Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. december 29., kedd

Híd a Kwai folyón

Írta: Kármán Bence

Híd a Kwai folyón
Pierre Boulle  
Oldalszám: 176
Kötéstípus: kemény táblás védőborítóval
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Le Pont de la rivičre Kwaď
Fordító: Rubin Péter
ISBN: 9789632450773
Országos megjelenés: 2008.04.15


A Híd a Kwai folyón sokaknak az 1957-es David Lean filmről lehet ismerős, mely 7 darab Oscar-díjjal büszkélkedik. A remek mozgóképi alkotásnak viszont regény változata is van.

Az író Piérre Boulle. A könyv borítóján olvasható, hogy az író részt vett a második világháborúban: "Az író fiatal tartalékos tiszt korában a gaulleisták Kínában működő titkosszolgálatának a tagja, 1942-ben útnak indult (...), hogy eljusson Hanoiba, és felvegye a kapcsolatot az ottani antifasisztákkal." Ezek után az írót japán táborba vitték, ahonnan később megszökött.  Tapasztalatai alapján írta meg ezt a könyvet, ami meg is hozta neki a hírnevet. Másik fontos regénye 1963-ban jelent meg Majmok bolygója címen, melyet pár évre rá vászonra is vittek. Korunkban pedig újra feldolgozták ezt a Sci-fi klasszikust.

Története egyszerű, s sok kérdést feszeget. Egy brit osztag parancsra megadja magát a japánoknak. Munkatáborba viszik őket, ahol vasutat kell építeniük, s ennek a vasútnak a részét képezi egy híd. A kérdések a következők, melyeket a karakterek által ismerünk meg: A híd legyen tökéletes, hogy évszázadokig tükrözze a generációknak a brit nagyságot, s hogy jobbat tudnak építeni, mint a japánok; vagy a minél rosszabb híd a cél, akadályt állítva ezzel az ellenség katonai utánpótlásának gátolására.

Nem is csodálom, hogy ebből a regényből filmet készítettek. Boulle minden egyes sora olyan, mintha kilépne a könyvből és megjelenne a szemünk előtt. Itt nem a táj leírásra kell főként gondolni. A karakterek részletes érzelmi megjelenésére kell asszociálni. Előttünk történik minden. "Saito kifulladt, pár lépést hátrált, s olyan mozdulatot tett, mintha elő akarná húzni pisztolyát, de aztán jobb belátásra tért. Tovább hátrált, vészjóslóan nyugodt hangon néhány parancsot adott." Egyszerűen látja az ember, ahogy a japán tábornok, miként kezd el meghátrálni, miként nyugszik le. A karakter cselekmények ilyen részletes leírásával még nem találkoztam. S talán ez az egyetlen hátránya is a könyvnek. E részletes leírások miatt olyan nehezen olvasható, hogy ennek a könyvnek nem úgy ül neki az ember: "Egy fáradtságos hét után, jól fog ez esni egy pohár kakaóval".

A karakterek nagyon érthetőek. Ott van Saito, a japán tábornok, aki lecsúszott, és sokkal magasabb pozícióba vágyakozik. Amikor felönt a garatra, külön élvezet,  hogy tényleg látod azt a sajnálatra méltó, minden bizalmat elvesztett, és a piában örömöt látó karaktert. Aztán ott van Nicholson ezredes, aki figyelme előtt tartja a méltóságot, még akkor is ha fogságban vannak, és a japánok arra kényszerítik őket, hogy felhúzzanak egy hidat, mely az ellenség javát szolgálja. Úgy véli, hogy mutatniuk kell, ők nem alázkodnak meg az ellenségnek, és olyan híd lesz ez, mely mutatni fogja generációk után is a brit nagyságot. Az olvasó igazán Clipton orvos őrnagy. Ő az a karakter, aki olyan gondolatokkal játszik, mint amiket az olvasó is feltesz magának. Mint ahogyan ki is van mondva a könyv elején: "Clipton egyébként természeténél fogva tárgyilagos volt, (...)".


A könyvet csak ajánlani tudom. Ne olyan műre számítsunk, amin könnyen átlendülünk, mert nehéz olvasni a rengeteg karakter cselekmény részleteibe menő leírása miatt. Viszont ezek miatt a sorok konkrétan kilépnek a könyvből, s minden a szemünk előtt játszódik. Az erkölcsi dilemma nagyon érdekes, végig fent tartja a figyelmet, hogy mi lesz a végkimenetel. A könyv után erősen ajánlom az ebből készült 1957-es filmet, mert az is szintén szenzációs. Főleg a jól ismert dallam miatt.


banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink