Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. július 25., szombat

A Nemzet Színészei

Színház rovatunk ebben az évben egy különleges sorozatot indít el, melyben igyekszünk bemutatni a korábbi, valamint jelenlegi Nemzet Színészeit, egy-egy portré formájában. Mielőtt azonban megmutatnánk ezeket a nagyszerű művészeket, egy rövid áttekintés a címről, első és mostani tagjairól.

2000. augusztus 22-e óta Nemzet Színésze/Színésznője címet adományoznak azoknak a színházművészetben kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek, akik munkájukkal fejlesztik és népszerűsítik a nemzeti színjátszást, valamint különös gonddal ápolják a magyar nyelvet.

Nemzet Színésze lehet minden 62. életévét betöltött színművész, aki legalább 40 éve van a színházi pályán, vagy legalább 20 évadot töltött a Nemzeti Színház színészeként (évadonként legalább egy fő- vagy mellékszerepben). A cím a művész haláláig szól, és legfeljebb egyszerre tizenketten viselhetik.

Sinkovits Imre 1928-ban született, 2001-ig volt a Nemzet Színésze

2000-ben Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Raksányi Gellért, Psota Irén, Sinkovits Imre, és Törőcsik Mari kapták meg a címet. Közülük négyen még ma is élnek.

2015-ben Kóti Árpád halálát követően Andorai Péter lett a Nemzet Színésze. Mellette Berek Kati, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Szacsvay László, Tordy Géza, és Törőcsik Mari munkássága előtt tiszteleghetünk. A névsor érdekessége, hogy habár a művészek többsége már 75 éves is elmúlt, többen körülük ma is aktívan játszanak színházakban, filmekben.

Fotó: port.hu/itree.hu
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink