlenkedéseit, ugyanis az elmúlt hetek során mind a kettőből megkaptuk a részünket és mára rém kellemetlen lett őket hallgatni, főleg azoknak, akik látták a filmet, szerették és meg tudtak békélni azzal, amilyen lett. Ez az írás egyszemélyes élménybeszámolónál többet nem fog adni és nem fogja érdemben sem jellemezni az új filmet, ugyanis nincs semmi értelme. Aki szeretné, az már úgyis megnézte, vagy készül rá, aki meg nem, azt amúgy se lehet berángatni a vetítőterembe.]

Forrás: www.filmnews.hu

Azt úgy hiszem, felesleges lenne részletezni, mennyire várta az emberiség ezt a moziélményt, hiszen minden idők egyik legsikeresebb és legközkedveltebb filmsorozata kapott újra egész estés, élőszereplős folytatást, ráadásul úgy, hogy a legközelebbi történeti előzménye 32 éve látta meg a mozivásznat. Jómagam is, bár a Star Wars iránti rajongásom idővel megfakult igazi ingerek hiányában, de felőlem is masszív érdeklődés övezte a kijövő 7. részt. Azonban nem támasztottam túl nagy elvárásokat felé. Először is, mert az előzménytrilógia még mindig élénken élt bennem minden vitaindító pozitív és negatív oldalával együtt, másrészt mert tudtam, hogy ez csak a Star Wars folytatása, ami ugyan egy fenséges és gigászi univerzummal rendelkező történetegyüttes, de mégiscsak egy mese, aminek ugyan megvan a maga komoly filozófiai tengelye is, de messze nem érdemes annyira komolyan venni, mintha mondjuk, ha a Keresztapa, vagy a Fargo kapott volna egy új filmet.

Klisékig rágott jellemzés ugyan, de ennél pontosabban sajnos nem lehet leírni: Az ébredő Erő valójában a Star Wars IV. része volt modernebb köntösbe ágyazva. A fő cselekmény, a szereplők, azoknak archetípusai, mind szinte mérnöki pontossággal voltak adagolva. Szerencsésen jött ki maguknak a karaktereknek, hiszen nem csak remekül meg voltak írva és a történet miatt sok rejtélyt magukkal kapcsolatban sikerült megtartaniuk az elkövetkező folytatásokra, de nem övezhette panasz az őt alakító színészek alakításait sem. Rey egy belevaló és érdekes karakter, aki messze túlszárnyalja az alapvető női szereplő sztereotíp kötelességkörét és reményteljes főszereplője mind ennek a filmnek, mind majd a leendő folytatásoknak, míg Finn egy szerethető és azonosulható figura, aki a film komolytalanságáért felelős. Itt érdemes megemlíteni BB8-at is, a tüneményes, gyermeteg, focilabda-alkatú asztrodroidot, aki bár nem olyan pikírt, mint elődje, R2, de a gyerekközönség imádni fogja (és legalább még mindig jobb, mint Jar-jar.) Aki kilógott a sorból, az talán Kylo Ren, aki maszkkal együtt megtestesítette a „legmenőbb fiatal sötét nagyúr” képét, de amikor ez lekerült róla, egy nem egészen átvehető arcjátékú ifjú Laár András nézett szembe a nézővel, ami sokkal inkább hatott komikusnak, mint jelentősnek, vagy átélhetőnek. Eltekintve a színész munkájától azonban egy remekbeszabott antihős, akiben még ha csalódik is a néző, figyelembe illik venni, hogy még bőven pályafutása legelején van ez a karakter, és lássuk be: már most jobban működik, mint Anakin Skywalker az előzménytrilógia minimum első két részében. Természetesen a régi arcok feltűnése is nagyot rúgott az új széria első részén, főként Harrison Ford, aki messze a legtöbb időt kapta a vásznon. Han Solo még mindig laza, Chewbacca még mindig szeretnivaló, és igen: a többiek is ott vannak. Ennél több szót nem is igazán lehet írni róluk, hiszen se C-3PO, se R2D2, se Leia Organa nem voltak kiemelkedőek a filmben. Bár engem személy szerint kifejezetten zavart, hogy Han egyetlen rossz szóval sem illette az új arcokat, sőt, gyakran minden különösebb ok nélkül dicsérte őket, ami nekem azt a látszatot keltette, hogy ő maga is szeretné mind Reyt, mind Finnt, mind Rent eladni a közönség számára.

Forrás: www.mozimaniaapp.hu

A film kereteire semmi panasz nem lehet: a látvány magával ragadó és lenyűgöző, a történet pedig nagyszabású és élvezetes. Sokban ezt annak is lehet köszönni, hogy újra előkerült a környezet megteremtése domináns elemként, így a néző tényleg a részeként érezhette magát a történetnek. A háttérzene egy szempontból így nagyon is működőképes lett, hiszen tökéletes aláfestőjévé vált a filmnek, csakhogy éppen ezért nincsen egyetlen igazán emlékezetes zenei téma sem. Pontosabban fogalmazva: úgy viszonyult a zene a látványvilághoz, ahogyan a dialógusok az akcióhoz. Szörnyű kimondani, de nem igazán vannak nagy sorok ebben a filmben, amire meg mégis emlékszik az ember, arra nem a legjobb szájízzel.


Mindent összegezve Az ébredő Erő egy kifejezetten igényesre és látványosra megkreált pop-corn mozi lett, amit korfüggetlenül minden néző képes lehet élvezni. Amire szerződött, hogy egy új trilógiát indítson útnak és újra belevonja a nézőt ebbe a messzi, messzi galaxisba, és ezt nagy sikerrel el is érte. Azt azonban, jobb, ha már a jegy megváltása előtt elfelejti a kedves néző, hogy ténylegesen új dolgokat és újszerű élményeket tapasztalhasson meg, és inkább magához öleli azt, amit ez a film adhat neki: a nosztalgiatúrát és a régi, gyermeki rajongást.


banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink