Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. november 1., vasárnap

Gyorstalpaló: Horrorok

Írta: Kármán Bence

Halloween már elmúlt, de itt van 5 film, melyet bátran ajánlunk, ha egy kis borongásra vágysz. Csak erős idegzetűeknek!


5. Cybernatural/Unfriended

Műfaj: Horror
Év: 2014
Rendezte: Levan Gabriadze
Főbb szerepben: Heather Sossaman, Matthew Bohrer, Courtney Halverson

Történet röviden:
Néhány fiatal egy szép estén leülnek a Skype elé beszélgetni, csak hogy a privát csoportban feltűnik egy személy, aki nem ismerős nekik. Úgy vannak vele, hogy csak egy troll, s nem foglalkoznak vele, de amikor Blairt elkezdi zaklatni egyik barátnője profilja, akkor mindenki elkezd kisebb pánikba esni. Ugyan is a barátnő egy éve halott.

Nézzük meg:
Mostanában tömve vagyunk a kis költségvetésű horrorokkal. Kevés pénz, ütős sztori, tuti siker. Ez a film is kevés pénzből készült, s csak azért van itt, mert szerettem volna egy ilyen kevés pénzes filmet tudni a listán. A filmnek az ötlete, a megvalósítása volt az, ami megfogott. Ugyanis a film, egy az egyben úgy játszódik, mintha Laura gépét Fraps-sel (egy felvevő program) vettük volna fel. Így láthatjuk a Skype beszélgetést (és hallhatjuk), láthatjuk a Facebook-ját a nőnek, és a Youtube-ra is felnézhetünk, s láthatjuk, miként alázták meg a halott barátnőt. Ezzel a megvalósítással lesz érdekes a film, és felettébb kreatív. A kérdés csak az, hogy mint horror hogyan működik? Annyira nem rosszul. Ezzel az ötlettel, hogy a halott lány a volt profilján keresztül üzen, két dolgot enged sejtetni. Vagy egy hacker, aki szerette a lányt, és így bosszúja meg; vagy a lány szelleme akar elégtételt venni. Minden esetre a film végén kiderül, de megsúgom, nem kielégítő a megoldás, és bebizonyítja azt az alap tézisemet, mi szerint egy filmet akár 10 másodperc is hazavág. Mert a vége teljesen felrúgja ezt a jó ötletet, elcsépelté teszi, pedig a jelenet összhossza 3 másodperc. Borzasztó. S mellette a színészek se valami jók. Mindezek ellenére a film alapötlete működik, s csak az ötlet miatt tudom ajánlani.4. A dolog/The Thing

Műfaj: Sci-fi horror
Év:1982
Rendezte: John Carpenter
Főbb szerepben: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David

Történet röviden:
Egy antarktiszi kutató állomáson néhány tudós befogad egy eltévedt szánhúzó kutyát. Kiderítik, hogy a kutya a szomszédos állomásról jött, és elindulnak felfedezni, hogy mi történt ott. Meglepetésükre mindenki halott, s a kutya, akit befogadtak nem egyedül jött. Az a valami elkezdi aprítani a népet.

Nézzük meg:
Ez a Sci-fi horror nem úgy játszik, mint az Alien filmek vagy a Predator filmek. Nem azt használja, hogy a gonosz Dolog lesben áll, s várja az alkalmat, hogy elkapjon néhány embert. Okosabb. Azt csinálja ugyanis, hogy az a Valami felveszi mások alakját, ebből kifolyólag, bárki lehet az űrlény. A karaktereknek nem csak azzal kell megküzdeniük, hogy hogyan győzzék le az idegent, hanem azzal, hogy ki az, akiben megbízhatnak, és ki az "áruló". Mindehhez hozzá jön az is, hogy az Antarktiszon vagyunk egy kutató állomáson, mely hozza magával a bezártság érzetét. Nem úgy, mint az Alien filmek, hogy a Földtől távol egy űrhajóban, hanem itt a Földön egy kis laborban. Felettébb érdekes, és meglepő film, csendes estére bátran ajánlom.3. Az ördögűző/The Exorcist

Műfaj: Horror
Év: 1973
Rendezte: William Friedkin
Főbb szerepben: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair

Történet röviden:
A kis Regan egy jó nevelt kislány. Szereti az anyját, szereti az életet. Azonban egy szép napon olyan viselkedést mutat a lány, ami nem jellemző rá. Rápisil a szőnyegre, káromkodik... Így az anyja elkezdi elvinni orvosról orvosra a kislányát, hogy kezdjenek vele valamit. Az orvosok viszont tehetetlenül állnak. Az anya rájön, hogy ide bizony papot kell hívni.

Nézzük:
William Friedkin kult státuszban lévő horror filmje. Kevés azon horror film mely Oscar-díjat kapott. Több helyen hallani, hogy minden idők legfélelmetesebb horror filmje. Van benne valami. Végig nézni, amint egy cuki kislányból maga lesz a Sátán, már önmagában hidegrázó. S mindezek mellett tömve van olyan jelenetekkel, melyektől tiszta libabőrős lesz az ember. Nem lövök le egyet sem. Hatalmas atmoszférát teremt a film. Nagyon nyomasztó. A végén lévő ördögűzés meg 5-ből 5 pont. Szenzációs, ahogy az megvan csinálva technikailag. Nagyon szép. Tényleg "ijesztő". Több helyről kaptam a visszajelzést, hogy egy-egy adott jelenet kivágta náluk a biztosítékot, és akivel én annak idején láttam, ő is többször szeme elé kapta a kezét. Viszont, ha te úgy látod a filmet, mint én, hogy kizökkentenek az olyan képsorok, mint amikor a lány egy feszülettel maszturbál, és közben üvölti: "B*** meg Jézus!", akkor neked üzenem, hogy nézd úgy akkor a filmet, mint egy "értekezés" a tudományról és vallásról. Mert benne van. A nő ugyanis először végig jár minden orvost, és a lánya már hatezer pszichés betegségben szenved, de semmi megoldás. Kénytelen az anya belátni, hogy lehetséges a lánya, nem földi betegség rabja. Még így is nagyon jó film. Az egyik kedvencem. Még valami. A film eleje egy sivatagban kezdődik, s egy régészeti feltárást láthatunk, majd csak utána kezdődik a kislányos történet szál. Tehát ne ijedjünk meg, hogy sehol a kislány. Szép estét!

   
2. Black Christmas

Műfaj: Horror
Év: 1974
Rendezte: Bob Clark
Főbb szerepben: Olivia Hussey, Keir Dullea, Margot Kidder

Történet röviden:
Néhány fiatal egyetemista lány estéjét felkavarja, hogy iszonyatos iramban el kezdenek fogyatkozni. Főbérlőjük is eltűnik. Kéretlen telefonokat kapnak. S mindez pont a téli szünet előtt.

Nézzük meg:
Fantasztikus film. A rendező munkáságát ne nézzük meg, mert nem tudom mi késztette Bob Clark-ot arra, hogy egy ilyen fenomenális mozi után megcsináljon két Minizsenik filmet. Sokan hivatkoznak erre a filmre úgy, hogy a Slasher műfaj (darálós horrorok) egyik alapító műve. Kikérem magamnak. Nem is igen nevezném horrornak, inkább egy bitang erős thrillernek. Nézzük meg, miért szenzációsan jó ez a film. A film legelső képkockája már arról szól, hogy egy gyilkos beköltözik a nevezett ház padlására. Végig látjuk, hogy mit tesz éppen a gyilkos, kit figyel ki. Csak nem tudjuk, hogy ki a személye. Hogyan lehetséges? Az, hogy a gyilkos személye First Person (úgy mozog a kamera, mint ahogyan a gyilkos. A gyilkos szemszögéből látunk mindent). Nagyon ügyesen van megoldva. Főleg, amikor kiborul a mészáros, akkor ijesztővé is válik, hogy látjuk miként akad ki. Ráadásul nem is beszél. Így kelti a film azt a hatást, mintha a tettes maga a néző volna. Ettől még ijesztőbbé válik. Főleg, mikor látjuk a gyilkosságokat. Mi akik már meg se lepődünk azon, hogy két ezer liter vér folyik ki a filmből, még is meg tud lepni minket ez a remek mű. Zacskóval folytja meg egyszer az áldozatát, és mégis összehúzódhatunk, mert annyira életszerű az egész. A képek bitang realisták. Több olyan kép van, mellyen összeugorhat a gyomrod. A rendőrség nem tehetetlen. Igen is nyomoznak, csak épp úgy mint a néző: nem tudják ki a tettes. Mindenki gyanússá válik. A főbérlő karaktere szórakoztató. Ez a film perfect. Nagyon, de nagyon ajánlom.1. Démonok között/The Conjuring

Műfaj: Horror
Év: 2013
Rendezte: James Wan
Főbb szerepben: Patrick Wilson, Vera Farmigan, Ron Livingston

Történet röviden:
Anyuka, apuka, és jó néhány gyerek beköltözik egy új házba. Minden szép és jó, amíg ki nem derül, hogy az előző lakók nem mentek még el. Azaz valami kísértettel élnek együtt. Felkérik hát a híres természetfelettivel foglalkozó házaspárt, a Warren házaspárt, hogy segítsenek nekik.

Nézzük meg:
Na, ez a film para. Egy ideig. Brutális atmoszférát teremt. Nagyon nyomasztó. Ijesztő. Olyan ügyes húzásokat használ, mint például: A kis lány megy fel a lépcsőn, és a hő érzékelő kamera folyamatosan fényképez, mert hírtelen megváltozott a hőmérséklet (magyarán szellem van a kislánnyal). Hátborzongató. A folyamatos rejtély mindenhol ott van. Csak várja az ember, hogy mikor derül ki, mi is történt itt. Nagyon jó film. Egy bizonyos mértékig. Mert két nagy probléma az, mi nagyban rányomja a bélyegét a filmre. Az egyik a folyamatos Annabelle promotálás. Rengeteg jelenet van, mely kinéz a filmből, és a másik alkotásra helyezi a súlyt, vagyis reklámozza, ez az Annabelle. Ezzel csak az baj, hogy kinéz a filmből, de mind e  mellette nem rosszak, sőt egész jók a babás képsorok. A másik az, ami a nagyobb probléma. Maga rejtély. Nem is igazán maga a rejtély, hanem a rejtélynek a végre hajtója. A démon, a boszorkány, vagy a szellem (nem árulom el). Nevetséges ahogy kinéz. Nem elég eredeti a filmhez képest. S a végén lévő "ördögűzés" na az szívfájdító lehet. Ezek ellenére mégis egy nagyon erős horror film. A megnézése után, csak is szép álmokat tudok kívánni!+1. Horrorra akadva/Scary Movie

Műfaj: Horror vígjáték
Év: 2000
Rendezte: Keenen Ivory Wayans
Főbb szerepben: Anna Faris, Jon Abrahams, Marlon Wayans

Történet röviden:
Egy amerikai kertváros élete nem könnyű, ha van ott egy sorozat gyilkos. Mit akar a sorozat gyilkos? Vért! Azon felül? Melleket! Majd hat gimis nagy bajba kerül, mert egy éve annak, hogy megöltek egy embert véletlenül, és úgy látszik a sikoly maszkos úriember elégtételt szeretni venni.

Nézzük meg:
Ez a film csak azért van itt, mert ha nem horrort szeretnél nézni, hanem valami könnyebbet, és viccesebbet, akkor ez a te filmed. Nagyon szórakoztató. Miért is jó? Amitől számomra kiemelkedik ez az alkotás, azaz, hogy ez egy olyan paródia, mely fogja a két nagy alapanyagát (Sikoly; Tudom mit tettél tavaly nyáron) összefésül a kettő történetét, és voálá, lesz belőle egy teljes a saját lábán megálló film. Mellette persze poénkodik ezerrel. S ha azt hisszük, hogy a film csak ilyen kis könnyű Csupasz pisztolyos hangvételű, nos akkor el kell mondanom, hogy a film végén, van egy orbitális csavar, melyet nem várnánk egy ilyen műfajú alkotástól.banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink