Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. december 6., vasárnap

Sinterklaas - a belga Mikulás

Írta: Szöllősi Bernadett

Mivel már egy ideje Belgiumban élek - én meglepetten vettem tudomásul, hogy az otthoni Mikuláshoz képest itt hogyan ünnepelnek- ,  éppen ezért gondoltam, hogy megosztom veletek Sinterklaas, avagy Szent Miklós történetét.Sinterklaas (vagy franciául Saint Nicolas) a mi Mikulásunknak felel meg, aki december 6-án reggel érkezik (a nagy felvonulása november 14-én van, amikor is közhírré tétetik, hogy bizony megérkezett az államba). Náluk is van Santa Claus, de Ő december 24-én jön, nálunk meg ugye a Jézuska „hozza” az ajándékot.

Szent Miklós myrai püspök, a katolikus és a görögkeleti egyházak szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élő ember védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában, illetve a pálinkafőzők és Kecskemét város védőszentje Magyarországon. Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is. Segítette a szegény gyermekeket és ezért szentnek tartották őt.

Sinterklaas, a mi Mikulásunkkal ellentétben nem rénszarvasok által húzott szánon közlekedik, hanem Amerigo (vagy Slecht-Weer-Vandaag- ez annyit jelent, hogy rossz idő van ma- ez erősen az időjárásra vezethető vissza) nevű fehér lován. Amerigo mágikus erővel rendelkezik: képes hatalmasat ugrani a levegőben, hogy egyik háztetőről a másikra jusson.
Sinterklaas Spanyolországból érkezik (ami a mandarin őshazája, ezért is kerül mindig a Mikulás csomagba), hajón és utána lován folytatja az utat a házak felé. Kísérői, a Zwarte Piet-ek, vagy magyarul fekete Péterek, akik gyalogszerrel követik Siterklaast. Sinterklaas nem megy be  egyetlen házba sem – a zwarte Piet-ek másznak bele a kéménybe (ezért is lesznek feketék) és hagyják ott az ajándékokat. A fekete Péterek az otthoni krampuszoknak felelnek meg. Itt viszont nem osztanak virgácsot, hanem szó nélkül puttonyba teszik a rossz gyerekeket.
Ruházatában is eltér Sinterklaas a Mikulástól: piros színű püspöki palástot és püspöksüveget (mithra) visel.

Bár ez régi tradíció mindenhol, tavaly Hollnadiában kampányt indítottak a Zwarte Piet-ek miatt: rasszizmussal magyarázták a kis krampuszok végleges leszámolását, valamint a rabszolgasággal és a fekete bőrszínnel hozták egy kalap alá: a zwarte Piet-ek dolgoznak, tehát Sinterklaas rabszolgái.
Itt Belgiumban viszont krampuszok százai segítenek Szent Miklósnak, hogy az ajándékok mindenhova eljussanak. Régebben itt is hagyományos csokoládé csomagokat kaptak a gyerekek, napjainkban azonban levelet címeznek a Mikulásnak, az ajándékok listájával, amiket szeretnének. Tehát a gyerekek duplán örülhetnek decemberben!

A kis csizma itt is kifényesítve kerül a kandalló mellé, amibe a levél mellé kockacukor és répa is kerül Amerigonak. Ital Sinterklaasnak és saját kezűleg készített pásztorbot, (gyakran ábrázolják Szent Miklóst pásztorbottal) valamint  sör(!) a zwarte Piet-eknek a nehéz munka után. A legnépszerűbb édesség, amit belga kisgyerek kaphat, az a piknik nevű keksz, ami betűkből áll. Ennek cukormázas verziója is igen kedvelt. Valamint mandarin és speculoos (fűszeres keksz). S hogy mindezt ne felejtse el összekészíteni a csomagokba, mivel szenilis, a kis segítői figyelmeztetik.


Tehát legközelebb ne felejtsetek el kockacukrot és répát tenni a csizmába, hátha más valaki is betoppan hozzátok! 

ui.: a sört se felejtsétek!
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink