Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. augusztus 2., vasárnap

Egy gyűrű legendája


Írta: Sebes Adél

„Ez a mese egyre nőtt mesélés közben”
Középfölde, hobbitok, Egy Gyűrű – nehezen találni ma már olyat, akinek ezek a fogalmak ne lennének ismerősek. A méltán híressé vált regény valamivel több, mint fél évszázada indult világhódító útjára, s nem lehet véletlen, hogy e hosszú idő nem vált kárára, sőt: évről évre egyre több

rajongót tudhat magáénak. S hogy mi lehet e hosszan tartó siker titka? Íme, néhány saját gondolat, a teljesség igénye nélkül. 

„Az ember azokra a történetekre emlékszik, amik jelentettek valamit”

A kiemelkedő népszerűséghez minden bizonnyal hozzájárult a könyv filmre vitele. 

Számos kísérlet irányult már a Gyűrűk Ura megfilmesítésére (az anekdota szerint még a Beatles is tervbe vette), az első komolyabb kísérlet az 1978-as, A gyűrű szövetsége című rajzfilm volt, Ralph Bakshi rendezésében. Elkészült A két torony rajzfilmes adaptációja is, azonban a trilógia harmadik darabja, A király visszatér már csak 1980-ban készülhetett el, a korábbi Hobbit film folytatásaként.

A gyűrű szövetsége című mű 1954 júliusában, A két torony 1954 novemberében, A király visszatér pedig 1955 októberében jelent meg, habár a történet megírása 1936-tól 1949-ig tartott. Bár sokszor hivatkoznak rá, mint trilógiára, a történet valójában egy, összefüggő regény, mely hat könyvre bontva íródott, de végül három, különálló kötetben jelent meg. 

A ma már klasszikusnak számító Gyűrűk Ura film is ezt a felosztást követi. A filmek terve először 1995-ben fogalmazódott meg Peter Jackson rendező fejében, aki még kamaszként látta rajzfilmváltozatban. Hosszas előkészületek után 1999-ben kezdték el forgatni.

„Egy Gyűrű mind fölött”
A gyűrű, mint szimbolikus tárgy, ősidők óta a hatalom, az összetartozás és az erő jelképe - ezt a jelképesség elevenedik meg a történetben is. 

A film kezdő képsorai felidézik a Hatalom Gyűrűinek eredetét: a készítés után három a tündék urai, hét a törpök, kilenc pedig a halandó emberek ujjára került. Szauron, a Sötét Úr a Végzet Hegyének tüzében készített egy olyan gyűrűt, mellyel az összes többi felett kívánt uralkodni. Középfölde szabad népeit szinte már teljesen leigázta, de az emberek és tündék utolsó szövetsége háborút vívott ellene. Közel volt a győzelem, mikor megjelent Szauron, és megölte Elendilt, az emberek királyát, de Isildur, Elendil fia, apja törött kardjával levágta az Egy Gyűrűt a Sötét Úr kezéről. Ezzel Szauron teste megsemmisült: itt volt a lehetőség arra, hogy Isildur végképp elpusztítsa a gonoszságot. „De az emberek szíve könnyen csábul”: a Gyűrű pedig önálló akarattal bírt. Isildurt megölték, a Gyűrűnek pedig nyoma veszett, két és félezer évre, majd Gollam talált rá, akinek elméjét a Ködhegység mélyében ötszáz éven keresztül mérgezte. A homályt és ismeretlen félelmet megérezve a Gyűrű cserbenhagyta Gollamot, és Zsákos Bilbóhoz került, aki hazavitte a Megyébe. 


„A hobbitokról”
A Megye egy kedves, békeszerető nép otthona. Itt élnek a hobbitok: könnyű megismerni őket alacsony termetükről és göndör hajukról. Jellegzetes tulajdonságuk még, hogy cipőt ritkán hordanak, mivel nincs is rá szükségük: vastag bőr és dús szőrzet védi a lábukat. Egyszerű, nem túl bölcs, nem igazán hősies nép: nem ütik bele az orrukat mások dolgába, így nem is igazán tudnak róluk. Nagyon szeretnek enni, inni és pipázni, a nyugalom, a béke és a jól művelt föld a legkedvesebb számukra. 


Történetünk itt, a Megye egyik falujában, Hobbitfalván folytatódik, mintegy hatvan év múlva, Bilbó száztizenegyedik születésnapján. Az idősödő hobbit hatalmas ünnepséget rendez, amit arra használ fel, hogy előzetes terveinek megfelelően elbúcsúzzon a többiektől, és egy még békésebb vidékre vándoroljon. Szeretett jó barátja, szürke Gandalf, a mágus tud a gyűrűről, s bár nem ismeri valódi erejét, azt látja, hogy nincs jó hatással Bilbóra, ezért ráveszi, hogy hagyja ott Zsáklakban.

A Kalandok elkezdődnek
Gandalf Frodóra, Bilbó unokaöccsére bízza a gyűrűt, s meghagyja neki, hogy rejtse el és tartsa titokban, amíg fényt derít az igazságra. Az ősi írásokat kutatva rájön, hogy a hobbit gyűrűje valójában az Egy Gyűrű, s hogy veszélyesebb, mint gondolták: Szauron a Gyűrű segítségével akarja újból homályba borítani a világot, így mindenáron meg akarja szerezni a nagy erejű tárgyat. Szolgái, a kegyetlen lidércek, a Nazgulok (a Kilenc halandó király igába hajtott lelkei) már úton vannak Hobbitfalva felé. Ezért Frodónak el kell hagynia a szülőföldjét és Bríbe, az emberek városába, majd Völgyzugolyba, a tündékhez vándorol: útja során csatlakozik hozzá három hobbit társa és Arathorn fia, Aragorn, a gondori trón várományosa, Isildur leszármazottja. Völgyzugolyban dől el a Gyűrű sorsa: el kell juttatni Mordorba, ahol kovácsolták, és bele kell vetni a Végzet Hegyének tüzébe, csak így pusztítható el. Frodó vállalkozik a nehéz feladatra, néhányan vállalkoznak arra, hogy kísérjék és segítsék útján: Aragorn, a trónörökös, Gimli, a törp, Boromir, a gondori helytartó fia, Legolas, a tünde és három hobbit, Samu, Pippin és Trufa. 

„Akad még jó ebben a világban, Frodó úr, amiért érdemes küzdeni”
Így kezdődnek a kalandok, melyek során hőseink számtalan próbán mennek keresztül: tudnak-e elég bátrak, kitartóak, önfeláldozóak lenni? Szimbolikus és „valóságos” utazásuk célja a gonosz legyőzése, a jó győzelemre juttatása. Miután Frodó úrrá lett a gigantikus gonosz erőkön, utolsó nagy próbatétele önmaga legyőzése. Mindez egy izgalmas eseménysorozat keretében zajlik, csodálatos, valószerűtlennek tűnő tájak bemutatása, véres csaták, rémisztő lények, gyakran nyomasztó, néha harmonikus, felemelő hangulat, s a néha felbukkanó, finoman beleszőtt szerelmi szál mellett. A fantasztikus képi világon kívül a sikerhez hozzájárult még a vitathatatlanul meggyőző és karakteres színészi játék, a nagy gonddal és precizitással előkészített jelmezek, a csodálatos-fantasztikus helyszínek (új-zélandi eredeti felvételek!) és a különböző jelenetek hangulatát tükröző dallamok. 

A Gyűrűk Ura trilógia igazi erőssége talán mégis abban rejlik, hogy miközben a páratlan szépségű filmkockákban gyönyörködünk, tudat alatt is szembesülünk egy mélyebb, filozofikus valósággal, ami gondolkodásra késztet, és sokáig nem hagy nyugodni. 

banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink