Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. július 14., kedd

„Hagyományainkhoz híven, nem hagyományosan” - a 4forDance interjú

készítette: Tóth Judit
Fotók: 4forDance 


A Csillag születik című tehetségkutató műsorban ismerhettük meg a 4forDance nevű táncegyüttest, akik már 2004 óta a magyar néptánc értékeit képviselik, egyéni, humoros stílusukkal fűszerezve. Töretlen a pályájuk, hiszen komoly sikereket írhatnak nevük mellé, és keményen dolgoznak a további sikerekért, illetve azért, hogy a néptánc továbbra is érték maradjon. Nem akartak hulló csillagok lenni, és nem is lettek: az idő bebizonyitotta. A 4forDance interjúnkban az elmúlt évek sikereiről, tapasztalatairól beszél.


- Sok dolog történt önökkel a Csillag születik óta. Megjárták Montréalt, szerepeltek a BBC híres műsorában, és számos külföldi fellépés és siker írható a csapat neve mellé. Melyik volt ezek közül a legemlékezetesebb? Mely sikerükre a legbüszkébbek?

- Nemrég ünnepelte a csapat a 10 éves jubileumát, melynek ez volt a mottója: 4 férfi, öt kontinens, 10 év, 40 ország, 1200 előadás, megszámlálhatatlan élmény… Büszkén mondhatjuk, hogy az elmúlt 10 év alatt bejártuk a világot, háromszoros világbajnokok, Príma és Bencs Kálmán díjasok, Megyei Hungarikumok vagyunk. Több, mint 1 millió kilométert tettünk meg földön, vízen, levegőben, a fellépésekre több, mint 4000 órát gyakoroltunk, és fejenként nagyjából 20 pár cipőt koptattunk el évente. A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy mindezt teljes összetartással és odaadással vittük véghez és még mindig dübörög bennünk a bizonyítási vágy és az újabb célok elérése. De ha egyet ki kellene emelni az a Montreali Dance World Cup lenne, ahol 2500 résztvevő közül, három kategóriában is – folk, show, sztepp – megszereztük a világbajnoki címet, melyet azóta sem tudott senki felülmúlni.

-A Csillag születik óta rengeteg tapasztalattal lettek gazdagabbak. Mit mondanának az elmúlt 10 év tapasztalatairól?

-A Csillag Születik egy hatalmas mérföldkő volt az életünkben, de igazán csak onnan indult a valódi munka, az, hogy bebizonyítsuk mindenkinek, megérdemelten kaptuk a verseny alatti rengeteg biztatást és szeretetet. Mi nem szerettünk volna hulló csillagok lenni, akik maximum 1 évig lépnek fel mindenhol, és utána vége, de úgy érezzük, sikerült ennek az ellenkezőjét bebizonyítani az elmúlt 10 évben.

-Az teszi önöket különlegessé, hogy a néptáncot kreativitással ötvözik, egy hatalmas csipet humorral fűszerezve. Hogyan jönnek az ötletek? Hogyan készülnek a fellépéseikre?

-Ahogy a mottónk is mutatja: „Hagyományainkhoz híven, nem hagyományosan” – próbáljuk a modern kor követelményeinek megfelelve egy humoros látványos köntösbe bújtatni a néptáncot, és már nagyon sok helyről hallottuk vissza azt, hogy gyerekek tömege kezdett el miattunk néptáncra járni, ami úgy gondolom, hogy eleve hatalmas siker. Az ötletelés mindig négyen történik, kitalálunk egy témát, összeülünk a zeneszerzőinkkel, elkészítjük a zenét, majd arra a koreográfiát és végül jön a jelmeztervező, aki a színpadra álmodja a végső képet.

-Manapság egyre inkább felmerülő probléma, hogy a hagyományos néptánc értékét veszti, főként a felnövekvő generációk körében. Külföldön nagy kuriózumnak számit táncunk egyedisége miatt, ugyanakkor a csökkenő érdeklődés miatt egyre kevesebb helyen lehet színvonalasan néptáncot tanulni. Önök hogy látják ezt? Mekkora hatást gyakorolhat az önök munkássága ezekre a generációkra?

-Mint ahogy említettük, rengeteg gyerek iratkozik be miattunk néptáncra, ami bizonyítja kulturális missziónkat, de mikor külföldön állva tapsolnak minket telt házas előadásokon is, mutatja, hogy a magyar néptánc mekkora kincs, melynek helye van a nemzetközi kulturális értékek között.


-A 4 forDance a magyar kultúra egyik fontos pillérét erősíti. A csapat létrehozásakor mik voltak a célkitűzések? Változtak-e ezek az elmúlt 11 év során? Mik a jövőbeli terveik?

-Jövőbeli terveink között szerepel egy tánciskola létrehozása, melyben célkitűzésünk, hogy fennmaradjon az általunk képviselt érték. Ezenfelül az is, hogy tovább vigyük Magyarország hírét a világon mindenhol, bejárva olyan országokat is, ahol még nem voltunk, de természetesen a magyarországi fellépések is ugyanolyan fontosak számunkra, mint a külföldiek, szóval itthon is rengeteg előadást szervezünk.

-Hozzánk is érkezik néha az a kérdés, hogy noha magyar kulturális magazin vagyunk, angol nevet viselünk. Önökkel hogy van ez? Miért épp erre esett a választás?

- Az angol névválasztás Nekünk teljesen tudatos volt, hiszen már akkor is voltak külföldi célkitűzéseink, de próbáltunk olyan angol nevet választani, ami itthon is teljesen megállja a helyét.


-Beszéljenek egy kicsit a kezdetekről! Ki volt a táncegyüttes ötletgazdája? Mi történt önökkel a Csillag születik előtt?

-Az ötletgazda Sanyi volt, aki egy sérülés miatti lábadozás alatt találta ki, hogy mi lenne, ha a négy jó barát valami különlegeset is alkotna, hiszen adott is volt minden: 7 éves korunk óta együtt táncoltunk és a profi pályafutásunk alatt is (Experidance, Állami Népi Együttes) legjobb barátokként tartottuk a Kapcsolatot. A Csillag Születik előtt is már rengeteget dolgoztunk, próbáltunk, edzettünk bízva abban, hogy egyszer felfedeznek Minket és a sors valahogy elénk küldte ezt a tehetségkutató versenyt.

-A rengeteg munka és fellépés mellett mennyi idő jut a pihenésre? Hogyan kapcsolódnak ki?

-A sok fellépés, hetekig, hónapokig tartó turnék ellenére is állandóan együtt vagyunk, együtt síelünk, kirándulunk, sütünk-főzünk, mint egy kis család, persze ekkor már párjainkkal és barátainkkal kiegészülve.

-Kis országunkban hol találkozhatunk önökkel a nyáron?

-Honlapunkon, a www.4fordance.hu oldalon mindig közzétesszük aktuális műsorainkat, de lesz egy jubileumi koncertünk augusztus 1-én, Nyíregyházán, a Szabadtéri Színpadon, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk. A jubileumi gálaműsorban a 4 forDance Együttes életét végig kísért koreográfiák és pillanatok láthatóak majd, a kezdeti próbálkozásoktól megkezdve a világbajnokságot nyert számokat beleértve, a legújabb műsorszámoktól a legérdekesebb koreográfiákig, tele humorral, sztárvendégekkel és látványos megmozdulásokkal, a jól megszokott minőségi 4 forDance stílusban.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink