Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. december 4., péntek

Csontváry géniusza

Írta: Tóth Judit

December 31-ig még megtekinthető az a Dísz-téren, a Honvéd Főparancsnokság épületében megrendezett kiállítás, mely Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát eleveníti fel. 

Csontváry Kosztka Tivadar neve mindig is derengett valahonnan. Nem ismeretlen a név, hiszen a Magányos cédrus című festménye látható a középiskolás művészettörténet könyvekben is, de valamiért sosem hallottam senkit hosszasan Csontváry munkásságát ecsetelni. Az ok nem véletlen, hiszen ritkán rendeznek Csontváry életmű-kiállítást, és noha ugyan képei közül néhány a Nemzeti Galériában és a pécsi Csontváry Múzeumban is fellelhetőek, és rengeteg kiváló írás létezik munkásságáról, mégis kevesebb figyelmet kap, mint például Szinyei Merse Pál, vagy a mindenki által emlegetett Munkácsy.

A Csontváry géniusza épp ezt az űrt hivatott betölteni. Tematikusan ismerhetjük meg a munkásságát, korai szakaszától kezdve a tájábrázolásán át egészen a rajzhoz való viszonyáig. A kiállítást interaktív elemek teszik színesebbé, amik még több segítséget adnak, hogy megismerkedjünk a festő szellemével, világával. 

A fő hangsúly természetesen a képeken van. 17 teremben találkozhatunk a művekkel, melyek mind a méretükkel, mind a színvilágukkal lenyűgözik a nézőt. A monumentális alkotások mellett láthatunk néhány grafikát, vázlatot is. Érdekesség, hogy a kiállítás végén láthatunk egy kapcsolati térképet, amelyben felmérhetjük, milyen kapcsolati rendszerrel rendelkezett a festő, akiről köztudott, hogy nem kedvelte a kortárs művészvilág. 

A kiállítás nem csak azért rendkívüli, mert hosszú idő óta ez az első életmű-kiállítás, hanem azért is, mert decemberben egy szakmai konferenciát is tartanak a festőről, melynek eredményeképpen az elhangozott előadások anyagából egy önálló kötetet is szerkesztenek.

forrás: hu.wikipedia.orgbanner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink