Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. december 19., szombat

Cigányok a Katonában

A Katona József Színházban 2015. november 15-én a Cigányok című előadást néztem meg, amelynek alapja Tersánszky Józsi Jenő népszínműve, Grecsó Krisztián pedig az átiratot készítette számos kiegészítéssel, Máté Gábor rendező kérésére.

Az első felvonás nagy része szórakoztató, komikus – később is vannak benne ilyen elemek, de ritkábban és talán tragikusabban is. A zenélő cigányokkal és a kocsmaképpel kezdődik a darab, ahol
Kukac úrral (Rajkai Zoltán) és a már említett cigányokkal ismerkedünk meg. Kukac úr részeg, énekel és próbálja a vendéglős „Kisasszony” (Pálos Hanna) szívét megnyerni magának, aki azonban az egyik cigány fiúért, Daniért (Keresztes Tamás) van oda.

Keresztes Tamás és Pálos Hanna
Amikor a másik kocsmából megérkezik Harkocsány (Szacsvay László), majd az egész családja, kiderül, hogy szerelmi többszögről van szó. Harkocsány lánya, Szidike (Pálmai Anna) elvileg a mostohatestvérébe, Áskárába (Kovács Lehel) szerelmes, a fiú pedig a lányba. Azonban Harkocsány és a felesége (Szirtes Ági) mindenáron Danival szeretné Szidikét összeadni. Dani pedig, kelletlenül, a Kisasszonyt „elhagyva” belemegy a házasságba.

Kovács Lehel
Azonban Dani nem egy mintaférj, visszajáró vendég a Kisasszonyhoz a kocsmába; Áskárá pedig mindenképpen be akarja bizonyítani, hogy Szidikét rosszul adták férjhez, ő jobb lett volna.

A felvonás vége egy tragédiával végződik; szinte már a színpad is teljesen sötét, megtelik füsttel és egy géppisztolyos ember a nézőtérről felmegy, és megöli, mint kiderül később, Harkocsányt.

A második felvonás a „nyomozásról” szól. Azonban már az elején kiderül, hogy a hatóságok nem fektetnek nagy hangsúlyt arra, hogy valóban kiderítsék ki volt Harkocsány gyilkosa. A tűzoltó (Lengyel Ferenc) elektromos tűzzel próbálja eltusolni a dolgot, a részeges orvos (Bán János) pedig fél a cigányoktól, ahogy a helyi rendőrök is. A Pestről érkezett nyomozó az egyedüli (Fekete Tibor), aki, úgy tűnik, hogy valóban az igazat szeretné kideríteni, de a társa miatt (Kovács Ádám) ő is arra kényszerül, hogy a cigányok úgy állítsa be, mint holmi gonosztevőket.

Eközben a Harkocsány család búcsúztatja halottját. Mindenki megrendült a gyilkosság kapcsán, egyedül Dani az, akit nem érint mélyen a dolog, hiszen nem igazán szerette apósát, aki rendre elszedte tőle a megkeresett pénzét. Ráadásul kiderül, hogy Dani és Szidike házassága érdekből történt, mert Szidike az apjától terhes, Dani egy „álcának” kellett…

Végül egy vallomással és átokmondással zárul a darab, amit Harkocsnyné mond. Ugyan kiadta férje holttestét, hogy vizsgálják meg, de egy dolgot kért: ne boncolják fel; ez a cigányok túlvilági elképzelésével kapcsolatos kérés. De még ezt sem teljesítik, így a cigány szokások keretein belül a testet megbecstelenítik, sőt a család is szégyenbe kerül emiatt.


Számomra Áskára volt a legszimpatikusabb és legemberibb karakter, és itt kiemelném Kovács Lehelt, akire mintha rászabták volna ezt a szerepet. Őszintén szereti Szidikét és a mostohaszüleit is (Harkocsányékat), annak ellenére, hogy ők általában lekezelően bánnak vele és Danit rajongják körbe. Nem rosszindulatból akarja Danit bemártani, hogy másik nővel van, nem pedig a feleségével vagy, hogy Daninak elárulja miért is kellett az a házasság olyan gyorsan: egyrészt féltékeny, szerelmes, hiszen elvették tőle a szerelmét, másrészt pedig egyszerűen arról van szó, hogy egyébként sem veszik őt komolyan, nem hisznek neki, csak akkor, amikor már nem lehet semmilyen bizonyítékot felhozni az ellen, amit állít. Ő egy szerelmes fiú, akinek talán szeretethiánya is van, mégis, Harkocsány holttestét védelmezi, olyannyira, hogy még kést is ránt a rendőrökre. Nem utolsó tetteként pedig az újságíró nőt (Kiss Eszter) is megvédi, akire a nyomozó társa támadt rá.

Szirtes Ági
Összességében ad egy képet a cigányokról a darab, rosszabb és jobb oldalukról is. Kést rántanak, az elején Kukac úrtól több pénzt vesznek el, a nőkkel nem mindig bánnak jól – de mindez ugyanúgy bárkire lehet érvényes. Ez beigazolódik a darabban, hiszen szinte az összes többi szereplő korrupt, előítéletes és a kisujját sem mozdítja meg egy jó ügy érdekében, csak a saját kis világával van elfoglalva, hogy abban senki ne zavarja őt.

A darab száz éve, tíz éve, most, és még jó pár év múlva is aktuális lesz; a komikus megjelenítése az eseményeknek egy külső burkot ad a darabnak, azonban a mondanivaló is ott van benne mélyen, komolyan megfogalmazva.

Írta: Kovács Alexandra
Fotók: Katona József Színház
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink