Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. november 6., péntek

Az író, aki ezer fokon égett, és az énekesnő, kiábrándult az USA-ból

Avagy kiragadott életművek a 20. századból-1. rész

Írta: Tóth Judit

A 20. században sok olyan jelentős alak élt, akik előtt mindmáig meghajlunk, hiszen művészetükkel elrepítettek egy másik univerzumba, kiálltak egy nemes ügy érdekében, vagy zsenialitásuk annyira nagy szöget ütött a fejünkbe, hogy megkérdőjelezhetetlen tényként veszünk tudomást életművük nagyságáról. Sorozatunkban olyan alakok csarnokába nyerhetnek betekintést, akik valamilyen módon koruk beszédtémái voltak cselekedeteik vagy a személyüket övező sötét titkok miatt.


Boris Vian

A francia író, költő, és zenész életének mind a 39 éve tele volt eseménnyel. Korán diagnosztizált szívbetegsége miatt egyetlen pillanatot sem akart feleslegesen tölteni. Vernon Sullivan álnéven, illetve a saját neve alatt ontotta magából a köteteket, legjelentősebb ezek közül a Tajtékos napok, a Köpök a sírotokra és a Pekingi ősz. Ezen túl jazz-zenészként lépett fel különböző kávézókban, elismerték festőként is, és szabadalmaztatott egy szívritmus-szabályozót is, mivel eredetileg műszaki főiskolát végzett. Továbbá drámákat fordított, újságírókét tevékenykedett, és saját lapot is szerkesztett Jazz News címen. Kisebb szerepeket kapott néhány korabeli filmben, ő írta az első francia rock számokat, majd művészeti vezető lett a Fontana hanglemezkiadónál. Életében nagy sikereket íróként az álnév alatt publikált regényei hoztak számára, ezekben módszeresen alkalmazta az irónia, és a fekete humor eszközeit, kiváltva ezzel a kor konzervatív íróinak ellenszenvét. 

Érdekesség, hogy éppen aznap érte a halál, mikor részt vett a Köpök a sírotokra filmadaptációjának díszbemutatóján. Vian maga is részt akart venni a film munkálataiban, azonban ezt a rendezővel való nézeteltérések miatt megszakították. 


Nina Simone

Nina Simone élete tele volt megpróbáltatásokkal. Szegény családba született 1933-ban egy színes bőrű család lánygyermekeként. Énekesként, dalszerzőként és zongoraművészként is kiemelkedőt alkotott. Fiatal korától kezdve felszólalt az emberi jogokért, dalaiban erős politikai tartalmat lehetett felfedezni. Ezért kellett elhagynia az Egyesült Államokat. Megfordult több európai országban, és Barbadoson valamint Libériában is. Mikor visszatért anyaországába, letartóztatták felhalmozott adótartozásai miatt, ugyanis a színésznő nem fizetett adót ezzel tiltakozva a vietnami háború ellen. 

Franciaországban telepedett le. Gospelt, sanzont, filmzenéket énekelt, jazz-zenekarokkal koncertezett, Életének 70-dik évében érte a halál Franciaországban. 

Művei számos feldolgozásban mindmáig népszerűek. E.L. James 50 árnyalat-trilógiájában központi dalként jelenik meg az I Put A Spell On You cimű slágere. A 80-as években bipoláris személyiségzavart diagnosztizáltak nála, ami az egész életét merően meghatározta. Heves természete, dühkezelési problémai miatt például fegyverrel rálőtt szomszédjára, mivel zavarta őt a koncentrációban. Több hasonló esetet jegyeznek életrajzi könyvében. Igazán csak a színpadon tudott kiteljesedni. banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink