Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. április 8., szerda

"Csak légy bátor és kedves"- a Hamupipőkéről

Írta: Tóth Judit

Sokat töprengtem, hogy leírjam-e a gondolataimat a Disney legújabb műalkotásáról, a Hamupipőkéről, míg aztán addig agyaltam, hogy végül csak megfogalmazódott bennem a tökéletes gondolatsor. Nyilván egy szubjektív vélemény következik, de a kritika ilyen műfaj. Pár szó következik a giccsámokfutásról.
Tök mindegy, milyenek az életkörülményeid, hogy hányszor bántottak meg, vagy hogy milyen keményen dolgozol valamiért, a végén úgyis jön a herceg, aki első látásra beléd szeret, kiment a gonosz világ karmai közül, elvesz feleségül, és boldogan élsz vele, amíg meg nem halsz, és valószínűleg semmit nem kell csinálnod mellette, mert a herceg erős, és védelmező, így megad mindent, amire szükséged van. Gazdagság, boldogság, gyerekek.


Nagyjából ilyen üzenet jön le egy ilyen filmből, aminek mellesleg feleslegesen készült élőszereplős változata, mert gyakorlatilag alig tér el attól a mesefilmtől, amit 1950 óta láthatunk, és amit megszerettünk, hiszen mégiscsak egy Disney-hercegnőről beszélünk. Ami a legnagyobb hiányossága az egész filmnek- amellett, hogy még az egerek sem énekelnek- hogy egyetlen, de egyetlen kidolgozott karaktere sincsen, ami mellesleg a Disney-től elég szokatlan. Nem dicsértük a Demónát sem, de ott a főkarakter, a gonosz a lehető legaprólékosabban finomra csiszolt, hiszen oké, gonosz, de tudjuk az okát, és nem fekete-fehér az ábrázolásmódja.


Itt az összes hős leírható nagyjából a következőképpen: Hamupipőke- anyakönyvezett nevén Ella- a jó megtestesítője, akinek azon túl, hogy alávesse magát gonosz mostohája akaratának, mosolyognia kell, és alázatosan szolgálnia, hiszen ő bátor és kedves. Mellesleg ez a szál sem rajzolódik ki igazán. A Cate Blanchet által formált mostoha kegyetlenkedései kifárasztják a kedvességpukkasztás gyenge korlátait, hiszen a gyenge ruhatépést, és a lecselédezést leszámítva háttérbe szorul. A bátor és kedves Hamupipőke mintha önként süllyesztené le magát arra a szintre, hogy kiszolgálja két felszínes, meglehetősen alacsony intelligenciaszinttel rendelkező mostohanővérét, és az újdonsült édesanyját, hiszen bátor és kedves, mellesleg első látásra beleszeretett a hercegbe, akit sajnos túl korán látunk először ahhoz, hogy a gonoszkodások igazán üssenek. Mert a herceg azon túl, hogy ő a csábító, az eljövendő végzet, akinek nem kell bővebb ismeretség ahhoz, hogy az országa érdekeit sutba dobva elvegyen valakit, aki beszél az egerekkel, túlságosan hamar szerelembe esik, és elindul a film kétharmadán át tartó giccsparádé, amit Helena Bonham Carter tündérkeresztanyus szereplése sem javít fel.Szóval, sikerült összehozni valamit, ami csak annyit tud felmutatni, hogy... mesés. Üres és giccses, de minden negatív szótól függetlenül talán ez így van jól. Hiszen ha arra vetemedünk, hogy a kis családdal egy hétvégi mozitúrára induljunk, talán nem egy magát véresen komolyan vevő adaptációra van szükségünk. Hiszen végül is megjelenik minden mesében elvárt archetípus, és a gonosz természetesen megkapja, ami jár neki, és a szerény, bátor és kedves lány is hercegnő lesz, aki nyilván mosolyogva unja végig az életét, de mégis el kell gondolkodnunk, hogy tényleg ez a legjobb példa-e...

Épp ezért a végén szeretnénk megosztani valamit a témában, amit IDE KATTINTVA tekinthettek meg. A 13-dik perctől érdekes :)


banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink