Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. december 24., csütörtök

Karácsonyi énekek

A karácsonyi kórusdalok olyan szezonális, csoportos énekek, amik elősegítik az ünnepre való hangolódást. Témájuk maga a karácsony ünnepe és Jézus születése. Sejthető, hogy nem új keletű dologról van szó. A vallásos énekek általában a templomokra és a vallási ünnepélyekre korlátozódnak, ám a karácsonyi kórusok érdekessége, hogy nem nekünk kell elmenni a templomba meghallgatni őket, hanem ők jönnek hozzánk.


Angolszász területeken, ahogy filmekben is láthatjuk, nem ritka, hogy karácsony közeledtével este egy kórus becsenget egy családhoz, hogy elénekeljenek valamit nekik. Sokszor gyűjtenek így adományt a templomoknak vagy a rászorulóknak, mert ebben az időszakban az emberek is szívesebben adakoznak. De miért kezdtek az emberek éppen az utcán énekelni a tél közepén, amikor ebben az időszakban tele vannak a templomok misével és zsoltárénekléssel?

Annak ellenére, hogy Jézus születése meglehetősen vallási téma, ezek a dalok könnyen befogadhatóak és inkább a szeretet ünnepének érzését próbálják az emberek szívébe lopni. Eredetük a középkorra nyúlik vissza, szerepük a (főleg vallásos) színdarabok kísérete volt. Ekkoriban, francia mintára még tánc is tartozott hozzájuk. A táncra utal a kórusdalok angol elnevezése, a ’carol’, ami az ófrancia ’carole’, szóból ered, jelentése pedig „tánchoz társuló dal”. Ez pedig a latin ’carula’ „körtánc” szóból alakult ki. A kórusok másik elnevezése a ’chorus’ - ennek rokona a magyar kórus szó is -, ami a latin ’chorus’ vagyis „körben állva énekelni”, illetve még régebbről az ógörög ’khorós’ vagyis "énekesek és táncosok kara, tánc, tánctér" jelentésű szavakra vezethető vissza. Az évek során a kezdetben kísérőzeneként funkcionáló kórusdalok önálló produkcióvá nőtték ki magukat.


Az, hogy az előadások zárt térből az utcára kerültek, annak tudható be, hogy már a középkori koldusok és szegények is karácsonyi dalokkal próbálták meglágyítani a szerencsésebbek szívét. A templomokból kitiltották ezeket az énekeket, ezért a kéregetők énekelve jártak házról házra és utcáról utcára. Ez él ma tovább a kórusok adománygyűjtésében. A hagyományos kóruséneklő időszak Szent Tamás napjától, december 21-től karácsony reggeléig tart.

Érdekesség, hogy Angliában a 17. században Oliver Cromwell teljesen betiltatta a karácsonyi kórusokat egy rövid időre, mert szerinte általuk veszített az ünnep a komolyságából és a szent mivoltából.


A karácsonyi énekeknek saját toplistájuk van, amit Irving Berlin White Christmas című száma vezet 350 millió eladott példánnyal, amibe a lemezek és a kották egyaránt bele számítanak. A leghíresebb dal mégis a Silent Night, magyarul Csendes éj, amit 1818-ban írt egy osztrák pap, Joseph Mohr, németül, Stille Nacht néven. A legenda szerint a pap kápolnájában elromlott az orgona, éppen egy nappal karácsony előtt, és mivel zene nélkül elképzelhetetlen lett volna az ünnep, elővette egy régi versét, majd egy barátjával zenét írtak rá és kész is volt a darab a kórusnak, amit gitárral is lehetett kísérni. A mű népszerűsége átívelt az országhatárokon, állítólag az első világháború fegyverszünetében mindkét oldalról felhangzott a dal.A másik ének, amiről szót kell ejteni, az O Christmas Tree, magyarul Ó szép fenyő című dal, ami a karácsony egyik legfőbb szimbólumát járja körbe. Az örökzöldek lakásba hordásának hagyománya régi, pogány eredetű, már a druidák, a zsidók és a rómaiak is gyönyörködtek a lombjukat nem hullató növények ágaiban. A szájhagyomány szerint a németek kezdtek el pici fenyőfákat bevinni az otthonaikba, ahol azokat a betlehemek mellé állítva feldíszítették. A mai kórusműnek számtalan változata él, alapja pedig a német Ah Tannenbaum című népdal, amint a 19. században „karácsonyosítottak”.


Amerikában rendelhetünk is kórust, ha a karácsonyi bulit, vagy a meghitt szentestét fel szeretnénk dobni valamivel. Magyarországon inkább az jellemző, hogy az ünnepet megelőző időszakban koncerteket adnak a kisebb-nagyobb kórusok, főleg a templomi és iskolai együttesek. Rengeteg karácsonyi ének létezik, és mint látjuk, a legismertebb dalaink is ezek közé tartoznak, így nyugodtan lehet őket hallgatni vagy énekelni akár szenteste is.


Írta: Pataki Anett
Képek forrása:

www.inenomootmarsum.nl
www.dickenslondontours.co.uk
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink