Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. augusztus 27., csütörtök

Minden út a Valhallába vezet

Ajánló - Mad Max: A harag útja

Írta: Fejes Valentin

Egy poszt-apokaliptikus világ képét már sokan és sokféleképpen képzelték el. Ha az emberiség nem az atomháborúval irtotta ki csaknem teljesen saját faját, akkor zombik hada lepte el az utcákat, hogy aztán fertőjüket továbbterjesztve rombolják le a civilizáció utolsó mentsvárait is. George Miller megint csak a maga sajátos nézőpontjából közelítette meg a témát, így nem csoda, hogy az 1979-es Mad Max (vagy még inkább a folytatás, esetleg a harmadik rész) sokak kedvencévé vált. A trilógiát követő új epizódra azonban évtizedekig kellett várnia a rajongóknak. "A türelem rózsát terem", tartja a mondás, ám esetünkben a 2015-ös esztendő egyik legjobb mozis élményét és egyben a talán leglátványosabb akciófilmet kaptuk meg kitartásunk jutalmaként.

Kép forrása: a film hivatalos Facebook-oldala
Filmünkben a Föld egy sivatagos, szinte teljesen kiszáradt bolygóvá lett, így nem okozhat számunkra hatalmas meglepetést, hogy míg korábban a nemzetek az egyes területekért és/vagy az értékes nyersanyagokért viaskodtak egymással, addig mostanra az ivóvíz vált a legdrágább kinccsé, minden dolgok fokmérőjévé. A helyszín Ausztrália, ami ugyan a világvége előtt sem volt egy veszélytelen földrész, most még barátságtalanabb vidék, mint valaha. Az emberek túlélésért folytatott mindennapos küzdelmeit fosztogatók bandái nehezíthetik meg, akik Halhatatlan Joe (Hugh Keays-Bryne) - a helyi vízkészletek korlátlan hatalmú tulajdonosa - szolgái. Azon a napon, amikor Joe fogságába kerül egyik főhősünk, Max Rockatansky (Tom Hardy), nagy változás áll be a zsarnok minibirodalmának életében. Furiosa (Charlize Theron), megelégelve saját és társai hányattatott sorsát, úgy dönt, hogy elrabolja a hadúr feleségeit, akiket pusztán a Joe utódairól való gondoskodás miatt tartanak hasznosnak. A sors és a helyzet úgy hozza, hogy Max csatlakozik a nők táborához. Ezután veszi kezdetét az őrült hajsza, és csak az ég tudja, melyik fél fog győztesként kikerülni ebből a nem mindennapi párbajból. A lázadók számára a zord külvilág és a természeti csapások legalább akkora (ha nem nagyobb) fenyegetést jelentenek, mint a teljhatalmú kiskirály és magánhadserege...

Halhatatlan Joe szerepében Hugh Keays-Bryne (kép forrása: a film hivatalos Facebook-oldala)
Tom Hardy mint Max Rockatansky (a kép forrása: a film hivatalos Facebook-oldala)
Charlize Theron Furiosa bőrében (a kép forrása: a film hivatalos Facebook-oldala)
A nagy előd után az idén (2015) nyáron mozikba került alkotás a nézők és a kritikusok tetszését is egyaránt elnyerte, a film minden előzetes várakozást felülmúlt. Legtöbbször a sztorit hozták fel az egyetlen gyenge pontként, bár aki látta az első filmet, az nem értem, miért várt fordulatokkal teli cselekményre (ami véleményem szerint egyébként sem igazán jellemző a műfajra). Az 1979-es Mad Max forgatókönyvét pár mondatban össze lehet foglalni: adott egy motoros banda, akik egy rendőrségi üldözés közben elvesztették a csak "A Sebesség Istene" néven ismert bajtársukat - a rosszfiúk erre begurulnak, és elhatározzák, hogy bosszút állnak az összes zsernyákon. Max (Mel Gibson) ugyan az incidenst követően kilép a rendőrségtől, a motorosok mégsem húzzák ki a nevét feketelistájukról. A gazfickók addig ügyeskednek, míg nem végeznek Max kisfiával. Erre az ex-kopó olyan dühös lesz, hogy üldözőbe veszi a bandatagokat, és végez mindegyikükkel (néha kegyetlen módon). Az események javát a film utolsó fél órájába-húsz percébe sűrítették, így ennek tükrében az első, egyébként nagy sikernek örvendő klasszikus sem különb egy szemmel sem, ha a történet minőségét vizsgáljuk.

Azonban a 2015-ös folytatás szinte minden más tekintetben a végletekig kárpótol bennünket. Az egész nagyon pörgős, unatkozni biztos nem fogunk alatta; alig fogjuk elhinni, hogy a teljes játékidő több, mint két óra (130 perc) volt. Túlzott CGI-használatról nem beszélhetünk, hiszen minden jelenetet a tikkadó hőségben vettek fel, ami kemény munka lehetett a színészek számára. Ugyancsak dicséretet érdemelnek a stábbal közreműködő művészek is, mivel minden egyes viharvert tragacsot, sajátos öltözéket és azok kiegészítőit úgy sikerült megalkotniuk, hogy azok ne csak egyediek legyenek, de szervesen be is illeszkedjenek az őrült, bizarr, magából teljesen kifordult és kegyetlen jövőbeli világba. A színészek közül Nicholas Hault alakítása volt számomra a legkiemelkedőbb, szerintem teljesen beleélte magát Nux szerepébe - a harcoséba, aki a későbbiekben átpártolt Furiosa és Max csoportjához, és aki ugyan nem teljesen normális figura, mégis hamar megkedvelhető. Külön elnyerte a tetszésemet az az újítás is, hogy a már-már berögzött sztereotípiákkal ellentétben egy akciófilmben a nők kerültek előtérbe, akik korántsem az ügyetlen és teljesen életképtelen cicababák szerepében tetszelegnek. Ha kell, felveszik a kesztyűt bárki ellen, a fegyvereket pedig sokszor még az erősebbik nem tagjainál is ügyesebben forgatják vagy kezelik.

Nicholas Hault, Nux alakítója (kép forrása: a film hivatalos Facebook-oldala)


Tragacsok a filmből (képek forrása: Car and Driver)
Akár mi magunk is megbirkózhatunk azokkal a kihívásokkal, amiket e nem mindennapi univerzum garantálhat számunkra, és még a bőrünket sem kell félteni - a virtuálisat leszámítva, persze. Szeptember elsején fog megjelenni ugyanis az azonos címet viselő videojáték-adaptáció PC-re és az újgenerációs konzolokra (Xbox One és PlayStation 4).


Akár láttuk a mesterművet, akár nem, mindenképpen hallgassunk bele a tehetséges ír srác, Gavin Dunne (Miracle of Sound) saját szerzésű slágerébe, amit a Mad Max: A harag útja ihletett. A Road Rage garantáltan kedvet csinál a film megtekintéséhez (vagy épp újranézéséhez)!


banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink