Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. július 13., hétfő

Arckép: Omar Sharif

Írta: Tóth Judit

Július 10-én érte a filmvilágot a hír: Omar Sharif életét vesztette. A színészlegenda Az 1962-es Arábiai Lawrence sikere után Hollywood keresett színésze lett, leginkább mégis európai filmekből ismerhetjük. A következőkben az egyiptomi származású színész munkásságára emlékezünk.

Michel Demitri Chalhoub néven látta meg a napvilágot 1932 április 10-én. Matematika-fizika szakon szerzett diplomát a Kairói Egyetemen, ezt követően családja segítségével került a filmiparba 1954-ben. a Siraa Fil-Wadi című film után vette fel a művésznevét, melyen az egész világ megismerhette. 1958-ban a Goha sikere hívta fel a külföldi filmesek figyelmét, ezt követően kapta meg az Arábiai Lawrence-ben  egyik leghíresebb szerepét,  a film angol rendezőjétől, David Leantől. Ez a film azért is számít jelentősnek, mert több olyan később elismert színész robbant be a köztudatba általa, mint Peter O'Toole, Antony Quinn vagy Alec Guiness. Sharif ekkor kötött barátságot Peter O'Toole-lal. Mindkettőjüket Oscarra jelölték filmben nyújtott alakításukért, a díjat azonban egyikőjük sem zsebelhette be. Omar Sharif mégsem maradt díj nélkül bezsebelhette első Golden Globe-diját.


Sikere után az USA-ba költözött, ahol olyan színészek mellett játszhatott, mint Alain Delon, Ingrid Bergmann, Sophia Loren, Terry Savalas vagy George C. Scott. Számos sikeres szerepet jegyezhet neve mellett, megjelent a Római Birodalom bukásában, a Húsz év utánban, vagy a Dzsingisz Kánban. Leghíresebb szerepét a Dr. Zsivágóban nyújtotta, melyben a címszereplőt formálhatta meg. Munkája újabb Arany Glóbusz jelentett számára. 


A hatvanas évek hollywoodi sikerei után európai filmekben vendégeskedett. Szerepelt például Az asszony és az elitéltben, a Top Secret!-ben, a Vérvonalban vagy a Hidalgo-az tűz óceánjában. Televíziós filmekben is feltűnt, narrátorként is tevékenykedett az I.e 10000-ben.

2004-ben a Velencei Filmfesztiválon életműdíjat kapott. Halála előtt nem sokkal derült ki róla, hogy Alzheimer-kórban szenved. 2015. július 10-én szívinfarktusban hunyt el. 


banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink