Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. október 29., csütörtök

A Halloween széljegyzetei

Írta: Tóth Judit

"Mi nem Halloweent ünneplünk, hanem halottak napjára emlékezünk"- hangzott el egy férfi szájából, aki egy ismerősével beszélgetett a buszon még tavaly. Magyarországon ez a nap valóban inkább arról szól, hogy elmegyünk a közeli virágárushoz, majd kézen fogjuk a családot, és a temetőben töltjük a délutánt, hogy minden közeli rokonunk méltóképp megkapja  azt a tiszteletet, amit ez a nap követel az élőktől. Nyugatabbra azonban más a módi. Londonban például már hetek óta kapni a különböző "Trick or Treat" dobozokat, tele különböző édességekkel, a házak lassan a borzongás gúnyájába bújnak, és a gyerekek 31-én magukra öltve jelmezüket, útnak indulnak csokit lopni.


Mikor ebbe a cikkbe belekezdtem, az volt az alapkoncepcióm, hogy összevessem a kelet és nyugat viszonyát a Halloweenhez. De hamar rájöttem, hogy ezt nem érdemes képernyőre vetni. Hogy miért? Mert ugyan ez eredetileg egy angolszász ünnep (mely egyébként a kelta hagyományokból ered), manapság mi magunk is vesződünk a tökfaragással, és még ha nem is indulunk gyerekünkkel csokit lopni, a doboz tele édességgel mégis a kosárba kerül. Így tehát kár lenne erről bekezdéseken áttartó diskurzust tartani. Egyébként sem ünneplik mindenhol a Halloweent, mert míg például a wicca vallásúak legfontosabb ünnepeként jegyzik, az iszlámban meg sem jelenik. 

Ez tehát kis kitekintő lesz, amolyan széljegyzet az ünnepkör szent könyvének lapjain.

Mi is történik október 31-én?

Az angolszász országokban a tökfaragás mellett a gyerekek rémisztő jelmezekbe bújnak, hogy édességet kapjanak azokból a házakból, amelyeken a legkisebb dísz is jelzi, szívesen fogadják őket. 


Európára is elterjedt ez a hagyomány, tökfaragás, halloweeni buli jelmezekben, mindenféle ijesztő kiegészítők hordája jelenik meg a különböző üzletekben. Igaz, ez csak azóta jellemző az ősi kontinens országaira, amióta tévét nézünk. 

A neokatolikus vallásúak nagy ünnepnapot tartanak, míg a modern sátánisták a sátánimádat legnagyobb ünnepeként tartják számon.

Azok pedig, akik inkább halottaikra emlékeznének, le kell nyelniük, hogy míg szeretteik emlékére gyertyát gyújtanak, a gyerekek szellemruhában csokit kunyerálnak tőlük.


Ezzel a mondattal nem a Halloween ellen szólok, csupán összefoglaltam a legnagyobb ellentmondást az ünnepkörrel kapcsolatban. November 1-2 a halottaké. 31 az előeste. A keresztény vallásban ez egy tény.

Ezért marad örökre eldöntendő kérdés ezen a napon minden nem angolszász, keresztény országban az, hogy csokit csaljanak, vagy gyertyát gyújtsanak.


banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink