Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. december 13., vasárnap

Ilyen volt a South Park 19. évada

Írta: Kármán Bence

A polgárpukkasztó sorozat egy újabb évet zár. Nem kis évet! 19??? Sokan megdöbbenhetnek, hogy ilyen régóta fut. S úgy hogy nem fullad ki? Úgy bizony! Általános jegye a sorozatnak, hogy folyamatosan újít, az első évad tematikája alig hasonlít a tizenkilencedikéhez. Sokan kezdték temetni a sorozatot, a tizedik évad tájékán, hogy vége, kész kifúlt a sorozat, ennyit bírt. Pedig csak előrébb kerültek a társadalom kritikák, de még így is a néző unhatta. Majd jött a 15. évad 07. és 08. része (dupla rész), az Öregszünk (You"re Getting Old) és a Farburger (Ass Burgers), ahol a sorozat közli, hogy megváltozott, hiszen minden változik. Na és hogyan? Mindenki meglepetésére a 18. évad kiemelkedően jóra sikerült. Hatalmasat újított a sorozat, saját magához képest. Minden egyes évadon belüli rész egymásra épül. Persze régebben is volt, hogy vissza-vissza utalgattak régebbi részekre, de a 18. évadban konkrétan egymásra épülnek, egymásra vannak kihatással. Ebben a vágyban érkezett meg a 19. évad, s ment is le.


Már az első részben ledöbbenhetünk hogy miként folytatják a sorozatot. Az iskola igazgatóját, Victoria igazgatónőt kirúgják, s a helyére PC igazgató kerül. Tehát ebből következtethetően az egész évad a PC jegyében fog telni, ami azért meglepő, mert a sorozattól a PC (Politikailag korrektség) a lehető legtávolabb áll, mondhatni a PC ellentéte a South Park. Ez egy gyönyörű húzás, hogy e szerint építik fel. Főleg úgy, hogy az első részben megpendít egy olyan huzalt a sorozat, hogy a PC miként bukik meg, majd elvágja ennek a lehetőségét. Értem ez alatt, hogy a PC központot szír menekültek, terhes mexikóiak támadják meg, majd történik valami (nem árulom el), ami miatt ez az egész leáll, s folytatódhat az évad a PC jegyében.Az egész évadra jellemző, hogy nagyon fordulatos, és nagyon megrázó. Olyan karakterek kapnak egész részt, akik már régóta nem szerepeltek a sorozatban, itt leginkább Barbrady rendőrre kell gondolni, de Tweek és Craig is kap egy teljes részt, mondjuk ők előfordulnak többször a sorozatban. Tweek és Craig szerelmi szálat kapnak a 6. részben, s csak azért érdekes ez, mert a 3. évad 4. részében pont ellenkező kapcsolatot ápolnak,  egymás ellenségei. Csavarok alatt kell gondolni a PC tényleges problémáját, ami 8. részben tűnik fel. Olyan karakterek válnak fontossá, akik egy-egy részben pusztán csak 2 másodpercet kapnak, de nem árulom el. Megrázó eseményekre tökéletes példa az 5. rész. Ebben a részben az internetes megszégyenítések kapnak teret. Viszont olyan megszégyenítések, melyeket mindenki jogosnak érez, például ha valaki nagyon kövér, de irgalmatlanul kövér, és fel rak a netre olyan képet, melyen teljes mértékben elhiszi, hogy szexi és kigyúrt. Védelmükre kerekedik Butters, s törli azokat a kommenteket, melyek negatívak. Párhuzamosan futó száll még ebben a részben, hogy hogyan használják ki az emberek a megszégyenítés fegyverét. Mindezt tálalva Steven Seagal-lal, Demi Lovato-val, és Vin Diesel-lel. A megrázó a részben a vége. Jön a végső tanulság, ahogy megszokhattuk a sorozattól, magától a Valóságtól (így hívják a karaktert), s ami vele történik az felettébb megrázó, főleg abban a tudatban, hogy ez a mi élő, és kézzel fogható világunkat tükrözi.

A legjobb részek az évadban az előbbiek, de a többi rész szinte semmivel nem marad le mögöttük.

 Teljes részek:

  • 1. rész PC problémája, miként bukik el, itt ugye a bevándorló probléma. Az elején az egész South Park-ra van reflektálás. Garrison mikor visszaműtteti magát férfivá, hogy a kínai éttermes fehér, sőt még Séf is megemlítésre kerül.
  • 2. rész Mr, Garrison-nak elege lesz a sok kanadai bevándorlóból, s megoldásnak csak egyet lát: Az összes kanadait halálra kell b***ni. Külön érdekesség, hogy az amerikaiak fel akarnak húzni egy falat, de a kanadaiak megelőzik őket.
  • 3. rész Whole Foods-ot akarnak (bio bevásárló központ) a south parkiak, ezért felújítják a város szegény régióját (Kennyék házát), pontosítva köré építik fel Sodosopa-t.  Ebben a részben a régi értékékek elvesztése áll a középpontban.
  • 4. rész Yelp (étterem és szolgáltatások, véleménykifejtő oldal) kritikusok ömlesztik el a város éttermeit. Zseniális rész, a kritikusok (bármilyen) bemutatására szolgál, de csak azoknak, akik öncélúak. Meg hát, hogy ma mindenki kritikusnak képzeli magát.
  • 5. rész Netes megszégyenítés.
  • 6. rész Craig-et és Tweek-et ázsiaiak melegnek rajzolják, így mindenki azt hiszi, hogy a két fiú meleg, ennek viszont mindenki örül.
  • 7. rész Barbrady véletlenül meglő egy gyereket, ráadásul kisebbségi gyereket, így nincs más választás, el kell bocsátani. A rendőrség háttérbe szorul, pedig a várost elárasztják a hajléktalanok (újra), hiszen Sodosopa-ban megjelent a ISIS, pedig csak a gyerekek játszanak nindzsásat.
  • 8. rész Sajtófontossága jelenik meg. Innen kezdődik a tényleges tanulság. A szólás- és sajtószabadság milyen fontos szerepet vállal a kor társadalmában.
  • 9. rész Az internet megjelenésével tulajdon képen a szólás- és sajtószabadság paradicsomának kellett volna megérkeznie. Még sincs így! Miért? A részből kiderül.
  • 10. rész zseniális lezárás. Az évad elején mindenki tudta, sejtette, vagy reménykedett, hogy a PC-t valahogy megdöntik. Viszont ez nem így lett! Sokkal jobb, és sokkal okosabb zárást adtak az évadnak, olyan mértékűt, ami átnyúlik a 20. évadra.

Az egész évad zseniális, és új löketett ad a sorozatnak. A South Park ezért nem lesz folyton befásult, elunt, vagy egyszerűen már sok. Mindig tud újítani, mindig tudja, mihez hogyan kell nyúlni. Mindennel tisztelettel bánik, még ha alpári, akkor is, s mindez köszönhető Trey Parkernek és Matt Stone-nak. A 20. évad pedig már be van rendelve.
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink