Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. április 21., kedd

„A tökéletes fogkrém” - Premier a születésnapos Dunakanyar Színházban

Írta: Illés Lilla M.

2015. április 10-én teltház előtt mutatkozott be Michaela Zakutanska Négyzetgyök című darabja Tömő György rendezésében, a váci Dunakanyar Színházban.


Amint azt Kis Domonkos Márk, a színház igazgatója köszöntőjében elmondta, több okból is különleges az esti előadás: az egyébként is izgalmas premier-hangulatot a színház nemrégiben, április 5-én ünnepelt második születésnapja még felemelőbbé teszi. Rövid értékelőjéből azt is megtudhattuk, a tavalyi sikerre való tekintettel idén is megrendezésre kerül a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó, melynek apropóján az idei szezonban egy magyar, egy lengyel, egy cseh, és egy szlovák szerző darabját mutatják be, utalva ezzel a Visegrádi Négyekre. Ezt a sort a fiatal szlovák írónő, Michaela Zakutanska egyszerre mulatságos, de elmélyülést is igénylő korrajza zárja, mely egy csapat fiatal felnőttet követ nyomon egy éjszakai szórakozóhely varázslatos vagy éppen zavarodott világában.  A bevezető után megismerhettük Bódi Eszter divattervezőt, akinek BodiEs névre hallgató, különleges, többfunkciós kiegészítői a színdarabban az „egyszerű jelmez” mellett fontos szerephez is jutnak, szimbolizálva a különböző átalakulásokat (sálként, boleroként, vagy akár szoknyaként is megjelennek, átalakulnak az eseményekhez igazodva), sőt, egy szerencsés néző haza is vihetett egyet az est végén.

A történet egy buszmegállóban kezdődik, ahol a visszafogott, csendes tanárnő hiába várja kissé csapongó barátnőjét, aki egy óra késéssel érkezik, s ő addig kénytelen elviselni a helyi vagány szemtelenkedését. Hárman indulnak el szórakozni, majd csatlakozik hozzájuk Szasa, aki fél évet töltött Olaszországban almaszedéssel, s új élményekkel felvértezve tért haza nem is olyan régen. A négy fiatal beleveti magát az éjszakába, s ahogy a kezdeti, némileg kínosnak tűnő beszélgetések ivászatba, elszabaduló szenvedélyekbe torkollnak, az egyre erőteljesebb érzelmi hullámok közepette lassan megismerhetjük mind a négy fiatalt. Bár filozofikus monológokból jut bőven mindenkinek, - és a legtöbbször persze kiderül, hogy senki sem az, akinek elsőre látszik -, a történet alapproblémája mégis az a visszatérő motívum, mely szerint életünk párjának megtalálása legalább olyan nehéz és megterhelő feladat, mint a tökéletes fogkrém kiválasztása egy választéktól hemzsegő szupermarketben. A kínálat itt is, ott is meglehetősen nagy, a kérdés csak az: vajon elég-e a külcsín, a tetszetős csomagolás, vagy a ragaszkodás a régi, megszokott márkához? És persze: ki kell-e mindet próbálnunk ahhoz, hogy dűlőre jussunk?

Annak ellenére, hogy a történet nem mond túl sok újat (számomra egy modern Szentivánéji álom képe bontakozott ki a nézése közben), és sajnos nem egyszer kiszámítható, nem okoz nagy csalódást. Apró negatívum még talán a színpad, a díszlet kihasználtsága, vagy éppen kihasználatlansága: az ügyesen berendezett tér egyes elemei szinte kiáltanak érte, hogy mozgassák már meg őket is egy kicsit. Egy ilyen laza, kísérletező darabba bőven belefért volna még több mozgás, még több mozgásszínházi elem, bár a szándék kétségkívül látható, és ugye, ez az igazán fontos.Végeredményben egy kellemes, lendületes darabot kapunk, ami ugyan egyszer-egyszer leül egy világmegváltó gondolat erejéig, de utána új erőre kapva megint szórakoztatóvá és nem mellesleg elgondolkodtatóvá válik – igazi péntek esti, „barátokkal beülős” kikapcsolódás. Ráadásul az embernek még olyan kellemes érzései is lesznek közben, hogy hasznosan, a kortárs művészettel ismerkedve töltheti az idejét. Mi más kellene még?

Fotókat készítette: Cservenák Péter és Fehérvári Fruzsina
 A magyar szöveg Forgács Miklós fordításának felhasználásával készült.
 Szereplők:
Szabó Erika
Pataki Szilvia
Janka Barnabás
Havasi Péter
Fehérvári Fruzsina
Smál Gábor
Világítás-tervezés: Fésűs Zsolt, Hlinka Móni
Mozgás: Resetár Dániel
Zene: Revue Live
Zenekar: Kelemen Dávid, Zombori Attila, Kemény András, Gergelyfi Dávid, Sívó Dániel
Jelmez: Bódi Eszter-BodiEs
Díszlet: Dián Bernadett, Radványi Anna
Dramaturg: Deés Enikő
Rendező: Tömő György

Képek: http://www.vacidunakanyarszinhaz.hu/kepek/10/MICHAELA-ZAKUTANSKA-NEGYZETGYOK.html#topi

banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink