Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. március 13., péntek

In memoriam Leonard Nimoy és Sir Terry Pratchett

Körülbelül 868 000 ember hal meg a világon hetente. Ha ez nem is pontos, ha csak durva becslés is a szám, akkor is rendkívül magas (az adatokat az elmúlt hat hónap alapján átlagolták). Belegondolva dermesztően hatalmas szám. De nem foglalkozunk vele, míg nem érint bennünket. Míg nincs köztük szerettünk, rokonunk, ismerősünk, addig nem foglalkozunk vele, addig legfeljebb a szemöldökünket húzzuk fel, és legfeljebb az „érdekes” jelzővel illetjük az adatot.

Nem gondolkodunk rajta, kerüljük a Halál témáját, hiszen nem kellemes saját múlandóságunkkal szembesülni.

Két hét alatt két korszakalkotó híresség.
Két nagy kedvenc.
Két fontos név, két olyan ember, akikért milliók rajongtak.

2015. február 27-én elhunyt Leonard Nimoy.

Az ő nevét Magyarországon többnyire a sci-fi rajongók ismerik, évtizedeken át forrt össze a Star Trekből Spock karakterével. Jóval kevesebben tudják róla, hogy nem csupán a félvér vulkáni első tiszt szerepe kötődik a nevéhez, író, rendező, költő, és fotós, színész, és énekes, dalszövegíró… Bár rengeteg téren kipróbálta magát, és sikereket ért el mindben, neve mégis szinte teljesen eggyé vált a rajongók, és a világ számára Star Trekes karakterével. 

Beskatulyázás? 
Vagy inkább végzet? 

Semmiképp sem csoda, hiszen végigkísérte munkásságát, meghatározta, és alakította. Vagy inkább egymást alakították. A sorozatban egy egész nép, egy faj későbbi képe, jellegzetességei, megformálása épült Nimoy játékára. Ötven év… Ennyi ideje, hogy elkezdték forgatni a S.T. original sorozatát. Nimoy volt az egyetlen a régi csapatból, aki az új filmekben is szerepelt, aki az újragondolt, új idővonalban is szerepet kapott.

Így emlékszünk rá… nem a rengeteg színházi fellépéséről, színdarabjairól, melynek olykor egyszerre volt írója, rendezője, szereplője, nem a filmrendezéseiről, fotósorozatairól, öt albumáról, vagy hét verseskötetéről. Reneszánsz ember volt. 

Gyógyíthatatlan romantikus vagyok
Hiszek a reményben, az álmokban, és a tisztességben,
hiszek a szerelemben
a gyengédségben, és a kedvességben.
Hiszek az emberiségben.
Hiszek a jóságban,
a kedvességben, és jótékonyságban.
Hiszek a mindenség lelkében.
... - Leonard Nimoy

Könyvnyi anyagot lehetne összegyűjteni róla, életéről, a róla kialakult képről. Minthogy életében két önéletrajzi könyve is megjelent, mondhatjuk, hogy ez meg is történt.

Négy nappal halála előtt ezt az üzenetet hagyta rajongóinak:

„Az élet olyan, mint egy kert. Lehetnek tökéletes pillanatai, de nem maradnak meg, kivéve az emlékezetben.” – Leonard Nimoy

Ő minden bizonnyal megmarad az emlékezetünkben. Hosszan, és sok csodát említve együtt nevével emlékszünk majd rá.

„Hosszú, és eredményes életet!” Ezt is élt...


2015. március 12-én elhunyt Sir Terry Pratchett.

A szavak mágusa, világok álmodója. Lovaggá ütötték múlhatatlan érdemeinek elismeréseként.

Számtalan műve közül a legismertebbek a Korong-világ regények (az eredetileg 40 regénnyi folyamból magyarra 29-et fordítottak le) de alkotott még jó néhány sorozatot, és önálló művet. Történetei közül több is feldolgozásra került, színdarabok, filmek, sőt, számítógépes játékok formájában, melyek alkotásakor mindig komoly részt vállalt a munkából, és amiket ő maga is nagyon kedvelt.

Igazi álmodó volt, különleges életek tucatjait élte át, és mesélte el nekünk olyan felejthetetlen humorral, és kedvességgel, ami csakis bizonyos különleges emberek sajátja. Több mint hetven könyvet írt, munkássága megkérdőjelezhetetlenül fantasztikus, és varázslatos, mint az általa alkotott világok többsége.

Lelkében a mese és a dráma ötvöződött, mosolyogva tanított minket saját magunkba látni.

Azoknak, akik nem ismerik a munkásságát nem sokat lehet róla elmondani… Az, hogy a kortárs irodalom egyik legnagyobb alakja, hogy hány millió példányban keltek el a könyvei, és hány nyelvre fordították őket, hogy mindezzel mennyi pénzt keresett, vagy hány embert tett boldoggá, hány mosolyt varázsolt olvasói arcára… talán fontosabb adat, mint a korábban említett elhalálozásoké? Szám csupán. Érdekes szám, de csak szám. Ami a lényeg, az a lélek, aki alkotott, és az alkotás, amit ránk hagyott. Olvassuk, tanuljunk belőle, és legyünk méltók arra, hogy a kezünkbe vehetjük a könyveit, és belepillanthatunk lelkének, elméjének mesés világaiba. Éljünk úgy, hogy tanításai megelevenedjenek bennünk… 

A híresztelések ellenére a Halál nem kegyetlen - csupáncsak borzasztó, borzasztó jól végzi a munkáját.” – Sir Terry Pratchett
Tehát azoknak, akik nem ismerik csak azt tudom javasolni, olvassák őt… vagy ha nem, hát legalább nézzék meg egy-egy filmjét. Garantálható, hogy megkedvelik az öreg mesemondót…

És ezzel a halálozási adatok száma máris döbbenetessé válnak majd… Már nem csak „érdekes” már szomorú… már nem csupán szám, már nevek, akik ismeretlenül részei voltak az életünknek, akik munkásságukkal, különleges tehetségükkel, képességükkel befolyásolták, formálták a világlátásunkat, felvidították napjainkat, kitöltötték üres perceinket, és elvezettek minket a legvégső határig… saját álmaink földjére.

Nyugodjanak békében, és leljék meg, amire leginkább vágytak!
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink