Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. november 18., szerda

Csapatás az A-The End-Re zenekarral

Készítette: Tóth Judit

Zenerovatunkban ezúttal egy feltörekvő zenekart ismerhetnek meg. Az A-The End-Re tagjai már öt éve zenélnek együtt, ez idő alatt számos koncertet tudhatnak maguk mögött, és idén az EFOTT-on is megmutathatták, hogy csapatják a békésiek. A történet a Sárrét fővárosában, Szeghalmon kezdődött, és még nem tudni, hol a vég. Fajó Ádám, Teddy Snow, Hornyácsek Balázs, Szőke Gábor és Szabó Dezső mindenesetre mindent megtesznek, hogy Justin Bieber a feledésbe merüljön. Ádámmal, Teddyvel és Dezsővel beszélgettem a zenekarról, a popszakmáról, és arról, hogy kerül Ady Endre a képbe.
  


- Ami szerintem egyből megragadja az emberek figyelmét, az a nevetek. Hogyan született az A-The End-Re elnevezés, és hogyan kapcsolhatjuk a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjához?

Fajó Ádám: Pont a közepébe! A nevünkben egyszerre van benne a magyarság verseiről híres költő Ady aki hat ujjal született mint a táltosok, és a nyugati sámáni zene a The Doors egyik leghíresebb zeneszáma a The End. Így ötvöződik az amerikai elektromos zene a magyar múlttal.
- Hogyan indult útjára az együttes? Mit jelent a Facebook-oldalatokon „spirituális egyvelegként” definiált stílus?

F.Á.: Az együttes sok-sok barátok közt elkövetett zenei próba és csörömpölés közegéből indult útjára. A spirituális egyveleg pedig a szövegek szimbolikus és mély értelmeit, valamint a zenénk ezek átéléséhez szükséges érzelmeket, és erőt adó lényegét fejezi ki.

Szabó Dezső Péter: Én csak annyit tudok erről, hogy hazafele utaztam koliból, és egy vadidegen csajjal való beszélgetés során kiderült, hogy vannak közös ismerőseink. Ebből tovább fűződve tudtam, meg tőle, hogy Fajó Ádám zenekarában játszok. Erre igazából csak annyit tudtam kinyögni: Mi? Milyen zenekar? Meg ki az a Fajó? A többi jött magától.
Spirituális egyveleg az igen sok mindent takar nálunk zenében. Néha számokon belül szeretünk műfajokat keverni, s több életbéli témát feldolgozunk szövegileg. Ezt igazán csak a zenénk tudja megmondani mi is pontosan.
Teddy Snow: Volt egy jól sikerült berúgás egykori csoporttársaimmal, még a fősulis éveimből. Azon az estén dobtam fel a társaságnak, hogy ha lenne egy dobszerkó valahonnan, akkor csinálnék egy bandát otthon a cimbikkel. Magam sem hittem el elsőre, de egy hét múlva  - végül egy számomra tök ismeretlen figura közbenjárásával – kaptam egy üteget, amit azóta is pakolgatok lehetőségeimhez mérten. Két hét múlva túl voltunk a Tevelén.

- Hogyan születnek a dalaitok? Mi az a többlettartam, amit szeretnétek átadni a hallgatónak? Honnan merítitek az ihletet a dalszerzés közben?

F.Á.: Ihletőnk az élet, és a saját belső világunk. Ha valaki ki szeretne fejezni valamit a bandán belül, azt megosztja velünk. Ez lehet dalszöveg vagy hangszer téma. Ezt meghallgatjuk közösen, és mindenki ráhangolódik.  Aztán jöhet, ami a csövön kifér! Csapatás!

Teddy: A korai dalokat egy-egy jobb témára fűztük fel, a fejünkben élő sztereotípiák mentén. „Ide kéne egy briddzs, vagy mehet még egy refrén aztán jaólesz” – alapon. Az eltelt öt év azonban összecsiszolt minket annyira, hogy az örömzenét már nem keverjük össze az alkotással (tákolással :D). Ha nincs meg az a bizonyos „hidegrázás” már a dal korai változataiban, akkor nem vesződünk vele. Mindezt pusztán irigységi alapon, persze…
Dezs: Elég vegyesen. Van, hogy éppen a próbán talál ki valaki egy jó témát, melynek jammeléséből döntjük el, hogy csinálunk-e valamit belőle, mert jól szól, vagy csak a pillanat gyönyöre marad. E mellett, az otthon varázsában egyedül írt ötleteket szoktuk próbaterembe vinni, amely vagy tetszik mindenkinek s foglalkozunk vele, vagy ismételten jammelés, s annak pillanatnyi varázsa marad csupán.
Amit szeretnénk átadni a közönségnek az a szabadság, szabad gondolkodásmód, önértékelés, világról való tisztábban látás. A különböző témák mellett nagy hangsúly van a szövegeinken.


- A nyáron koncertezhettetek az EFOTT-on is. Mi a következő lépcsőfok? Mik a tervek 2016-ra?

F.Á.: Az EFOTT koncert lehetőség nagyon sok örömet okozott nekünk és hálásak vagyunk érte, de a jövő csakis munkát tartogat számunkra, úgy a magánéletben, mint a zene terén, mivel jelenleg elég szétszakadva élünk, három városban pontosan. Így jövőre a legfontosabb cél, hogy havi egy próbát meg tudjunk tartani, ami amolyan szinten tartó szerepet töltene be, és persze minél több koncert.

Dezs: Igen szerencsére elmondhatjuk, hogy az EFOTT-on is zenéltünk, kisebb fesztiválok után. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki ebben segített nekünk. ’16-ban az eddig megírt s még készülő számaink, valamint a meglévőek jobb minőségben való felvétele a cél. A felvételek után, szeretnénk videoklipet készíteni legalább egy számunkhoz. Terveink között van még, mint minden évben, hogy minél több s nagyobb helyekre való eljuthassunk és megismerjenek minket, és persze szex, drogok, r ’n’ r.
Teddy: EFOTT, mi? Nekem személy szerint nem jött be. Őrült nagy forróság volt. nekem az a célom, hogy olyan helyekre jussunk el ’16-ban, ahol lesz légkondi.

- Mi volt az eddigi legemlékezetesebb momentum fellépéseitek során? Teddy: Annyi az emlék, hogy erre egy külön stand up estet lehetne szentelni. Nem is egyszerű erre válaszolni. Volt olyan, hogy Dezs koncert közben deszkaként borult el, majd elaludt a színpad közepén.  Hori egyszer felrúgta a csillagos égig Erszi effektpedálját a koncert harmadik másodpercében. A jelmezes bulik is mindig nagyon adják, ám a legjobb élményeim nekem mindig onnan vannak, amikor a bulizókat figyelem a koncertek közben.
Dezs: Voltak viccesek, rémisztőek, kellemesek. Nem is igazán tudok egyet se kiemelni. Füzesfeszten például újdonság volt nekünk, hogy lángcsóvák égették az arcunkat s közben nem láttuk egymást a füstgéptől. Vagy Szeghalmon, mikor Halloween bulit csináltunk s a legjobb jelmezes a győzelmi pezsgőjével minket is megáldott, hangszerestől-mindenestől. Volt olyan is, hogy egy hölgy már illuminált állapotában feljött a színpadra s táncolt, illetve elkezdett vetkőzni. Felsorolhatatlanul sok emlékezetes pillanat volt már

- Mi az az egy mondat, amit mottóként a zenekar neve mellé írnátok? 

F.Á.: Egyetlen szó: Csapatás!
Dezs: Csapatás!


- Mi az, amiben az A-The End-Re különbözik a többi fiúbandától? Hogyan tudnátok művészileg definiálni magatokat?

F.Á.: Öt különböző jellemű és természetű ember talált itt egymásra.
Két dolog tart össze minket a zene és a barátságunk. Ez a zenében erősen jelen van úgy dalszövegek, mint hangszerelés tekintetében.

Teddy: Hát némiképp különbözünk az öttagú fiúbandáktól. Például nekünk nem Kozsó a producerünk. Cserébe művészek sem vagyunk, én legalábbis biztosan nem. Gyere el egy koncertre és skatulyázz be minket te magad! 
- Mit gondoltok a globális popszakmáról? Szerintetek ma mire van igény?

F.Á.: Mint szakma, a zeneipar igen kemény. Szamárlétra van. Itt az ismeretség számít és, hogy mit tudunk letenni az asztalra. A kettő táncot jár. Egy jó helyen elhelyezett pénzköteg, vagy egy jókor, jó időben megtörtént esemény előrébb visz, mint a tehetség. Ez pedig kérem nem más, mint korrupció.
Teddy: Nem vagyunk róla túl jó véleménnyel. Már a kérdésed is tele van elidegenedett szavakkal. Globális? Pop? Pop-szakma?!?

- Hogyan nézne ki az első nagylemezetek?

F.Á.: Állat borító, legalább 10 szám és sok köztes hangulatkeltő. Egy-két közös szám az általunk elismert zenész társakkal.

Dezs.: Első nagy lemez küllemi megjelenéséről nem igazán árulnék el dolgokat. Bár mindenkinek más-más úgyis az elképzelése.  Legyen igazából ez meglepetés, mikor kiadjuk. Tartalmilag egy 10 plusz mínusz 1-2 szám van tervben természetesen csak saját számokkal telítve.
Teddy: Én pendrive-ot adnék ki maximum. Az viszont világítson, és legyen benne csipogó, hogy mindig meg lehessen találni. De amúgy tök ingyen le is lehet ám majd tölteni mindent. „Lemezt” azért nem csinálnék, hogy az MTV-n Justin Bieber kapjon majd még egy díjat a popszakmától. Az megy lemez nélkül is. Gyertek koncertre! A-The End-Re koncertre!!!


Béke béka mindenkinek!
Puszi pacsi ölelés!
A-The Endre!

Fajó Ádám (F.Á.), Szabó Dezső Péter (Dezs), Teddy  Snow (a dobos)
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink