Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. november 22., vasárnap

Ki vagy, doki?

Írta: Pataki Anett

Ez alkalommal egy kultikus sorozatot szeretnék bemutatni. A Ki vagy, doki? - vagy eredeti nevén Doctor Who - egy brit sorozat, aminek legelső része 1963-ban került képernyőre és még ma is fut. Ebben azért volt egy 15 éves szünet, de még így is 35 évaddal és több mint 800 epizóddal büszkélkedhet. A Doktor és Tardis történetei egyaránt népszerűek Angliában, Amerikában és hazánkban is. A szereplők és a készítők rendszeres résztvevői a különböző ComicConoknak és fantasy rendezvényeknek. Nálunk sem ritka ebből a fandomból való cosplayeket látni, viszont sokan vannak azok is, akik még csak nem hallottak erről a tévéműsorról, így úgy gondoltam, ideje írni róla.


Ki az a Doktor?

Ez egy olyan kérdés, ami magában a sorozatban is rendszeresen felmerül, innen ered a műsor címe is. A főszereplő a Doktor - csak simán -, aki egy időlord. Pontosabban az utolsó időlord, mert a bolygója elpusztult a nagy időháborúban és most azzal múlatja rendkívül hosszú életét, hogy ide-oda utazik az időben, főleg az emberek történelme mentén és folyton megmenti a világot. Az epizódok történetvezetése erre a sémára támaszkodik, az évadoknak általában van egy nagyobb íve ami az aktuális kísérője köré épül, és természetesen az egész sorozatnak is van valami hosszú, nagyon lassan kibomló lényege. A Doktornak nemezise is van, egy egész földönkívüli faj, a dalekok. Emellett rengetegszer sül el valami balul, néhány évadonként annyira, hogy a Doktornak a halál szélén állva regenerálnia kell önmagát. Ez azzal jár, hogy az elhasználódott teste helyett újat ölt, amivel nem csak a külseje, de kissé a természete is megváltozik - így oldják meg a készítők a főszereplőcserét és a vérfrissítést a sorozatban.

Mi az a Tardis?

A Tardis a Doktor időgépe. Míg a főszereplő színész folyton változik, addig a Tardis fix és állandó jelképe a sorozatnak. Formája egy '60-as évekbeli kék telefonfülke. Belül természetesen nagyobb és a sok cső meg drót miatt roppant futurisztikus hatást kelt. A Tardis intelligens, nem megy el üresen, ha elkeveredik, magától visszatér bizonyos bázispontokhoz és lefordítja az utasai számára a környezet nyelvét. A Tardisnak szíve is van, kötődik a Doktorhoz. A hajót egyébként több emberre tervezték, de mivel a Doktor az utolsó időlord, egyedül kénytelen irányítani és a Tardis ettől jellegzetesen rázkódik minden egyes alkalommal, amikor elindul.


Kik a partnerek?

Bár a halhatatlan időutazók általában magányos farkasok, a Doktor sosem bírja sokáig egyedül. Minden évadban akad egy női társ, aki vele utazgat kalandjai során. Természetesen a női főszereplőket is cserélgetik, de nem feltétlenül olyan ütemben, ahogy a doktorokat. Vannak, akik párhuzamos világokban rekednek, mások lemondanak  a kalandokról és inkább a családjukkal maradnak.

Kilencedik Doktor, Tizedik Doktor...?

A doktorokat alakító színészeket számozzák a megjelenésük szerint. Ha az elsőtől a nyolcadik beszélünk valamelyik doktorról, akkor a régi szériára gondolunk, ami 1963-1996 között futott. Itt következett egy szünet, a sorozat írókat váltott, felfrissült, új ötleteket gyűjtött, majd ezzel az újult erővel indult neki ismét 2005-ben a kilencedik Doktorral. 2006-2010 között az egyik leghíresebb és legkedveltebb doktor, a tornacipős tizedik szerepelt, 2010-2013 között a csokornyakkendős tizenegyedik Doktor, 2013-tól pedig a jelenlegi tizenkettediket láthatjuk képernyőn.


A színfalak mögött

A Doctor Who jelenlegi rendezője Steven Moffat, aki részben a szintén népszerű BBC sorozatért, a Sherlockért is felelős, így a poénok és a cselekményvezetés hasonló a két műsorban. A doktorokat alakító színészeket általában úgy választják ki, hogy ne legyen korábbról túl hangsúlyos szerepük és jól hozzánőhessenek a figurához. A tizediket alakító David Tennant és a tizenegyediket játszó Matt Smith nagyon népszerűek voltak a rajongók körében.

A sorozathoz rengeteg film, spin-off és játék készült, könyvek íródtak, a fandom pedig kimeríthetetlen, így aki kedvet kap hozzá és átrágja magát az első pár részen, amik mai szemmel még kissé furcsák, egy szórakoztató, és látszólag végtelen sorozat nézői között találhatja magát. Ha téged is rossz érzéssel tölt el, amikor egy kedvelt sorozatod véget ér, akkor ajánlom a Doctor Whot, ha nem is a régi szériától, de a 2005-östől mindenképp!
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink