Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. augusztus 14., péntek

Két életem, egy halálom - Czeizel Endrére emlékezünk

Írta: Tóth Judit

M. Kiss Csaba Czeizel Endréről irt könyvének címét idézzük a cikkünkben. Augusztus 10-én ért minket a hír, az orvos genetikus professzor hosszas betegség után végső nyugalomra lelt.

Czeizel Endre orvos-genetikusként fontos szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. Több műsorban is feltűnt, és a zuglói Családtervező Központ megalapítása is az ő nevéhez köthető. Karrierje során létrehozta a veleszületett rendellenességek országos nyilvántartását, és elsőként irta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait. 

Czeizel Endre életművében nagy szerepet játszott a géniusz, a talentum kutatása. A Költők, gének, titkok, az Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni?, illetve a Magyar költőgéniuszok sorsa című művében a magyar irodalom jelentős alakjai kerülnek a középpontba, családfaelemzéssel keres válaszokat kérdéseire, de genetikai magyarázatot ad arra a kérdésre is, hogy mi tesz egy költőt költővé, hogy öröklődik-e a költői tehetség. Nem csak az irodalmárok sorsa foglalkoztatta, A magyar festőművész- géniuszok sorsa című kötetében a képzőművészet alakjait is alapos elemzésnek vetette alá. Megállapította többek között azt is, hogy míg a tehetség a költők esetében a kimagasló tehetség ritkán öröklődik, addig a muzsikus hajlam, a zenei talentum akár több generáción keresztül is tovább vihető, megfigyeléseit ismert művészek alapos családfaelemzései alapján jegyezte le. 

Munkásságát számos díjjal jutalmazták. Megkapta többek között a Március 15-e Érdemérmet, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-és középkeresztjét, illetve a Semmelweis-díjat is.

forrás: www.librarius.hu
Néhány idézettel emlékezünk meg róla.

"Szerelem nélkül is nagyon jól lehet együtt élni. De nekem ezt például sose mondták el gyerekkoromban, és amikor elmúlt a szerelem, akkor nagyon erősen éreztem azt a kihívást, hogy melyik a nagyobb áldozat: hűségesen továbbélni egy kicsit takaréklángon, vagy venni a bátorságot, egy új szerelemhez, hogy abban bizonyos ideig újra boldog lehessek. Azt gondolom, ezzel minden ember szembesül az élete folyamán, de nekem senki nem mondta el, hogy az életemben ilyen kihívások lesznek, és hogy az ilyen kihívásoknak hogyan lehet a legemberségesebben megfelelni."

"A zene belső harmóniát adhat, mert "kidalolhatja" az ember a fájdalmát és örömét."

"Gyakran használok nyomdafestéket nem tűrő szavakat, igaz, nem kötőszó gyanánt. De nekem elhihetik: egészségesebb bármely nyugtatónál!"

"Ha az ember csinálhatja azt, amit szeret, akkor nincs baj. Baj akkor van, ha nem találnak rá tehetségük hasznosítási lehetőségére - vagy ezt megakadályozzák. "

forrás: http://www.citatum.hu/szerzo/Czeizel_Endre
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink