Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. október 10., szombat

Felnőtteknek (is) szól - Maya hajója a Stúdió K Színházban

Szerencsére a mai világban kezd összeomlani annak a képzetnek a vára, hogy egy bábelőadás csak és kizárólag egy gyerekeknek szóló, plüssbábokkal játszott valami lehet. A modern kori gyerekeknek készült darabokban már a felnőttek is találhatnak maguknak gondolatokat, a világra reflektáló elemeket. Ékes bizonyítéka ennek a Maya hajója című előadás.

A Maya hajója a Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös produkciója. A sikeres együttműködés alapjául Parti Nagy Lajos drámája szolgált. Az írót ismerve nem meglepő, hogy a darab tele van bravúros szójátékokkal, végletekig csűri-csavarja a szavakat, bemutatva kicsiny hazánk elképesztő nyelvi adottságait. Kortárs íróról lévén szó, hol bújtatva, hol teljesen nyíltan reflektál világunk történéseire, mint például a bevándorlás. Nagyon erős a zeneiség az előadásban, jó érzékkel vannak megválasztva az egyes részeket, jeleneteket összekötő, vagy épp elválasztó dalok. Hihetetlen munkát végez az előadás során a zenész, volt, hogy egyszerre három hangszeren játszott, ráadásul még bábjátékos tudását is megmutatta.


A darab szereplői Picasso-képekből elevenednek meg számunkra az előadás során. Megismerhetjük Mayát, a főszereplőt, akivel kapcsolatban érdekesség, hogy az őt „játszó” színésznő, Pallagi Melitta ezelőtt még sosem szerepelt bábelőadásban, életének ez az első bábos élménye, mivel prózai színészként végzett a kaposvári egyetemen. A tapasztalatbeli különbség azonban mégsem érzékelhető a többi színészhez képest. Maya hűséges társa a nagyon is öntudatos Dakszlija, aki inkább vallja magát hajónak, mint kutyának. Becses neve Dakszilon. A báb igencsak komikus látványt nyújt, lévén ez a kettősség tükröződik a kinézetében is. Megjelenik José, az artistatanonc, akinek szegény családjáról kell gondoskodnia. Elhatározzák, hogy elmennek a savanyú Izabella királynéhoz Spanyolhonba, akit ha felvidítanak, busás jutalom üti a markukat. Dakszilon kiélheti hajóbéli vágyait a vad tengeren, és rájön, hogy nem is olyan jó móka ez a vízen való hánykolódás. A királynőt csak a véres bikaviadalok tudják felvidítani, amit Mayáék sajnos nem tudnak megadni, ezért menekülőre kell fogniuk.


Az előadás legerősebb varázsa abban rejlik, hogy a felnőtt is ugyanúgy izgulja végig ezt a másfél órát, mint a gyerek. Modern kori gondolatok, és érzések hatják át az egész darabot, és ezzel válik minden korosztály számára élvezhetővé. Az előadás kiválóságát mutatja az is, hogy 2015-ben ez az darab kapta meg a legnagyobb elismerést, a Színikritikusok díját legjobb gyerek- és ifjúsági kategóriában.

Írta: Hornok Máté
Fotók: Stúdió K Színház
(A beszámoló az október 4-i, Stúdió K-ban tartott előadás után készült)
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink