Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. október 14., szerda

Variációk klasszikusra - a nagy orosz zenei válogatás

Írta: Tóth Judit

Ma a klasszikus zene irányába evezünk, olyan zeneszerzők darabjai segítségével, mint Stravinsky, Shostakovich, Mussorgsky, Rimsky-Korsakov és Prokofiev. Jöjjön tehát komolyzenei körképünk egyenesen Oroszországból! Ajánljuk kikapcsolódásra, tanulásra, ihletgyűjtésre, háttérzenének a vacsora mellé.


Igor Stravinsky

Igor Stravinskyt sokan a  20. század legnagyobb hatású zeneszerzőjeként tarják számon. Hatása a mai filmzenék stílusán is érezhető. Nem csak művei nyertek elismerést, zongoristaként és karmesterként is ismerte a világ, emellett pedig jazzzenészként sem volt elhanyagolható a teljesítménye. Magánélete legnagyobb eseménye házassága Coco Chanellal.


Dimitri Shostalkovich

Zenéjében van valami inspiráló. Valami egyedi. Románc című darabjában megelevenedik a szerelem, amint azt hallani is fogják. Ünnepelt komponista volt, élete mégis hemzsegett a megpróbáltatásoktól, a "kegyvesztettségtől", magánéletében sem volt állandóság, hiszen három házassága is tönkrement, és az érzelmi válságok alkalmanként zenéjében is tükröződnek.


Modest Mussorgsky


A 19. század nagy orosz zenei egyénisége megoldásai miatt a 20. századi klasszikus zene előfutáraként is tekinthető. Darabjai mellett dalokat is irt, melyek népszerűsítésében Rimsky-Korsakov is segítségére volt, aki átdolgozott műveket mutatott be a nagyközönségnek. (Ma ezt covernek nevezzük.) Anyagi és lelki gondok is nehezitették az életét, melynek hatására sokszor tűnt el alkotókedve. MInél kiterjettebbé vált művészete, annál magányosabbnak érezte magát, mely egészségi állapotán, és neurotikus hajlamain is rontott. Lelki világa zenéjében is visszaköszön. 


Nikolai Rimsky-Korsakov

Kapcsolatát már említettük Mussrogskynél. A leghíresebb orosz zeneszerzőként tartják számon, művészete az 1840-es években bontakozott ki, ekkor robbant be széles körben a zenei életbe. Célja volt egy sajátos orosz zene kialakítása, melynek nyomai minden munkájában fellelhetőek. Ezzel szembe állt a nyugati hagyományokat követő Tchaikovsky-jel. Műveiben kettősség található, mindig megjelenik a jó és a rossz ellentétpárja. Sergei Prokofiev

A világhírű zeneszerző kétszer kapott elismerést a szovjet kormánypárttól: egyszer 1943-ban, egyszer pedig 1951-ben. Míg a második világháború alatt hazafias műveket írt, 1948-as bírálata miatt direkt politikai célzatú művekkel kellett bizonyítania önbírálatát. Érdekesség, hogy a zeneszerző a Szovjetunió gyásznapján hunyt el, ugyanis pontosan egy napon távozott az élők sorából Sztálinnal. banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink