Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. október 7., szerda

Vissza a '70-es évekbe!

Irta: Pataki Anett

A ’70-es évek reneszánszukat élik; újra divatba jön a trapéznadrág, a férfiak szakállat növesztenek és a mintás ingek sem hoznak már senkit zavarba. Ez az évtized nem olyan távoli számunkra, hiszen a szüleink már éltek benne, de mégis kissé misztikus: akkor még nem éltünk, retró diszkóba már nem járunk...  talán ezért fedi enyhe homály ezen évek külföldi előadóit a magyar fiatalság számára. Ebben a cikkben összegyűjtöttem 7 ikonikus dalt a ’70-es évekből, amiket ismernünk kell, mert nem csak Beatles és Jackson Five volt akkoriban!

1975
Queen - Bohemian RhapsodyFreddie Mercury – a bajszos fiatalember, aki teltház előtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt – a szerzője ennek a roppant összetett és kicsit őrült dalnak. Végül ez lett a Queen legismertebb dala, amihez az is hozzájárult, hogy Mercury korai halálakor a kérésére újra kiadták.

1976
Abba - Dancing Queen


Az Abbat feltehetőleg mindenki ismeri, ha valaki jelen volt Magyarországon a ’70-es években, akkor az a svéd pop együttes. A reflektorfény megcsillan a bubi frizurákon és a nylon ingeken. Nem egy filmben csendültek fel a dalaik, sőt, életművükből Mamma mia! címmel külön musical is készült.

1977
Bee Gees - Stayin' Alive


Az úriemberek akár egy Bruno Mars, vagy Macklemore klipen is végigsétálhatnának a külsejükkel. Az előző számhoz hasonlóan diszkósláger. Érdekesség, hogy az ütemét tökéletesnek tartják a szív kompressziós újraélesztésekhez. Emellett megszámlálhatatlan sok filmben és sorozatban hallhattuk, akár csak pár ütemét is, így kiérdemelte az ikonikus jelzőt.

1978
Patti Smith Group - Because the Night


Ez egy olyan dal, amit mindenki ismer innen-onnan, tévéből, feldolgozásokból, de Patti Smith nevét nem tudjuk hozzákötni. Pedig a ma 68 éves hölgy jeles alakja volt az amerikai zenei életnek. Költő és énekesnő egyszerre, így néha igen különös dalszövegeket alkotott. Idő közben több könyve is megjelent már, főleg önéletrajzi jellegűek, visszaemlékezések.

Gloria Gaynor - I Will Survive


Színes leggingses lány kétsoros görkorcsolyával… ilyenek lehettek azok a hírhedt görkoris diszkók a ’70-es években.  Ismerjük a dalt, a média minden rétegében megjelent már, még a Shrek filmekben is. A dal nem mentes a pozitív üzenettől, a klip pedig a flitterektől.

Village People - YMCA


Hazánkban egy együttest egész karriert épített az átdolgozott verziójára ennek az alapból parodikus dalnak. Akik sokat néztek tévét és túl vannak párszor az összes évadnyi Rém rendes családon, azok már biztosan a mozdulatokat is betéve tudják. Világszerte kedvelt dal sporteseményeken, a diszkókban és a meleg kultúrában.

1979
Donna Summer - Hot StuffMég egy színes bőrű hölgy – egyre jobban feledésbe merült a súlyos szegregáció és a feketék is megtalálták a helyüket a szórakoztatóiparban. Ez a dal már fél lábbal a ’80-as években van, kevesebb benne az életben maradás és több a dög, ami a következő években csak fokozódik majd.
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink