Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. július 26., vasárnap

Megnéztük az Agymanókat

Írta: Nagy Csaba

Az Agymanók (eredeti címén Inside Out), egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelyet 2015-ben mutattak be a mozikban.  Rendezője nem más, mint az Oscar-díjas Pete Docter, a producere pedig Jonas Rivera. A történet egy kislány elméjében játszódik le, akit az érzelmek irányítanak a mindennapjai során.


A cselekményről (vigyázat, spoiler!): Riley Anderson hétköznapi lány, aki Minnesotában él egy nagy kertes házban. Riley-t, akárcsak mindenki mást, a tudatában élő érzelmei irányítanak: Derű, Bánat, Harag, Undor, és Majré, akik agyának központjában, a ,,Fejhadiszálláson,, laknak, ahonnan a kislány mindennapi életét irányítják. Riley személyiségét különböző szigetek, az úgynevezett "Személyiség szigetei" határozzák meg, melyet eddigi életének nagy pillanatai, a főemlékek működtetnek. Hősünket rendkívül boldog gyerekkorral áldta meg az ég, ám mikor a lány tizenegy éves lesz, minden megváltozik. Ő és a családja a békés kertvárosból kénytelenek San Franciscóba költözni, az édesapja új állása miatt. A költözés nem várt változásokat hoz Riley életébe, ami nemcsak őt, de az érzelmeit is felkavarja. Bár Derű, megpróbálja a dolgok pozitív oldalát láttatni, összetűzésbe kerül a többi érzelemmel, akik másként vélekednek arról, hogyan kell viselkedni egy új városban, egy új otthonban és egy új iskolában. A helyzetet nehezíti Bánat folytonos közbeavatkozása, aki valahányszor megérinti Riley emlékeit, azok mindig szomorúvá válnak. Derű próbálja őt távol tartani attól, hogy közbeavatkozzon, ám ez nem jár sikerrel. Végleg elszabadul a káosz, mikor Bánat megríkatja Riley-t az új iskolában osztálytársai előtt: Derű és Bánat vitába száll egymással, mely során a főemlékek kiesnek a helyükről, ezzel leállnak a Személyiség szigetei, Derű és Bánat pedig kikerülnek a Fejhadiszállásról, és elvesznek Riley hosszú távú memóriájában. Derű távollétében Riley meglehetősen nyomottá és frusztrálttá válik, a helyzetet pedig tovább rontja, ahogy Harag, Undor és Majré heves összecsapások közepette próbálják őt irányítani. A Személyiség szigeteinek megrekedése miatt Riley kifordul önmagából, és az őt érő sorozatos csalódások miatt (veszekszik a családjával, elbukik hokizás közben) sorra elveszti a személyiségének egy-egy darabját. Közben Derű és Bánat próbálnak visszajutni a Fejhadiszállásra, ahogy csak lehet. Ebben segítségükre lesz Bing Bong, Riley régi képzeletbeli barátja. Útjuk során átvágnak Fantáziaországon (Riley képzeletvilágán) az Álom Stúdión (ahol Riley álmait készítik), és még Riley tudatalattijában is rövid látogatást tesznek. 


A kalandok közepette Bánat kezdi felfedezni az élet naposabb oldalát, és Derű is tanul egy s mást Bánattól, többek között a sírás és az empátia lélekemelő hatását. A Fejhadiszálláson közben a többi érzelem azt a döntést hozza, hogy Riley-nak haza kell térnie Minnesotába, mert csak ott lehet boldog, és ott gyűjthet boldog emlékeket. Ez persze azzal jár, hogy meg kell szöknie otthonról, a hazaúthoz pedig pénzt kell lopnia a szüleitől. A gondolat, amit elültetnek a fejében végleg felborítja Riley-t: az érzelmei ezáltal nem tudnak rá hatással lenni, eddigi lelki világa pedig teljesen összeomlik. Derű és Bing Bong Riley elméjének többi részével bent ragad a Feledés gödrében, ahonnan nincs visszaút. Ezt megelőzően Derű szörnyen megbántotta Bánatot, mert le akart róla mondani, hogy visszatérjen vele a Fejhadiszállásra. Azonban a Feledés gödrében Derű felfedezi, hogy Riley egyik boldog emléke korábban szomorú volt, de Bánat közbeavatkozása miatt, Riley kisírta az érzéseit, és a szülei megvigasztalták őt. Derű rájön, hogy Bánat jelentősége pontosan ebben rejlik: a szomorúság által segít, hogy Riley még boldogabb legyen. Ő és Bing Bong, ezután közös erővel kitalálják, hogyan szökhetnének meg a Feledés gödréből. Bing Bong, azonban rájön, hogy csak egyikőjük juthat ki épségben a gödörből, így feláldozza magát, hogy Derű megmeneküljön. Utolsó kérésként arra kéri őt, vigyázzon helyette Riley-ra.
Derű megkeresi Bánatot, és bocsánatát fejezi ki, amiért gonosz volt vele, majd közös csapatmunkával visszatérnek a Fejhadiszállásra. Derű engedi, hogy Bánat vegye át a vezető szerepet, akinek beavatkozásával sikerül eltéríteni Riley-t a szökés gondolatától, és hazatér a családjához. Bocsánatot kér a szüleitől, amiért megszökött, és könnyek között elmondja, mennyire hiányolja a régi otthonát, akik megértik és megvigasztalják őt. Ezáltal Riley személyisége új szigetekkel bővül, amik immár egy érettebb és felelősségteljesebb személlyé teszik őt. Egy évvel később Riley megszokván újdonsült otthonát, boldogan él a családjával, és új barátaival, az érzelmei pedig segítenek neki átvészelni a mindennapokat, amikbe immár közbejátszanak a kamaszkori problémák és a felnőtté válás kezdeti szakasza is. 

Nézzük most egyenként az érzelmeket!

 Az első nem más mint Derű, aki Riley első számú és legmeghatározóbb érzelme, aki a többi érzelem között a vezető szerepet tölti be. Riley szüntelen jókedvéért és öröméért felel. Melegszívű, optimista, és mindenben meglátja a jót. Nagy kihívást jelent számára, hogy Riley életét mindig a megfelelő irány terelje. Derű mindig kész rá, hogy fényt hozzon Riley életébe, és egyúttal a többi érzelemébe is. De amikor ő és Bánat elvesznek Riley elméjében, Derű új szemszögből kezdi megismerni az eddig helyesnek gondolt tevékenységeit, ennek során pedig nemcsak Riley, de az ő saját személyisége is fejlődik.

 A második érzelem Bánat, aki szintén kulcsfontosságú a történetben mivel ő az aki Riley szomorúsága. A többi érzelemmel ellentétben nehezen találja a szerepkörét Riley életében, és rosszul viseli, hogy negatív érzelemmel tölti el a kislányt. Amikor azonban ő és Derű véletlenül elvesznek Riley elméjében, és közös erővel kell visszajutniuk a Fejhadiszállásra, Bánat tanul egyet, s mást az élet apró örömeiről, mely alapján a világnézete is megváltozik. És eközben még saját maga a fontosságát is megtalálja Riley életében.

A harmadik érzelem a sorban nem más mint Harag. Ő az aki, azért felel, hogy Riley erős, magabiztos legyen, ha bármi baj érné őt. Temperamentumos, türelmetlen, és, ha nem megy minden a tervek szerint, szó szerint felrobban mérgében. A negyedik Undor, aki Riley védelméért felel, hogy megóvja őt a fizikai és lelki sérelmektől. Önfejű, szókimondó, és néha kicsit bumfordi. Az ötödik érzelem nem más, mint Majré, akinek Riley biztonságának megóvása képzi fő feladatát. Pesszimista, és aggályos, idejét pedig folyamatosan az tölti ki, hogy a lehetséges katasztrófákat, veszélyeket elemezze, melyek Rileyt érhetik mindennapi élete során.


A végén itt van még Bing Bong – Riley képzeletbeli barátja. Jórészt vattacukor alkotja a testét, egyébiránt pedig egy macska, egy elefánt, és delfin különös keveréke. Igencsak nagy csalódás érte, mikor Riley megfeledkezett róla, de ennek ellenére mindig jókedvű, és kész segíteni Derűnek és Bánatnak, hogy visszajussanak a Fejhadiszállásra. Mindennél jobban szeretné, ha Riley boldog lenne, és ennek érdekében végül egy nagyon komoly, de hősies döntést kell meghoznia.  Fantasztikus munkának tartom, bár nem igazán a gyerekeknek szól, mind inkább a felnőttek részére szánták a benne rejlő mély pszichológiai tartalom miatt. Jól megmunkált, van mondani valója, illetve tartalmilag nagyon összeszedett és rengeteg tanulságot is tartalmaz. És mi emberek tényleg így működnénk? Tényleg szeszélyesek, hisztisek, illetve gátlástalanok vagyunk néha, de ezért szép az ember, mert mind különbözőek vagyunk, gratulálok a film készítőinek. banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink