Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. október 22., csütörtök

Kultúrhírek

MTI-információk

Átadták az Aranyvackor díjakat
   A meseírók és gyermekkönyv-illusztrátorok számára meghirdetett Aranyvackor pályázat első díját idén Szabó Imola Julianna és Metzing Eszter nyerte el Júlia, a bársonynyúl című könyvtervével. A díjakat csütörtökön adták át Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol kiállítás is nyílt a legjobb pályamunkákból.


    A Pagony Kiadó által alapított, kétévente meghirdetett pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása, akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. A szöveg és kép együtteséből álló pályaművek legjobbjait minden gyerekkönyvkiadó szemlézi, így a pályázat összehozza az alkotókat a kiadókkal.

    Kovács Eszter, az Aranyvackor egyik alapítója, a Pagony főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy idén mintegy 300 pályázat érkezett a kiírásra, amelyre ezúttal "rázós ügyekről" szóló történeteket vártak. A témaválasztásról szólva rámutatott, hogy míg a nyugati gyermekkönyvekben jelen vannak a társadalmi problémák, a magyar gyermekirodalom még mindig szereti távol tartani magát ezektől. Az idei pályázattal azt szerették volna elérni, hogy a sokszor tabuként kezelt témák is megjelenjenek.

    Sokan azonban nem tartották magukat a megadott témához, voltak, akik félreértették, voltak, akik egyszerűen azzal pályáztak, ami az asztalfiókban volt vagy a humoros megközelítést választották és például egy rázós autóbuszról írtak - tette hozzá.

    Mint azt Berg Judit író, a zsűri egyik tagja is elmondta a díjátadón, a megadott témában született pályamunkák közül a legtöbb a válásról szólt, de megjelent a nagyszülők, szülők halála, az iskolai problémák, a másság, a betegségek és meglepően sok történet foglalkozott a fogyatékossággal is.

    Kovács Eszter szerint történelmi témájú könyv jóval kevesebb érkezett, mint azt szerették volna. 
    Az első díjas könyvterv, a Júlia, a bársonynyúl egy olyan kiskamasz története, aki egy gyógyíthatatlan betegség következtében lebénul. Kertész Erzsi és Kasza Julianna NEM mese című, második helyezett munkájának főhőse senkinek sem tud nemet mondani, nem mer kiállni magáért. Wéber Anikó és Gráf Dóra A sárkány, aki nem tudott repülni című pályamunkája pedig egy roma kisfiú történetén keresztül mutatja be az iskolai kirekesztést és elszigetelődést.

    A zsűri - Kovács Eszter, Berg Judit, Urfi Péter újságíró, Lovász Andrea irodalmár, Paulovkin Boglárka illusztrátor és Révész Emese művészettörténész - a pályázat második fordulójába bejutott mintegy 60 munkából választotta ki a három díjazottat és a kiadók különdíjasai is közülük kerültek ki.
    A pályázat első helyezettje 150 ezer, a második 100 ezer, a harmadik pedig 50 ezer forintos jutalmat kap, de számos pályázót a megjelenéshez is hozzásegíti a pályázat. Az Aranyvackor révén olyan művek jelenhettek meg, mint például Lakatos István Dobozvárosa, Finy Petra A csodálatos szemüveg című műve, Bátky András Pipogya-sorozata vagy Máté Angi Volt egyszer egy című kötete.
    A legjobb illusztrációkból a PIM-ben kiállítás is nyílt, amely a hét végéig látogatható, egy válogatást azonban november elejétől a Bartók Béla úti Pagonyban hosszabb ideig is láthatnak az érdeklődők.Világkiállítás - Gazdag programsorozattal zár az expo magyar pavilonja
Többek között Houdini-kiállítás, operettslágerek, jazz és cigányzene, valamint magyar borok és találmányok várják az október 31-én záró Milánói Világkiállítás utolsó napjaiban a magyar pavilon látogatóit.


    Az Életkert pavilonban csütörtöktől egy héten át kiállítás idézi fel a magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini emlékét, majd október 29-én világhírű elődje tiszteletére David Merlini mutat be különleges szabadulóshow-t az expo Auditoriumában, amely a világkiállítás hivatalos záróeseménye is egyben - közölték az MTI-vel csütörtökön a szervezők.

    Szombat a magyar operett napja lesz, amelynek során olyan neves művészek lépnek fel a pavilonban, mint ifj. Sánta Ferenc, Frankó Tünde, Vadász Zsolt, Vágó Zsuzsi és Laki Péter. Napközben az expo látogatói operett-történeti előadásokat hallhatnak élőzenei kísérettel, az esti műsor pedig a száz éve született Csárdáskirálynőnek állít emléket.

    Vasárnap családi napot tart az Életkert pavilon, majd október 26-án a vizek, borok és hungarikumok napja lesz: ekkor szőlőről, szüretről szóló operaáriák, operettrészletek, népszerű slágerek és nóták kapnak helyet a programban, és különleges borkóstolók mellett a Balaton Borát is bemutatják a látogatóknak.

    Másnap a magyarországi cigány kultúra kerül előtérbe: ifj. Sánta Ferenc és zenekara mellett fellép Balogh Kálmán cimbalomművész és zenekara, valamint Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos. Október 28-án a pavilon játékos és szórakoztató módon mutatja be a magyar találmányokat, innovatív technológiát, különösen az expo tematikájához, a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez kötődő módszereket.

    Október 29-én és 30-án a jazz és jam napját tartják: a hangulatért Fekete-Kovács Kornél együttese lesz felelős, akik a két nap alatt a jazz történetének és műfajának többféle oldalát is megismertetik a nagyközönséggel. A világkiállítás utolsó napjának középpontjában a pavilon legnépszerűbbnek bizonyult tárgya, a Bogányi-zongora áll majd, amelyen utoljára még bárki játszhat, majd a Milánói Expo magyar programját a Budapest Bár koncertje zárja.

    A magyar szervezők nagyszabású zongoramaratonnal kedveskednek a milánói közönségnek is az Expo in cittá (Expó a városban) programegyüttes keretében október 25-26-án. A milánói dóm mellett felállított üvegkupolában a Bogányi-zongoráé lesz a főszerep, melyet számos magyar művész szólaltat majd meg, mások mellett Bogányi Gergely, Szokolay Balázs, Balog József, Szilasi Alex és a Bartók Béla Konzervatórium hallgatói.


banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink