Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. szeptember 9., szerda

Egy modern klasszikus zeneszerző - Ludovico Einaudi

Írta: Pataki Anett

Ha valaki a klasszikus zenét említi, Mozart, Beethoven, Chopin és hasonló nevek jutnak eszünkbe. Azonban klasszikus zenét ma is szereznek, léteznek kortárs klasszikus zeneszerzők, akik előadók is egyben, és egész hangversenytermeket töltenek meg, nem a régi nagy művészek szerzeményeivel, hanem a sajátjaikkal.


Ilyen művész az olasz Ludovico Einaudi is. A legtöbben az emberek ezt a fajta zenét film- vagy aláfestő zenének hiszik. Ez jogos, hiszen rengeteg film, sorozat és még a reklámok is használnak komolyzenét, ha komoly, nyugodt, feszült… vagy bármilyen hangulatot szeretnének éreztetni velünk. A pop és rock zenéknek is van stílusa, de kevésbé hat a hangulatunkra, mint egy-egy klasszikus dallam.

Ludovico Einaudi 1955-ben született Olaszországban. Komolyzeneszerzőként kezdte, de azóta komponált pop, rock, világ- és folk zenét is. Rengeteg film használta a dallamait, főként olaszok. Az általunk is talán ismert Doktor Zsivágó minisorozatban hallható például.


Ezek modern klasszikusok remek aláfestő zenék otthon tanuláshoz, munkához, olvasáshoz, főleg a nyugodtabbak. A feszültebb, dinamikusabb dallamokat kikapcsolódáshoz vagy ihletgyűjtéshez használhatjuk. Mindenképpen érdemesebb szöveg nélküli dalokat hallgatni olyankor, amikor koncentrálnunk kell valamire, és megértenünk egy szöveget, mert így nem zavar be, de a dallam a későbbi felidézésben is segíthet.

Einaudi legutóbbi albuma a 2013-as In a Time Lapse – bár már előrendelhető a 2015-ös Elements -, ami a maga klasszikus listáin világszerte remek helyezéseket ért el, az Egyesült Királyságban például második lett. Én magam is rendszeresen hallgatom, inspiráló és nyugtató dallamai vannak.


Persze nem Einaudi az egyetlen ilyen szerző, így ha az ő szerzeményei nem kedvetekre valók, ne veszítsétek el teljesen az érdeklődéseteket a modern komolyzenében. Érdemes rákeresni egy-egy reklámra, ha megtetszik benne a dallam. Én is így találtam rá Einaudira: egy Vodafone reklámban.
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink