Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. szeptember 30., szerda

A nagy FACT 2015 beszámoló

Írta és a képeket készítette: Szöllősi Betti

Szeptember 27-én, azaz vasárnap a FACT fesztiválon vettünk részt, Európa legnagyobb sci-fi, anime és comics fesztiválján. Az adatok szerint idén 50 ezer látogató volt.

Az oda út viszonylag gyors volt az autópályán, 40 perc, kíváncsi tekintetek tükrében.
Miután hossza keresgélés után helyet találtunk a parkolóban, végre készen álltunk belevetni magunkat a forgatagba. Már messziről észrevettem Hófehérkét. Kis piros tűsarkújában topogott a mi irányunkba. Amikor közelebb lépett akkor láttam csak, hogy egy kicsit másabb. Harisnyája és ruhája szakadt volt, karján vér csorgott. Zombi-Hófehérke. Meglepődtem. Aznap először, de nem utoljára.


Végre bent voltunk.

A jegyünket beszkennelték. (cosplay:10 euro, civil:14 euro elővételben, a helyszínen drágább volt valamivel).

Első utam a sztársorhoz vezetett, ahol a késői érkezésem miatt sajnos lemaradtam a közös fotózásról Gimlit alakító John Rhys-Davies-szel. De tántoríthatatlan voltam, így rögtön a keresésére indultam, hogy az egyperces villáminterjút lebonyolítsam vele.

A pódium mögött ült, ahol a dedikálások zajlottak, olyan hírességek mellett, mint Christopher Lloyd (A vissza a jövőbe filmek Dokija), Summer Glau (Serenity, Terminator, Arrow), Ernie Hudson (Ghostbusters, Beépített szépség), William Sadler (A remény rabjai, Halálsoron, Die Hard), Casper Van Dien (Starship Troopers) és a Star Wars-os Chubakka-t alakító Peter Mayhew, aki nem túl kiváló egészségi állapota miatt kerekesszékkel érkezett.

Miután szépen kivártam a soromat addigra egy elég nagy gombóc gyűlt a torkomban. De legyőzve az idegességemet elé álltam, és akkor megszólalt:
- Hello, Elfy –és mosolygott hozzá. Merthogy kérem, a tiszteletére elfnek öltöztem. Itt elpárolgott minden idegességem és sebtiben kezet ráztam vele és biztosítottam róla, hogy nagy rajongója vagyok és megtiszteltetés , hogy találkozhatom vele.
Ezután feltettem neki azt a két kérdést, ami a legjobban foglalkoztatott:

- Olvasta a könyveket?
- Természetesen.
- És tetszett?
- Minden sorát imádtam. A fiatalember az ön férje? – kérdezte a páromról, aki csinálta a képet rólunk.
- Igen. – feleltem.
Ekkor a páromhoz fordult.
- Tudja, hogy nagyon szép felesége van?

Abszolút pozitív egyén és roppant kedves! Az az egy perc bearanyozta az egész napomat! 
A mini interjú után elindultunk, hogy felfedezzük a fesztivál sátrait.
Az első stand a komolyabb filmes gyűjtőknek volt inkább érdekes, de nekem is szemet gyönyörködtető volt. Élethű maszkok a The planet of the Apes-ből, a Walking Death szereplői, Hannibal Lecter és sokan mások is helyet foglaltak 150 eurotól egészen 3000-ig, sőt, az igazi Anabelle baba is helyet kapott, akit a Conjuring című filmben láthattunk először. Ő azonban nem volt eladó.


Kicsit távolabb az anime szerelmesei kaptak helyet, rengeteg kiegészítőt lehetett vásárolni, cica és nyúl füleket, ruházatot, a kultúrának megfelelően teás szetteket is egy külön erre a célra felépített helyen. Itt éppen megéheztünk, úgyhogy egy az animékből jól ismert frissen készült tonhalas Onigirivel csillapítottuk az éhínségünket és tradicionális zöld teával.


Innen csak egy köpésre volt a Cosplay podium, ahol szemügyre vehettük az ötletesebbnél ötletesebb jelmezeket.  Szinte az összes Marvel és DC Comic szuperhős jelen volt, ahogyan az összes Disney hercegnő és a ma futó sorozatok, filmek szuperhősei, és persze játék karakterek. Ju-Gi-Oh, Lara Croft ás az Umbrella Corporation tagjai is. És zombi. Nagyon sok zombi. És ha ez nem lett volna elég, egy kisfilm erejéig átélhettük egy példány támadását, pisztollyal a kezünkben. Ha még jobban akartunk borzongani, kicsit távolabb a Jurassic Park miniatűr mása előtt két dinoszaurusszal pózolhattunk, akik mindenféle hangokat adtak ki és meglepetésszerűen mozdultak meg. A kevésbé kalandvágyóak beülhettek a Bat mobilba, vagy a Vissza a jövőbe című filmből ismert szuper-járgányba. Vagy leckéket vehettek kviddicsből és találkozhattak a sport szerelmeseivel.

De volt lehetőség művészekkel, híres manga és képregény rajzolókkal találkozni szintén. Az általuk készített képek igen kelendőek voltak.

A játék saroknál kipróbálhattuk magunkat a sárga kazettás nintendóval, valamint a playstation változataival 1-4, de persze az összes konzol felvonult saját játékaival. Itt ajándék Assassin Creed posztert osztogattak. De megnézhettük még saját 3D-s szkennünket óriás-tévén és 3D-s nyomtatást is láthattunk. Megépíthettük a saját FACT-figuránkat LEGO-ból és a kiállítást is megtekinthettük, persze ingyen. A mozgásra vágyóknak volt fénykard sportolási lehetőség, K1 bemutató sőt, karaoke stand is. A játékos kedvűek Guitar Heroval mérhették össze tudásukat, vagy élőszereplős kártyajátékkal. persze kicsiben is volt erre lehetőség.

De a lehetőségek száma határtalan volt. Nyelvi korlátok nagyon nem voltak, ha legalább az angolt beszéled. De rengetegen érkeztek Hollandiából és Franciaországból is.
Az nap végét azzal koronáztuk meg, hogy a párom egy közös fotót készített Dokival, gyermekkorának kedvenc filmjének a főszereplőjével.
Úgyhogy biztosan állíthatom, hogy jövőre is ott leszünk. Már most alig várom, hogy kiderüljön a meghívott sztárok listája. 


A rendezvény oldala: http://www.facts.be/A cosplay fotók az idei évről itt tekinthetők meg a CosplayCloud jóvoltából.


banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink