Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. július 31., péntek

Cthulhu popkulturális hatása, avagy a nagy öreg megigéz mindenkit...

Már az elején le szeretnék szögezni egy dolgot: jelen cikk célja nem az, hogy felsorolja az összes példát a témával kapcsolatban. Sokkal inkább azt szeretném bemutatni, hogy Lovecraft leghíresebb alakját teremtette meg a nagy Cthulhuval, aki nem csak a játékgyártóknak vagy az íróknak, zenészeknek kínál fel alaptémát. Néhány esetben ott is találkozhatunk ezzel a névvel, ahol az ember alig várná…

Mielőtt azonban rátérnék az egyes példák felsorolására, minden olvasónk számára világossá kell tennem, hogy kiről fog szólni ez a cikk valójában. Amint azt a különböző vallásoknál tapasztalhattuk, az istenség(ek) és más természetfeletti lények rendszerében hierarchikus felépítés figyelhető meg, ami alól a Cthulhu-mítosz (a lovecrafti univerzum ismertebb megnevezése) sem kivétel – hiába, még a másvilági borzalmak pantheonjában sem lehet mindenki egyenlő. Lovecraft világában a hatalmi piramis csúcsán az istenek trónolnak (ezeket három nagyobb csoportba sorolhatjuk: Külső, Ősi és Más Istenek), alattuk állnak a valamivel kevesebb erővel rendelkező Mérhetetlen Vének, akik az istenektől eltérően sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek bolygónkon. Az úgynevezett szolgafajok mellett emberek százai imádkoznak ezekhez az entitásokhoz, közülük is Cthulhu bír a legtöbb követővel és kultistával. Cthulhu megjelenéséről – bár meghatározott alakról igazából nem beszélhetünk, ugyanis tetszés szerint alakíthat magán – Lovecraft a Cthulhu hívása című történetében tesz először említést (a magyar fordítás Kornya Zsolt munkája):

Körvonalai homályosan emlékeztettek az emberére, ám tintahalszerű feje volt, amelynek arca kusza csápok zűrzavarából állt; a test pikkelyes, nyálkásnak tűnő törzsben folytatódott, a négy végtagot undorító karmok ékesítették, a háton pedig keskeny szárnyak voltak megfigyelhetők. Ez a valami […] betegesen puffadtnak tűnt. Nyáladzva előcuppogott, s zöld, kocsonyás tömegét átpréselte a nyíláson. […] Egy eleven hegy mozgott itt óriás medúzaként, tekergő csápokkal imbolyogva ide-oda.
Cthulhu, ahogy Peter Siedl elképzelte (link a DeviantArt profiljához
A Cthulhut istenítő szektások úgy tartják, hogy imádatuk tárgya több társával együtt a csillagokból érkezett a Földre az íratlan történelem egyik távoli és különösen sötét időszakában. Megérkezésüket követően elkezdtek berendezkedni a kék planétán, s civilizációjuk középpontjává R’lyeh városát tették. Uralmuknak a csillagok megváltozott állása vetett véget: a földrészt, melyre felépítették birodalmukat, elnyelte a víz, R’lyeh lakói pedig félhalott álomba zuhanva igyekeztek túlélni a kataklizmát. Cthulhu a különböző feljegyzések alapján most valahol a Csendes-óceán egyik mélységében alussza álmát egészen addig, míg hű szolgái ki nem szabadítják őt sírjából, hogy aztán uruk élén megkezdhessék féktelen pusztításukat, amikor senkire és semmire nem lesznek tekintettel… Bár az egész szörnyen hangzik, mégis Cthulhu vált Lovecraft teremtényei közül a legkedveltebbé. Amint azt látni fogjuk, erre számos popkultuláris referencia szolgál bizonyítékként.

A Chaosium 1981-ben dobta piacra a Call of Cthulhu címet viselő szerepjátékát, amely a boltokba kerülését követően hatalmas hírnévre tett szert: a játék több kiadást is megélt, többek között hazánkba is eljutott. A magyar megjelenésnél (Cthulhu hívása) az ötödik angol kiadást használták fel alapként, amely felvonultatja a lovecrafti univerzum legtöbb szereplőjét. Legutóbb Sandy Petersen próbálkozott újra egy (ezúttal táblás) játék kiadásával, melynek a Cthulhu Wars címet adta. Ez azonban az előbbi példával ellentétben már stratégiai jelleget ölt – több frakció közül akár a nagy Cthulhut és csapatát is választhatjuk, hogy seregeinek kíséretében győzelmet arathasson és uralkodhasson a Föld felett.

Sandy Petersen bemutatja, hogyan kell játszani a Cthulhu Wars-szal

Napjaink egyik megosztó animációs sorozatában, a South Park-ban is feltűnik cikkünk alanya, méghozzá a 14. évad 11–13. epizódjában. A DP olajvállalat egy sikertelen fúrási kísérlet eredményeként világunkra szabadította egy párhuzamos univerzum összes rettenetét, így többek között (sőt, leginkább) Cthulhu pusztítását retteghetik a halandók.


Eric Cartman összebarátkozik Cthulhuval, majd a fura páros hatalmas szívességet tesz a világnak...

A példák közül nem maradhatnak ki a PC-játékok sem. A Bethesda Softworks és az Ubisoft közös produkciója a 2006-ban megjelent Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth, amely típusát tekintve a túlélő horrorjátékok közé sorolható.


A Cthulhu saves the world kapcsán hősünk teljesen más megvilágításba kerül. Egy rejtélyes varázsló elszívja Cthulhu minden erejét, így az eredeti tervekkel ellentétben nem elpusztítania, hanem - ahogy azt a cím is sejteti – megmentenie kell a világot.


A továbbiakban a zenei ihletéseket hallgathatjátok meg. Érdekesnek találtam, hogy teremtményünk az egymástól teljesen eltérő stílust képviselő előadókat egyaránt alkotásra sarkallta.

Metallica: The Call of Ktulu


Cradle of Filth: Cthulhu Dawn


Samael: Rite of Cthulhu


Deadmau5: Cthulhu sleeps


Deadmau5: Cthulhu dreams

Egyik személyes kedvencem, a Nox Arcana Necronomicon című albumát teljes egészében a lovecrafti világra építette.

Nox Arcana: Cthulhu Rising

Mint az kiderült számomra, Cthulhu olykor még a tudomány embereinek is kedves lehet. Gustavo Hormiga 1994-ben írta le azt a kaliforniai pókfajt, amely a Pimoa cthulhu nevet kapta. Egy mikroorganizmus is tovább öregbíti az éteri rettenet nevét – ez a bizonyos aprócska élőlény különösen hasznosnak bizonyul egyes termeszeknél, ugyanis elősegíti azoknál a fa megemésztését. A mikroorganizmus a Cthulhu macrofasciculumque névre hallgat.

Pimoa cthulhu – kép forrása: dinnshenchas.wordpress.com

Howard Phillips Lovecraft életéről és az általa teremtett világról még többet megtudhatunk az Uploaded Magazin jövő hét pénteken (08.08.) megjelenő számában!
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink