Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2016. január 24., vasárnap

A visszatérő

Írta: Kármán Bence

Vajon DiCaprio megkapja végre az Oscar-t? Vajon Inarritu megint aratni fog, mint tavaly a Birdman-nel? A film a 12 jelölésből mennyit visz haza? Ilyesmi kérdésekkel lehet találkozni az interneten, amióta megjelent ez a film, és nyilvános a jelöltek listája.

forrás: www.mozimaniaapp.hu

Először is: Alejandro González Inarritu. Jobb lesz, ha megjegyezzük ezt a nevet, mert korunk egyik legnagyobb rendezőjével van dolgunk. Mexikói származású, s már az első filmjével felkerült az egyetemes film térképre. A Korcs szerelmek egy nagyon erősen realista ábrázolásmódban meséli a szerelmet szimbolikus jegyekkel. Ezt a filmet csak erős idegzetűeknek javaslom, mert a kutyaviadalok gyomorforgatóak. Későbbi filmjét, a Bábelt jelölték is Oscar-ra, de díjat nem vitt haza. Erről a filmről röviden csak annyit, hogy a világbeli sokszínűséget mutatja be, s szétszedi a lineáris történetmesélés időkezelését. Majd a tavalyi Oscar-on aratott a Birdman című fantasztikus filmmel. Négy díjat vitt el a kilenc jelölésből. Idén mennyire fog aratni a rendező úr? Az csakis az Akadémiától függ!

A kisebb kitérő után lássuk a film cselekményét! Északon járunk, még az indiánok idején, ahol Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) helyi felderítőt medvetámadás ér. A csoportot, akit vezet, sürgeti az idő, mert az indiánok a nyomukban vannak. Mivel Hugh súlyos sérült, s hátráltatja a csapatot, a csoportvezető úgy dönt, hogy rábízza néhány emberére, ők pedig mennek tovább. A feladatot elvállalva John Fitzgerald (Tom Hardy) és két társa mindent megtesz annak érdekében, hogy Hugh felépüljön. Azonban az emberi értékek közbeszólnak, és néhány nap után ott hagyják a sérültet, akinek pedig szembe kell néznie az ember legnagyobb ellenségével, a természettel.


Ami magával tudja ragadni az embert, az a látvány. Ez film gyönyörűen van fényképezve. A havas tájak, az erdő... Maguk a harcolós jelenetek is felemelőek. Érezhetőek a puskagolyók találatai, a buzogányok ütései. A nyitó jelenetben lévő csatában, azzal erősíti a realista érzékelést, hogy  kevés vágást alkalmaz. Ami miatt az operatőri munka igazán kiemelkedő az a "3D nélküli 3D". Kifejtem! Például, ha DiCaprio a vízben úszik, a kamera követi, s a kamera vizes lesz. Ha Dicaprio egy premier plánban liheg a kamerában, akkor a lencse bepárásodik. Tehát maga a film ezekkel a megoldásokkal kilép a vászonból. S nem ez a pláne. A medvés birkózós jelenetnél a néző tudatában van, hogy a medve egy egyszerű vizuális effekt. Csak azért tudja, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy igazi medvét engednek a kedves Leonardonkra. Nagyon szépen néz ki, s ami miatt még valóságosabbnak hat, az, hogy a medve szuper közelijében is bepárásodik a lencse, kifejezve, hogy az a medve nem a számítógépnek köszönhető. Bámulatos!

A film többi eszköze is lehengerlő. A rendezés kiváló. A színészi játékok perfektek. DiCaprio összesen három A4-es oldalt mond, tehát csak játszik, s milyen jól játszik! Tom Hardy-t nem lehet felismerni a filmben. Csak a stáblistánál vettem észre, hogy tényleg szerepelt. Zseniális gonosz karaktert alakít, az a jelölés nem véletlen. A jelmezek kellően mocskosak, a forgatókönyv pedig rendben van.
forrás: www.geekz.444.com

A film egyértelműen a természet és az ember viszonyáról szól. Miként áll az ember a természethez? Azzal, hogy korunkban technikai túlfejlődés van, hogyan viszonyulunk hozzá? Ezért fantasztikus a film felállása. Mivel, ha a XXI. században játszódna, mindenki tudja, mi lett volna. Egy maréknyi ember jajveszékel, Facebook-ért, modern technikai eszközökért kiabál. Mivel viszont ez a film akkor játszódik, mikor még ki voltunk téve a környezetnek; s mivel egy olyan ember túléléséről szól, aki minden egyes madarát és fáját ismeri a természetnek, és még ő is szenved egyedül a vadonban; így fejezhető ki gyönyörűen, hogy a Földanya nem egy egyszerű, s könnyű eset, sokat kér az életben maradásért. Szép!


A visszatérő főként az érzelmekre hat. Csak dőljünk hátra, s bámuljuk a gyönyörű képeket, a fantasztikus színészi játékot, s közben gondolkodjunk el azon, hogy miként változott meg a világunk, az érték rendekben is! Sokaknak ajánlom, de nem azoknak, akik a véres akciókat szeretik.
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink