Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. augusztus 27., csütörtök

Egy őrült világ most ér véget...

Ajánló - James Dashner: Halálkúra

Jelen könyvbemutatóm valószínűleg hosszabb lesz az eddig megszokottaknál, de amint arról olvasni lehet majd, ennek megvan a maga nyomós oka. Pár éve jelent meg idehaza a georgiai születésű szerző, James Dashner Az útvesztő című alkotása. A nem kizárólag a fiatalabb generációknak készült mű hamar népes rajongótáborra tett szert, hiszen egy nem mindennapi világot tárt az olvasók elé, emellett annak történetét sem lehet épp hétköznapinak nevezni. Akinek teljesen ismeretlen lenne a könyv, annak azt javaslom, hogy keresse fel a róla készült rövid beszámolómat magazinunk blogján, és csak azután folytassa az olvasást (az archívumban a 2014-es augusztusi cikkek között megtalálható a következő címen: Feledés, emlékek, labirintus).

Sokan várták a tisztársak kalandjának folytatását, amely magyar fordításban a Tűzpróba címet kapta, és ami legjobb emlékeim szerint Az útvesztő filmes adaptációjának hazai premierjét követően volt kapható a magyar könyvesboltokban, ismét a Cartophilus Könyvkiadó gondozásában. Történetünkben Thomas és a maréknyi túlélő újabb megpróbáltatás elé kerül, melynek részleteiről a VESZETT egyik munkatársa, a Patkányember ad tájékoztatást. Mint kiderül, a tisztársak mind megfertőződtek a Kitörés nevű vírussal, ami idővel még a legkitartóbb embereket is teljesen kifordítja magából. A kutatócsapat saját állítása szerint már rendelkezik a kór hatásait semlegesítő ellenszerrel, és azt megosztja a fiatalokkal is… ám ahhoz, hogy hozzájuthassanak a szérumhoz, a viharvert csapatnak át kell verekednie magát az ezer és egy veszélyt magában rejtő Perzseltföldön, méghozzá igencsak rövid idő alatt.

A kép forrás: alexandra.hu
Bár a leírtak alapján a Tűzpróba ígéretesnek és izgalmasnak tűnhet, Dashner Az útvesztő-vel magasra tette a mércét, s a korábbi színvonalat a második kötetnek már nem sikerült überelnie (igazság szerint még elérni se nagyon). Néhány jelenet hiába lett – véleményem szerint – emlékezetes, a könyvbe ezeknél sokkal több olyan leírás került beépítésre, amelyek egyrészt furára sikeredtek, másrészt az eredeti cselekményszálhoz egyáltalán nem kapcsolódnak, ezeken kívül pedig lényegesnek mondható plusz információkkal sem rendelkeznek. Az új szereplők inkább tűnnek ellenszenvesnek, semmint szimpatikusnak, és ez a megállapítás sajnos pár veterán figurára is vonatkoztatható. Az olvasói visszajelzések alapján szerzőnknek olyan csavarokkal és nem várt fordulatokkal kell szolgálnia, melyek megmenthetik a trilógiát a teljes lecsúszástól. Vajon sikerül-e méltóképpen befejezni a tisztársak történetét a Halálkúra címet viselő regénnyel?

A kép forrása: alexandra.hu
A sztori ott folytatódik, ahol előzőleg abbahagytuk. Thomas és barátai a főellenség, a VESZETT bázisán egy ellenállhatatlan ajánlatot kapnak magától a Patkányembertől: a fiatalok fejéből eltávolítják az úgynevezett memóriatolvaj-kártyákat, minden emléküket visszakapják, ha cserébe segítenek a Kitörés további terjedését meggátló gyógymód végső fejlesztésében. Míg a legtöbben élnek a nem mindennapi lehetőséggel, addig néhányuk (Thomas, Minho, Newt, Brenda és Jorge) egy másik utat választ. A kis csapat elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, kijutnak a titkos főhadiszállásról. Akciójukat ugyan siker koronázza, de jól tudják, hogy örömük még túl korai lenne, hiszen a VESZETT ügynökei a nyomukban loholnak. Utolsó mentsvárukként bolygónk egyik még élhető helye, a magaslati település, Denver szolgálhat, amely elszigeteltségének köszönhetően védve van a fertőzéssel szemben. Ám kiderül, hogy a csillogó nagyváros, ami jó ideig biztos menedéket jelentett emberek ezrei-tízezrei számára, manapság már egy belülről rothadó gyümölcsre hasonlít leginkább. Nagyon úgy tűnik viszont, hogy a tisztársak ezen a helyen fogják megtalálni számításaikat. Tudomást szereznek ugyanis egy titkos szerveződésről, amely a Jobb Kar névre hallgat, és ami a VESZETT megdöntését tűzte ki legfontosabb céljául…

Többet nem is szeretnék elárulni a cselekményről (talán már így is túl sokat mondtam), de az biztos, hogy erre különösebb panasz nem lehet. No de mi a helyzet akkor, ha más szempontok szerint vizsgáljuk meg a lezáró kötetet? A szerző ezúttal szép munkát végzett – a váratlan fordulatokra nem hiába vártunk, lesznek benne visszatérő helyszínek és szereplők egyaránt, mindezek mellett leránthatjuk a leplet a megállíthatatlannak bizonyuló vírus múltjáról és a sokszor teljesen gátlástalannak tűnő kutatócsoport végső céljáról is. A Halálkúra így csaknem mindenben felülmúlja a sokak szerint gyengécskére sikeredett előző regényt, ám ennek ellenére sem tért vissza az a hamisíthatatlan varázs, amit az Útvesztő garantált az olvasók számára.

A kép forrása: alexandra.hu
Egy újabb negatívum – főképp a türelmetlenebbek számára – az lehet, hogy még a trilógia végén is maradtak nyitott kérdések. Ha minden igaz, mindezekre a válaszokat az előzményeket taglaló következő részből kaphatjuk meg, amely a Halálparancs címen fog megjelenni nálunk, méghozzá idén (2015) szeptemberben. Ennek prológusa és az első két fejezet afféle különleges kedvcsinálóként helyet kapott a Halálkúra utolsó lapjain.
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink